Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Hamas izpušča talce, izraelski vojaki kljub premirju ustrelili več Palestincev

Premirje je začelo veljati ob 7. uri po krajevnem času, skladno z dogovorom je Hamas izpustil prvo skupino talcev.
Ljudje med štiridnevnim premirjem iščejo ostanke svojih domov. FOTO: Mahmud Hams/AFP
Ljudje med štiridnevnim premirjem iščejo ostanke svojih domov. FOTO: Mahmud Hams/AFP
M. B., STA
24. 11. 2023 | 06:43
24. 11. 2023 | 19:55
10:23

Spremljamo dogajanje na Bližnjem vzhodu:

19.00 Izrael izpustil 39 palestinskih zapornikov

Izrael je iz zapora Ofer na Zahodnem bregu izpustil 39 Palestincev. Na svobodo je bilo izpuščenih 24 žensk in 15 mladoletnikov, ki so jih Izraelci zadrževali v zaporu, poroča britanski BBC. Nekateri med njimi so v zelo slabem zdravstvenem stanju, poroča Al Jazeera. Izraelske sile so na civiliste, ki so izpuščene prišli čakat pred zapor, odvrgle solzivec.

18.00 Izraelci med premirjem ubili dva palestinska civilista, še enajst so jih ustrelili v noge

Izraelski vojaki so v danes smrtno ranili dva Palestinca in ranili še najmanj enajst drugih, ko so se odpravljali proti severu Gaze, poroča agencija AP.Novinar agencije AP je ob prihodu v bolnišnico v mestu Deir al-Balah v južnem delu Gaze videl dve trupli in ranjence. Ranjenci so bili ustreljeni v noge. Izraelski vojaki so na palestinske civiliste streljali kljub začasnemu premirju, ko so se Palestinci skušali vrniti k ostankom svojih domov na severu Gaze, v upanju, da bodo tam našli vodo in hrano, ki ju v Gazi zaradi izraelske blokade, močno primanjkuje.

15.45 Hamas je izpusti prvo skupino izraelskih talcev

Hamas je izpusti prvo skupino izraelskih talcev, v kateri so bile ženske in otroci. Po prvih podatkih naj bi 13 talcev že predali humanitarnim delavcem Mednarodnega odbora Rdečega križa, poroča Times of Israel. Časnik navaja izraelskega uradnika, ki je delal, da so osvobojene osebe v reševalnih vozilih na poti iz Khan Younisa na jugu Gaze do mejnega prehoda Rafa.

Med štiridnevnim premirjem namerava Hamas izpustiti 50 od približno 240 ljudi, ki jih zadržuje, Izrael pa je v zameno obljubil izpustitev 150 Palestincev.

15.15 Hamas je izpustil dvanajst talcev

Tajski predsednik vlade Srettha Thavisin je pravkar sporočil, da je bilo izpuščenih dvanajst tajskih talcev, ki jih je v začetku oktobra zajelo oboroženo krilo Hamasa. Na družbenih omrežjih je zapisal, da sta ministrstvo za varnost in ministrstvo za zunanje zadeve sta potrdila, da je ducat tajskih talcev že izpuščenih. Uradniki veleposlaništva so na poti, da jih prevzamejo, poroča Guardian.

Razseljeni Palestinci se vračajo na svoje domove navkljub opozorilom, da vojna ni končana. FOTO: Mohammed Salem/Reuters
Razseljeni Palestinci se vračajo na svoje domove navkljub opozorilom, da vojna ni končana. FOTO: Mohammed Salem/Reuters

10.30 Ob začetku premirja v Gazi mirno tudi na meji med Izraelom in Libanonom

Po uveljavitvi premirja na območju Gaze je danes mirno tudi na meji med Izraelom in Libanonom. Le dan pred premirjem je sicer šiitsko oboroženo gibanje Hezbolah izvedlo več kot 20 napadov na izraelske vojaške položaje na severu Izraela, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zgolj v enem od napadov naj bi libanonsko gibanje izstrelilo 48 raket na vojaško oporišče v bližini mesta Safed. To je bil največji raketni napad Hezbolaha od začetka spopadov med Izraelom in Hamasom. Izraelska vojska pa je sporočila, da je v povračilnih napadih v četrtek s helikopterji in bojnimi letali napadla infrastrukturo Hezbolaha in raketna izstrelišča.

Fotograf agencije AFP, ki se zadržuje v obmejni regiji Mardžajun, je dejal, da je še deset minut pred začetkom veljavnosti premirja slišal izmenjavo ognja, nato pa je nastala tišina.

08.49 V Gazo ob prekinitvi ognja prihaja humanitarna pomoč

V Gazo je iz Egipta prišla prva humanitarna pošiljka po prekinitvi ognja med Izraelom in skrajnim palestinskim gibanjem Hamas. Prek mejnega prehoda Rafa bo danes v enklavo pripeljalo okoli 200 tovornjakov s humanitarno pomočjo in štirje tovornjaki z gorivom, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Tudi egiptovska televizija Al Kahira News je poročala, da je enklavo že dosegla prva pomoč. Tiskovni predstavnik na mejnem prehodu Rafa je za katarsko televizijo Al Džazira dejal, da danes pričakujejo 230 tovornjakov. Agencija ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) namerava izkoristiti prekinitev spopadov za razdeljevanje pomoči vsem, ki jo potrebujejo.

Tovornjaki s humanitarno pomočjo že vstopajo v Gazo, kjer se je začelo štiridnevno premirje. FOTO:Said Khatib/Afp
Tovornjaki s humanitarno pomočjo že vstopajo v Gazo, kjer se je začelo štiridnevno premirje. FOTO:Said Khatib/Afp

8.30 Talci bodo izpuščeni v Rafi, v Gazo bodo dostavili gorivo in humanitarno pomoč

Po navedbah predstavnikov Katarja, ki je posredoval za dosego dogovora o premirju, bodo v prvi skupini izpuščenih talcev ženske in otroci iz istih družin. Izpustili jih bodo na mejnem prehodu Rafa med Egiptom in Gazo, kjer jih bodo pričakale ekipe izraelskih strokovnjakov za travme in zdravnikov, nato pa jih bodo prepeljali v Izrael.

Palestinske zapornike bodo izpustili iz treh zaporov v Izraelu in na Zahodnem bregu, nato jih bodo z avtobusi odpeljali v vojaško taborišče Ofer, je za AFP povedal izraelski uradnik, ki ni želel biti imenovan. Dodal je, da naj bi jih izpustili zvečer.

Tiskovni predstavnik katarskega zunanjega ministrstva Madžed al Ansari je pojasnil, da sporazum o premirju predvideva popolno prekinitev ognja brez napadov iz zraka ali s tal in brez brezpilotnih letalnikov na nebu, da bi izpustitev talcev lahko potekala v varnih okoliščinah.

Izrael naj bi skladno z dogovorom tudi dovolil dostavo več humanitarne pomoči v Gazo. Egipt je po poročanju  Reutersa danes sporočil, da bodo med štiridnevno prekinitvijo spopadov na območje Gaze vsak dan dostavili 130.000 litrov goriva in štiri cisterne s plinom ter 200 tovornjakov s humanitarno pomočjo.

Danes se je začelo štiridnevno premirje na območju Gaze in izpustitev dela talcev. FOTO: Alexander Ermochenko/Reuters
Danes se je začelo štiridnevno premirje na območju Gaze in izpustitev dela talcev. FOTO: Alexander Ermochenko/Reuters

Tudi Izrael je objavil seznam Palestincev, ki bi jih lahko izpustili. Med njimi je 33 žensk ter 267 otrok in mladostnikov, starih do 19 let. Na seznamu je tudi 49 članov Hamasa. Izraelski vojaki bodo sicer med prekinitvijo ognja ostali v palestinski enklavi. Izrael je že napovedal, da bo po izteku premirja nadaljeval vojno proti Hamasu.

7.00 V Gazi je začelo veljati štiridnevno premirje

Na območju Gaze je ob 7. uri po krajevnem času (ob 6. uri po srednjeevropskem) začelo veljati štiridnevno premirje med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas, poročajo tuje tiskovne agencije. Ob 16. uri po lokalnem času naj bi skladno z dogovorom Hamas izpustil prvo skupino talcev, ki jih je zajel ob vdoru na izraelsko ozemlje 7. oktobra.

Danes naj bi Hamas izpustil 13 žensk in otrok, nato pa vsak dan premirja še nove skupine, skupno  50 talcev. V zameno naj bi Izrael izpustil najmanj 150 zaprtih palestinskih žensk in otrok ter dovolil dostavo več humanitarne pomoči v Gazo.

Premirje, za katero sta se strani dogovorili ob posredovanju Katarja, bi sicer moralo začeti veljati v četrtek, a so ga zaradi zapleta o tem, katere talce bodo izpustili in kako, preložili na danes. Katar je sporočil, da je možno podaljšanje premirja do deset dni.

Kljub temu, da je Izrael opozoril naj se ne vračajo na sever Gaze, se Palestinci vračajo, da bi videli, kaj se je zgodilo z njihovimi domovi. FOTO:  Foto Mahmud Hams/Afp
Kljub temu, da je Izrael opozoril naj se ne vračajo na sever Gaze, se Palestinci vračajo, da bi videli, kaj se je zgodilo z njihovimi domovi. FOTO:  Foto Mahmud Hams/Afp

Spopadi na območju Gaze so se sicer ponoči nadaljevali vse do premirja, poročevalci tujih medijev, CNN in BBC, pa naj bi sirene in bombe slišali tudi po sedmi uri. Tik pred prekinitvijo ognja so se na izraelskem ozemlju ob meji z Gazo po poročanju nemške tiskovne agencije DPA oglasile sirene za raketne napade. Izraelska vojska je pred tem okrepila napade na območju Gaze in bo med prekinitvijo ognja ohranila svoje vojake v palestinski enklavi. Izrael je sicer že napovedal, da bo po izteku premirja nadaljeval vojno proti Hamasu. Opozoril je, da je sever države vojno območje in naj se civilno prebivalstvu zadržuje na jugu države.

06.40 Danes predvideno premirje

Danes naj bi se začelo štiridnevno premirje na območju Gaze z izpustitvijo dela talcev,  ki jih je Hamas zajel 7. oktobra. Napovedano je bilo, da bosta Izrael in palestinsko oboroženo gibanje Hamas  skladno z dogovorom spopade prekinila že v četrtek, a so zatem to prestavili na danes. Premirje naj bi začelo veljati ob 7. uri po krajevnem času oziroma ob 6. uri po srednjeevropskem času, popoldne pa naj bi Hamas izpustil prvih 13 talcev od skupno petdesetih, kolikor jih predvideva dogovor.

V Gazo bo v okviru dogovora prišla humanitarna pomoč, Izrael pa naj bi izpustil nekaj palestinskih zapornikov. Na obeh straneh bodo predvidoma izpustili ženske in otroke.

06.30 Tanja Fajon s portugalskim kolegom v Izrael na dan začetka premirja

Zunanja ministrica Tanja Fajon bo skupaj s portugalskim kolegom Joãom Gomesom Cravinhom danes v Izraelu začela obisk na Bližnjem vzhodu v okviru iskanja poti za trajen mir v regiji. 

Sestala se bosta z izraelskim zunanjim ministrom Elijem Koenom, vljudnostno pa se bosta srečala tudi s predsednikom Jicakom Hercogom. Nato naj bi se v Ramali na zasedenem Zahodnem bregu sestala s palestinskim kolegom Rijadom al Malikijem, sprejel ju bo tudi palestinski premier Mohamed Štejeh.

V soboto bosta s predstavniki Jordanije in Egipta kot ključnima regionalnima partnerjema govorila o trenutnih razmerah in možnostih za mir v regiji, so sporočili z ministrstva za zunanje in evropske zadeve.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine