Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Astronavta bi se z dragonom lahko vrnila šele februarja

Zaradi težav starlinerja je Nasa pripravila alternativne možnosti, kako se bosta Suni Williams in Butch Wilmore vrnila na trdna tla.
Butch Wilmore in Suni Williams sta menila, da bosta na postaji deset dni, a morda bosta devet mesecev. FOTO: Joe Skipper Reuters

 
Butch Wilmore in Suni Williams sta menila, da bosta na postaji deset dni, a morda bosta devet mesecev. FOTO: Joe Skipper Reuters  
7. 8. 2024 | 20:15
7. 8. 2024 | 20:48
5:58

Suni Williams in Butch Wilmore sta s starlinerjem v začetku junija odpotovala na mednarodno vesoljsko postajo. Tam bi morala ostati deset dni, saj je šlo za testni polet novega Boeingovega plovila za prevoz posadke. A se je zapletlo. Močno. Pri Nasi imajo zdaj na mizi številne možnosti, kako in kdaj se bosta astronavta vrnila na trdna tla. A odločitev, ko so poudarili na nocojšnji novinarski konferenci, še ni sprejeta.

»Veliko scenarijev smo preigrali, nismo pa še nobenega implementirali,« je pojasnil Steve Stich, vodja Nasinega programa za komercialna plovila. Poudaril je, da si vsekakor želijo, da se astronavta vrneta s starlinerjem, a morda se bosta z dragonom podjetja SpaceX, ki za Naso posadko uspešno vozi v in iz vesolja od leta 2020.

Agencija ima tako med drugim pripravljen načrt, da v naslednji rotaciji astronavtov 24. septembra letos - odprava crew 9 - z dragonom poletita samo dva astronavta, namesto štirih. Tako bi bila dva sedeža na voljo za Williamsovo in Wilmora. Z dragonom pa bi se na Zemljo vrnili februarja prihodnje leto. »Možnosti so, da jih pripeljemo s starlinerjem ali pa z drugim plovilom. Odvisno je, koliko negotovosti bo v podatkih. Preučiti želimo vse podatke in tudi vse druge možnosti. Vsekakor pa moramo Butcha in Suni pripeljati domov,« je dejal Stich in dodal, da je zelo ponosen na vse vpletene. »Zelo zapleteno je, veliko ljudi je vpletenih. Ponosen sem na Naso, Boeing in SpaceX, da smo sestavili te scenarije. Za astronavta so pripravljene obleke, z dragonom bomo poslali dodatne zaloge.«

Na vprašanje, kako lahko še zaupajo v varnost starlinerja, pa je Stich odgovoril, da zdaj predvsem preučujejo, kateri sistemi so potrebni za nadaljevanje poleta do trdnih tal. »Razumeti želimo uporabo sistemov, katere potisnike potrebujemo in koliko helija. Razumeti želimo, kaj se pravzaprav dogaja s temi sistemi, zakaj se pregrevajo. Pregledati želimo vse podatke in dobiti razlago.« Na poti proti postaji so se namreč okvarili potisniki, s katerim manevrirajo v breztežnostnem prostoru, že pred poletom in nato tudi med poletom pa so zaznali uhajanje helija, ki ga potrebujejo potisniki za vžig.

Starlinerja so izstrelili 5. junija. Za zdaj še ni jasno, kdaj so pripotoval nazaj na Zemljo in ali bosta v njem astronavta ali pa bo prazen. FOTO: Joe Skipper Reuters

 
Starlinerja so izstrelili 5. junija. Za zdaj še ni jasno, kdaj so pripotoval nazaj na Zemljo in ali bosta v njem astronavta ali pa bo prazen. FOTO: Joe Skipper Reuters  

Odločitev morajo po besedah Sticha sprejeti do sredine avgusta, da pripravijo dragona, pa tudi starlinerja. »Boeing smo zaprosili, da pripravi načrt, koliko časa bi potrebovali, da posodobijo navodila, da starliner s postaje odpotuje brez posadke.« Starliner se lahko odmakne s postaje avtonomno, vendar je bilo tokrat plovilo pripravljeno za posadko, torej morajo tudi posodobiti programsko opremo s pravimi podatki za avtonomno slovo.

Ken Bowersox, namestnik Nasinega administratorja, je potrdil, da so nestrinjanja v agenciji, s katerim plovilom se bosta vrnila astronavta. »Procesi odločanja pri Nasi so lahko hitri ali pa počasni, odvisno, kakšno so tveganja in kakšne možnosti. Tokrat smo v popolnoma novi situaciji in imamo več možnosti, imamo dragona, imamo tudi sojuza. Prav zato je dobro, da imamo več plovil za prevoz posadk,« je poudaril in dodal, da so vsekakor prisluhnili vsem, ki so izrazili zaskrbljenost.

Pojasnil je še, da Butch Wilmore in Suni Williams vseskozi sodelujeta pri pogovorih o nadaljnjih možnostih. »Sta profesionalna astronavta in testna pilota, tako da sta pripravljena na vse scenarije in bosta storila vse, kar jima bomo rekli.«

Steve Stich je dodal, da pa na mizi nikoli ni bilo možnosti, da bi po Suni Williams in Butcha Wilmora poslali praznega dragona, da jima ne bi bilo treba na postaji preživeti več mesecev.

Stich je še povedal, da ti zapleti ne pomenijo konca za starlinerja. »Želel bi si, da se vrne s posadko, vsekakor pa potem sledijo popravila, še več testiranj. Menim, da je pred plovilom svetla prihodnost. Potrebujemo namreč dve operativni plovili, ravno za take primere. Starliner je dobro plovilo, Boeing pa je opravil dobro delo.« Boeingovega predstavnika na novinarski konferenci ni bilo.

Dragon bo poletel z drugega izstrelišča

Spacexov dragon s četverico astronavtov - odprava crew 9 - bi moral proti postaji poleteti 18. avgusta, vendar je Nasa polet zamaknila na 24. september, da preuči vse zgoraj omenjene probleme in rešitve. Bo pa dragon na raketi falcon 9 septembra poletel z izstrelišča 40 na Cape Canaveralu in ne z njihovega običajnega izstrelišča 39 A v Kennedyjevem vesoljskem centru. To pa zato, ker se Nasa in SpaceX pripravljata na izstrelitev sonde Europa Clipper 10. oktobra. Sondo, ki bo raziskovala Jupitrovo luno Evropa, bodo izstrelili z raketo falcon heavy. Zaradi zamika se bo premaknila tudi izstrelitev tovornega dragona, so še pojasnili pri Nasi.

 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine