Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Rusi se umikajo iz Hersona in z desnega brega Dnepra

Objavo ruskega obrambnega ministrstva komentirajo kot enega najpomembnejših umikov Rusije, tudi kot potencialno prelomnico v vojni.
Uničenje v hersonski regiji. FOTO: Bulent Kilic/AFP
Uničenje v hersonski regiji. FOTO: Bulent Kilic/AFP
P. M., V. U., STA
9. 11. 2022 | 15:10
9. 11. 2022 | 20:55
10:40

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg se je danes v pogovoru z britanskim premierjem Rishijem Sunakom v Londonu zahvalil Veliki Britaniji za pomemben prispevek zavezništvu in močni podpori Ukrajini v vojni z Rusijo. Izpostavil je pomen nadaljnje podpore Kijevu ne samo za Ukrajince, ampak tudi za članice zavezništva, so sporočili iz Nata.

V izjavi po srečanju na sedežu britanske vlade je Stoltenberg pohvalil Veliko Britanijo zaradi vodenja večnacionalne bojne enote Nata v Estoniji in ker je zagotovila letala in ladje za patrulje zavezništva.

Pozdravil je tudi močno britansko podporo Ukrajini, vključno z urjenjem skoraj 30.000 ukrajinskih vojakov v zadnjih letih.

Rishi Sunak se pozdravlja z Jensom Stoltenbergom. FOTO: Henry Nicholls/Reuters
Rishi Sunak se pozdravlja z Jensom Stoltenbergom. FOTO: Henry Nicholls/Reuters

Izpostavil je pomen nadaljnje podpore Ukrajini. Zmaga ruskega predsednika Vladimirja Putina v Ukrajini ne bi bila katastrofalna samo za Ukrajince, ampak bi bili zaradi nje tudi mi bolj ranljivi, saj bi bilo sporočilo Putinu in drugim avtoritarnim voditeljem, da lahko cilje dosegajo z uporabo brutalne vojaške sile, je opozoril.

Na novinarsko vprašanje, kako komentira današnjo napoved umika ruskih sil iz ukrajinskega mesta Herson, je odgovoril, da je videl napovedi, da pa je treba počakati, kaj se bo dejansko zgodilo na terenu.

Ocenil je, da je spodbudno videti, kako so ukrajinske sile sposobne osvoboditi več ozemlja. Zmage, ki jih dosegajo, pripadajo pogumnim ukrajinskim vojakom, vendar je bistvenega pomena tudi podpora, ki jo prejemajo od Združenega kraljestva in zaveznic Nata, je dejal.

Stoltenberg je bil prvi tuji visoki predstavnik, s katerim se je Sunak sestal na Downing Streetu, odkar je prevzel položaj pred dvema tednoma.

Oskrba strateško pomembnega Hersona ni več možna

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je ruskim enotam ukazal umik z zahodnega brega Dnepra, poroča Reuters. Objavo komentirajo kot enega najpomembnejših umikov Rusije in tudi kot potencialno prelomnico v vojni, ki se bliža koncu devetega meseca.

Kot dodaja BBC, se ruska vojska umika tudi iz mesta Herson, prestolnice istoimenske regije. General Sergej Surovikin je v televizijskem komentarju izjavil, da ruska oskrba tega strateško pomembnega mesta, ki so ga zasedli že ob začetku vojne, ni več možna. Dodal je, da je predlagal »težko odločitev« o umiku iz Hersona in utrditvi obrambe na levem bregu reke Dneper.

Šojgu je po poročanju ruske tiskovne agencije Ria Novosti izpostavil, da sta zdravje in življenje pripadnikov ruskih sil vedno prioriteta ter da je treba upoštevati tudi nevarnost za civilno prebivalstvo. »Poskrbite, da bodo lahko odšli vsi civilisti, ki bodo to želeli. Nadaljujte umik sil in sprejmite vse ukrepe za varno premestitev ljudi, orožja in opreme preko reke Dneper,« je še povedal Surovikinu.

»Življenja ljudi so zaradi obstreljevanja nenehno v nevarnosti. Sovražnik mesto obstreljuje vsepovprek; možna je uporaba prepovedanih metod vojskovanja,« je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass še dejal poveljnik ruskih sil v Ukrajini.

Območje okoli Hersona je edino ozemlje pod nadzorom ruskih sil na desnem bregu Dnepra.

Čeprav se je napredovanje ukrajinskih sil v ofenzivi za osvoboditev Hersona v zadnjih tednih upočasnilo, je bila oskrba ozemlja na desnem bregu Dnepra močno otežena, ker so ukrajinske sile uničile več mostov čez reko. Rusija je v zadnjih tednih iz mesta evakuirala prebivalce. Kot je danes Šojguju povedal Surovikin, so z desnega brega Dnepra skupno evakuirali okoli 115.000 ljudi. Naredili smo vse, kar je bilo v naši moči, je še dejal v pogovoru, ki ga je prenašala državna televizija, poroča AFP.

Ukrajinske sile so pred nekaj tedni začele ofenzivo za osvoboditev. Po drugi strani ukrajinska stran opozarja, da je o ruskem umiku iz Hersona preuranjeno govoriti. Opozarjajo, da del ruske vojske ostaja v njem. V regijo naj bi napotili tudi dodatne vojake. Mihajlo Podoljak, svetovalec ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, je opozoril, da o ruskem umiku ni smiselno govoriti do trenutka, ko bo v Hesonu zaplapolala ukrajinska zastava. Območje okoli Hersona je sicer edino ozemlje pod nadzorom ruskih sil na desnem bregu Dnepra. Od štirih ukrajinskih regij, ki si jih je Rusija priključila septembra, je Herson verjetno strateško najpomembnejši, saj predstavlja edino kopensko pot do polotoka Krim, ki si ga je Moskva nezakonito priključila že leta 2014. Zmaga v Hersonu bi Ukrajini omogočila tudi strateško pomemben dostop do Azovskega morja.

Ubit ruski namestnik guvernerja Hersona

Ruski državni mediji sicer danes poročajo tudi, da je bil ubit 45-letni Kirill Stremousov, namestnik guvernerja Hersona, ki ga je na to mesto imenovala Rusija. Po navedbah tiskovne službe regionalnega guvernerja naj bi umrl v prometni nesreči.

Kirill Stremousov. FOTO: Stringer/Afp
Kirill Stremousov. FOTO: Stringer/Afp

Stremousova so na mesto namestnika guvernerja imenovali dva meseca po ruski invaziji na Ukrajino. Bil je eden najvidnejših zagovornikov ruske okupacije in je postal znan po agresivnih izjavah na družbenih omrežjih. Zaradi izdaje ga je iskala ukrajinska policija.

Številni uradniki, ki jih je imenovala Rusija v okupirani Ukrajini, so bili tarče napadov. Herson, edino ukrajinsko regionalno središče, ki so ga ruske enote zavzele po februarski invaziji, je tarča ukrajinske protiofenzive. V zadnjih dneh je Stremousov pozival civiliste, naj zapustijo vzhodni breg Dnepra zaradi ukrajinskega napredovanja. Zdelo se je, da ruske sile morda zapuščajo mesto. Ukrajina je Rusijo obtožila tudi prisilne deportacije lokalnih prebivalcev.

Rusija in Iran želita okrepiti medsebojne odnose, zlasti gospodarske

Sekretar ruskega sveta za nacionalno varnost Nikolaj Patrušev in njegov iranski kolega Ali Šamkani sta se danes sestala v Teheranu s ciljem krepitve rusko-iranskega sodelovanja na mednarodnem prizorišču. Med drugim sta se zavzela za nadaljnjo krepitev gospodarskih odnosov med državama, zlasti zaradi vpliva sankcij Zahoda.

Prav tako sta si izmenjala mnenja o razmerah v Ukrajini in na Bližnjem vzhodu ter razpravljala o kibernetski varnosti in ukrepih za boj proti vmešavanju zahodnih obveščevalnih služb v notranje zadeve obeh držav, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

»Ugotavljamo, kako ključna je bila vloga zahodnih obveščevalnih služb pri organizaciji množičnih nemirov v Iranu in nadaljnjem širjenju napačnih informacij o razmerah v državi. To ocenjujemo kot očitno vmešavanje v notranje zadeve suverene države,« je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass dejal Patrušev.

image_alt
Izčrpavanje Ukrajine z energetskim terorizmom

Množični protesti so Iran zajeli po smrti 22-letne iranske Kurdinje Mahse Amini, ki je umrla v policijskem pridržanju tri dni po tem, ko jo je v Teheranu aretirala moralna policija zaradi domnevno neprimernega nošenja naglavne rute. Aktivisti trdijo, da je umrla zaradi udarcev, policija pa zavrača krivdo za njeno smrt.

V protestih je bilo po navedbah tujih organizacij za človekove pravice ubitih več kot 250 ljudi, skoraj 15.000 pa je bilo aretiranih.

Iran sicer ohranja dobre odnose z Rusijo in velja za eno od redkih ruskih zaveznic v vojni z Ukrajino. Prejšnji teden je Teheran tudi prvič priznal, da je Rusiji dobavil brezpilotna letala, katerih tarča je v zadnjem mesecu bila zlasti ukrajinska civilna infrastruktura.

Ukrajina je že večkrat opozorila, da je sestrelila na stotine brezpilotnih letal iranske izdelave tipa šahed-136, Zahod pa je v luči tega uvedel sankcije proti Iranu.

Sean Penn svojega oskarja podaril Zelenskemu

Ameriški igralec in režiser Sean Penn je med torkovim obiskom v Kijevu svojega oskarja podaril ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu. V videoposnetku na telegramu je tudi videti, kako mu je ukrajinski predsednik podelil red za zasluge, poroča britanski BBC.

Pennov oskar za ukrajinskega predsednika FOTO: Handout/AFP
Pennov oskar za ukrajinskega predsednika FOTO: Handout/AFP

Penn, ki je ob igranju in režiji filmov znan tudi po aktivizmu, je od februarja, ko je Moskva napadla Ukrajino, glasen podpornik Ukrajine, ki jo je letos obiskal že tretjič. Marca je zaradi vojne moral oditi iz Ukrajine, kjer je snemal dokumentarni film o ruski invaziji. Kasneje je dejal, da razmišlja o tem, da bi se v boju pridružil ukrajinskim silam.

Penn, ki je Zelenskemu kljub njegovemu nasprotovanju v torek izročil svojega oskarja, mu je rekel, da gre samo za »neumno simbolično stvar«, da pa se bo bolje počutil, če bo vedel, da je del njega v Kijevu. Rekel mu je tudi, naj mu ga prinese v Malibu, ko bodo zmagali v vojni z Rusijo.

Katerega od dveh oskarjev je Penn podaril Zelenskemu, ki je bil pred izvolitvijo za predsednika v domovini znan igralec in komik, ni bilo mogoče razbrati. Penn je sicer to najbolj prestižno ameriško filmsko nagrado prejel v letih 2004 in 2009 za vlogi v filmih Skrivnostna reka Clinta Eastwooda in Mleko Gusa Van Santa.

Kremelj je Pennu in ameriškemu igralcu Benu Stillerju, ki se je v Kijevu prav tako že srečal z Zelenskim in mu izrazil podporo, že prepovedal vstop v Rusijo. Bila sta med 25 ameriškimi državljani, proti katerim je Rusija septembra uvedla sankcije v odgovor na sankcije ZDA proti Moskvi zaradi agresije na Ukrajino.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine