Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Zaradi objav o vojni v Ukrajini v Rusiji obsodili blogerja na šest let zapora

Bloger se je sicer boril v Donbasu na strani ruskih separatistov.
Vojaški bloger naj bi širil laži o vojni v Ukrajini. Fotografija je simbolična. FOTO: Ukrainian Armed Forces via Reuters
Vojaški bloger naj bi širil laži o vojni v Ukrajini. Fotografija je simbolična. FOTO: Ukrainian Armed Forces via Reuters
STA
7. 8. 2024 | 13:34
7. 8. 2024 | 13:52
2:04

Sodišče v Moskvi je danes ruskega vojaškega blogerja Andreja Kuršina obsodilo na šest let in pol zapora, ker je na svojem blogu poročal o dveh ruskih napadih v Ukrajini. Razsodilo je, da je kriv širjenja lažnih informacij o konfliktu, ker je objavil, da je ruski napad povzročil težave z dobavo vode v Krivem Rogu, in poročal o napadu na porodnišnico v Zaporožju.

Omenjeno je Kuršin objavil na svojem kanalu Moscow Calling na družbenem omrežju telegram, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po poročanju ruskih medijev se je Kuršin od leta 2014 boril na strani proruskih separatistov na vzhodu Ukrajine, kasneje pa je zavzel bolj zmerno in kritično stališče do najbolj radikalnih podpornikov ruske invazije na Ukrajino.

Njegova obsodba ponazarja obseg represije v Rusiji, ki ni uperjena samo proti nasprotnikom vlade in kritikom invazije na Ukrajino, temveč tudi proti nekaterim njenim podpornikom.

Januarja so vplivnega blogerja Igorja Gurkina, nekdanjega poveljnika proruskih separatistov v vzhodni Ukrajini, ki je postal kritik Kremlja, obsodili na štiri leta zapora zaradi »javnih pozivov k ekstremističnim dejanjem«.

Rusija je od začetka invazije na Ukrajino februarja 2022 okrepila represijo nad tistimi, ki je ne podpirajo, tako da sta kazniva tudi širjenje lažnih informacij in diskreditacija oboroženih sil.

Zaradi svojih stališč so obtožili in kaznovali že na tisoče ljudi. Po podatkih ruske nevladne organizacije Memorial je v državi 765 političnih zapornikov.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine