Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Ukrajinske sile napredujejo ob ruskem umiku iz Hersona

Po navedbah načelnika ukrajinskega generalštaba je ukrajinska vojska od začetka oktobra napredovala 36 kilometrov v notranjost regije Herson.
Od prvega oktobra je ukrajinska vojska po besedah Zalužnega osvobodila 40 naselij v regiji Herson. FOTO: Valentyn Ogirenko/Reuters
Od prvega oktobra je ukrajinska vojska po besedah Zalužnega osvobodila 40 naselij v regiji Herson. FOTO: Valentyn Ogirenko/Reuters
STA
10. 11. 2022 | 07:44
10. 11. 2022 | 14:32
2:52

Ruske sile so se danes začele umikati z desnega brega reke Dneper v regiji Herson, kjer so ukrajinske sile osvobodile novih 12 vasi. Po navedbah načelnika ukrajinskega generalštaba Valerija Zalužnega je ukrajinska vojska od začetka oktobra napredovala 36 kilometrov v notranjost regije Herson, ki so jo Rusi zasedli kmalu po začetku invazije.

Ruska vojska je v skladu s sredino zapovedjo obrambnega ministra Sergeja Šojguja o umiku začela premikati svoje sile na levi breg reke Dneper, je danes sporočilo ministrstvo v Moskvi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Medtem je poveljnik ukrajinskih sil Zalužni prek telegrama sporočil, da »nadaljujejo ofenzivo v skladu z načrtom«. Od prvega oktobra je ukrajinska vojska po njegovih besedah osvobodila 40 naselij v regiji Herson.

Na napovedani umik, s katerim bodo Rusi Ukrajincem prepustili tudi prestolnico istoimenske regije, se je v sredo odzval ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki pa za zdaj ostaja previden. »Sovražnik nam ne daje daril, ne dela 'gest dobre volje', vse to dosežemo mi sami,« je dejal v svojem rednem nagovoru. »Zato se premikamo zelo previdno, brez čustev, brez nepotrebnega tveganja, v interesu osvoboditve celotnega našega ozemlja in tega, da bodo izgube čim manjše,« je dodal.

Prizor iz Hersona. FOTO: Valentyn Ogirenko/Reuters
Prizor iz Hersona. FOTO: Valentyn Ogirenko/Reuters

Iz ZDA pa poročajo, da je doslej v Ukrajini umrlo več kot 100.000 ruskih vojakov, a je podobne izgube verjetno utrpela tudi ukrajinska stran, poroča francoska tiskovna agencija AFP, ki se sklicuje na oceno načelnika štaba združenih poveljstev oboroženih sil ZDA Marka Milleyja, podano v sredo na srečanju gospodarskega kluba v New Yorku.

Te številke, ki jih, kot opozarja AFP, ni mogoče neodvisno preveriti, so najnatančnejša ocena ZDA o žrtvah od začetka vojne v Ukrajini.

Milley: Treba je uporabiti druga sredstva

»Obojestransko je treba priznati, da zmaga v pravem pomenu besede morda ni dosegljiva z vojaškimi sredstvi, zato je treba uporabiti druga sredstva,« je dejal Milley in tako nakazal, da obstajajo možnosti za pogajanja med sprtima stranema.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine