Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

»Zdaj gre za dobrobit našega naroda ter za ugled Avstrije«

Avstrijski kancler Kurz ter predsednik Van der Bellen sta po današnjem srečanju napovedala, da bi predčasne volitve lahko izvedli že septembra.  
FOTO: Leonhard Foeger/Reuters
FOTO: Leonhard Foeger/Reuters
19. 5. 2019 | 08:30
19. 5. 2019 | 13:18
5:48
Tik pred evropskimi volitvami se je Avstrija znašla v politični krizi. Zaradi korupcijskega škandala, v katerega se je zapletel zdaj že nekdanji podkancler Heinz-Christian Strache, je zaupanje volivcev v vlado porušeno, avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen in kancler Sebastian Kurz pa sta se danes okoli 11. ure sestala na pogovoru o nadaljnjih korakih po korupcijski aferi.  

»Že včeraj sem dejal, da kar se je zgodilo, ni odraz Avstrije. Izgubil sem zaupanje v nekatere dele vlade, zato sva se s kanclerjem Kurzem strinjala, da je edini pravi korak za Avstrijo razpis predčasnih parlamentarnih volitev,« je avstrijski predsednik uvodoma dejal na današnji novinarski konferenci. Poudaril je, da je zdaj potrebno narediti vse za ponovno vzpostavitev zaupanja volivcev. »Sedaj gre izključno za dobrobit našega naroda ter za ugled Avstrije v Evropski uniji in po svetu,« je še dodal ter pojasnil, da avstrijska ustava določa natančna pravila in postopke v primeru situacije, ki je sedaj nastopila. 

​Na podlagi ustavnih določb bodo tako v prihajajočih tednih poskrbeli za »stabilnost, mir in kontinuiteto - najvišje maksime delovanja«. Van der Bellen je spomnil, da sledi še dober teden volilne kampanje do evropskih volitev, nato bodo sledili tedni in meseci intenzivnih pogovorov na evropskem nivoju in v tem času mora Avstrija ostati tudi zaupanja vredna partnerica Evropske unije.

V prihajajočih dneh se bo avstrijski predsednik sestal še z novim predsednik svobodnjaške stranke Norbertom Hoferjem ter z vsemi vodilnimi predstavniki opozicije. Skupaj s kanclerjem pa sta se dogovorila, da bi bilo najboljše predčasne volitve izvesti že v septembru. 



Zaupanje volivcev v vlado se bo z besedami Van der Bellna vrnilo le z razpisom predčasnih parlamentarnih volitev. FOTO: Alex Halada/Afp
Zaupanje volivcev v vlado se bo z besedami Van der Bellna vrnilo le z razpisom predčasnih parlamentarnih volitev. FOTO: Alex Halada/Afp

 

S predčasnimi volitvami do vzpostavitve zaupanja


»Drage Avstrije, dragi Avstrijci! Podobe, ki so nas dosegle, prikazujejo begajočo moralno podobo, ki ni v skladu z vrlinami naše dežele ter njenih državljanov,« je v včerajšnjem nagovoru uvodoma poudaril avstrijski predsednik. »So sramotne podobe in nihče se ne bi smel sramovati podob Avstrije. Vsem želim tako direktno povedati, da nismo takšni. Avstrija enostavno ni takšna,« je še dejal ter poudaril, da je dogodek tudi pokazatelj nespoštovanja avstrijskih državljanov. V demokratični državi mora biti omogočeno, da se lahko zanesejo na integriteto vladnih institucij in odločevalcev, zaupanje pa je zaradi afere zamajano, zato je Van der Bellen podprl idejo predčasnih volitev, ki jih bodo najverjetneje izvedli že septembra.

Odstop Stracheja je bil po besedah avstrijskega predsednika le prvi korak, sledila bo še sodna razjasnitev okoliščin ter ustrezno sankcioniranje. »Na tem mestu bi rad poudaril tudi osrednjo, ključno vlogo, ki jo v liberalno urejeni demokratični državi igra neodvisno novinarstvo,« je še dodal prvi mož Avstrije ter dodal, da je tako imenovana četrta veja oblasti ravnala v skladu s svojimi odgovornostmi. 

Strache je na včerajšnji novinarski konferenci posnetek označil za politični atentat. FOTO: Leonhard Foeger/Reuters
Strache je na včerajšnji novinarski konferenci posnetek označil za politični atentat. FOTO: Leonhard Foeger/Reuters

 

Prave barve avstrijske desnice


Vodja avstrijskih svobodnjakov Strache je včeraj kanclerju ponudil svoj odstop, potem ko sta nemška časnika Süddeutsche Zeitung in der Spiegel objavila skrivoma posnet sedemurni posnetek, v katerem je Strache pred parlamentarnimi volitvami leta 2017 v zameno za politično podporo ponuja državne pogodbe. Z nakazili preko »človekoljubnega sklada«​, ki bi lahko sedala tudi do dveh milijonov evrov, je bil tako pripravljen sprejeti tudi donacije vprašljivega izvora. Strache se je med drugim pogovarjal o nakupu največjega avstrijskega časnika Kronen-Zeitung, kjer si je z njegovi stranki naklonjenim poročanjem obetal povečanje podpore volivcev na 34 odstotkov. 

Svobodnjaki so se na posnetek odzvali ter časnikom očitalo »očitno nezakonito snemanje«. Christian Hafenecker, generalni sekretar stranke FPÖ, je ob tem poudaril, da je bil posnetek objavljen tudi tik pred evropskimi volitvami, kar spominja na »umazano parlamentarno kampanjo« iz leta 2017. Nemška časnika, ki sta razkrila afero, pa vira, ki jima je posredoval video, nista razkrila, vendar sta po poročanju ​Deutsche Welle verodostojnost posnetka preverila pri neodvisnih strokovnjakih. Dunajsko tožilstvo afero Ibiza že preučuje, avstrijsko računsko sodišče pa je danes sporočilo, da bodo zaradi Strachejevih izjav pod drobnogled vzeli finančno ozadje avstrijske skrajno desne stranke. 

​Kljub temu da so predstavniki koalicijske partnerice FPÖ želeli nadaljevati vladanje s stranko avstrijskega kanclerja ÖVP, je Kurz včeraj avstrijskemu predsedniku predlagal razpis predčasnih volitev. Kot je poudaril avstrijski kancler, pri svobodnjakih ni zaznal resnične volje za spremembe. »Dovolj je dovolj,« je bil kanclerjev komentar afere, ki je z vrha stranke svobodnjakov ter s podkanclerskega položaja odnesla nekdanjega vodjo avstrijskih svobodnjakov. 

Afero Ibiza je neimenovani vir ujel na skrivoma posnetem skoraj sedemurnem posnetku. FOTO: AFP
Afero Ibiza je neimenovani vir ujel na skrivoma posnetem skoraj sedemurnem posnetku. FOTO: AFP

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine