Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Svet

Zahodna Ukrajina se spreminja v vojno krajino

Na razmeroma varni zahod države se na begu pred ruskimi bombami zgrinjajo stotisoči.
Mestece Čop v Ukrajini. Na vojno se intenzivno pripravljajo tudi v krajih v bližini ukrajinske meje s Poljsko, Madžarsko in Slovaško. FOTO: Jure Eržen/Delo
Mestece Čop v Ukrajini. Na vojno se intenzivno pripravljajo tudi v krajih v bližini ukrajinske meje s Poljsko, Madžarsko in Slovaško. FOTO: Jure Eržen/Delo
10. 3. 2022 | 12:22
10. 3. 2022 | 14:34
4:45

V nadaljevanju preberite:

Zahodna Ukrajina – z Lvovom na čelu – je v petnajstih dneh ruske invazije postala oskrbovalno središče, logistični center, zaledje front(e), begunski koridor, poljska bolnica, zbirališče vojnih prostovoljcev in plačancev z vsega sveta ter tudi, delno, finančno-upravni center ukrajinske države. Vojne tu (še) ni.

Vojaško in strateško si je težko predstavljati, da bi se zahodni del Ukrajine, s katerim smo znotraj avstro-ogrskega cesarstva dolgo živeli v skupni državi, proti Lvovu pa je iz Trsta pred prvo svetovno vojno peljala redna železniška linija, lahko spremenil v bojišče.

Ključni strateški cilji ruske vojske – Kijev, Harkov, Donbas, Lugansk, mesta ob Črnem morju ... – so namreč precej oddaljeni od zahoda države. Toda na veliko vojno se intenzivno pripravljajo tudi v krajih v bližini ukrajinske meje s Poljsko, Madžarsko in Slovaško.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine