Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Izrael v napadu na šolo v begunskem taborišču ubil 27 ljudi

Zamuda je hud udarec za svojce, ki težko čakajo na vrnitev talcev, in za več kot dva milijona prebivalcev Gaze.
Izrael bo v zameno za talce dovolil dostavo humaniztarne pomoči stradajočim Palestincem. FOTO: John Macdougall/AFP
Izrael bo v zameno za talce dovolil dostavo humaniztarne pomoči stradajočim Palestincem. FOTO: John Macdougall/AFP
STA
23. 11. 2023 | 06:42
23. 11. 2023 | 21:01
12:05

Spremljamo dogajanje na Bližnjem vzhodu

21.00 Izrael v napadu na šolo v begunskem taborišču ubil 27 ljudi

V napadu izraelskih sil na šolo pod okriljem Združenih narodov v begunskem taborišču Džabalija v Gazi je bilo ubitih najmanj 27 ljudi, še 93 pa je bilo ranjenih, je danes po navedbah francoske tiskovne agencije AFP sporočil palestinski zdravnik. O okrepljenih napadih so poročali tudi iz indonezijske bolnišnice na severu Gaze.

Izraelske sile so v današnjem napadu zadele šolo v Džabaliji, kamor se je zateklo na tisoče razseljenih Palestincev, je po navedbah AFP dejal eden od palestinskih zdravnikov v največjem begunskem taborišču v Gazi, ki ni želel biti imenovan. Napad je potrdilo tudi ministrstvo za zdravje v Gazi. Izraelska vojska teh navedb za zdaj ni komentirala.

Medtem je Marvan al Sultan, direktor indonezijske bolnišnice na severu Gaze, ki je bila v ponedeljek tarča napadov izraelskih sil, danes znova opozoril na silovito tankovsko obstreljevanje območja bolnišnice. V ponedeljek, ko je bilo v izraelskem napadu na bolnišnico ubitih 12 ljudi, so več pacientov sicer evakuirali, vendar al Sultan trdi, da je v bolnišnici še vedno deset zdravstvenih delavcev in okrog 200 pacientov, poroča britanski BBC.

Kot je poročala palestinska tiskovna agencija Wafa, so izraelske sile pred napovedanim štiridnevnim premirjem danes napadale tudi cilje na jugu Gaze.

16.30 Štiridnevno premirje v Gazi stopa v veljavo v petek zjutraj

Štiridnevno premirje v Gazi bo stopilo v veljavo v petek ob 7. uri po lokalnem času oziroma ob 6. uri po srednjeevropskem času, ob 16. uri po lokalnem času pa bo sledila prva izmenjava talcev in zapornikov, je danes sporočilo katarsko zunanje ministrstvo. Informacijo je kasneje potrdilo tudi palestinsko gibanje Hamas.

»Prekinitev ognja se bo začela v petek ob 7. uri, prva skupina zajetih civilistov pa bo predana isti dan ob približno 16. uri,« je danes po navedbah francoske tiskovne agencije AFP na novinarski konferenci v Dohi dejal predstavnik katarskega zunanjega ministrstva Madžed al Ansari.

Pojasnil je, da bo v sklopu prve izmenjave talcev, ki jih je zajel Hamas, osvobojenih trinajst žensk in otrok. »Nato bo vsak dan v izmenjavo talcev in ujetnikov vključeno določeno število civilistov, ki bo v skladu z dogovorom v štirih dneh skupaj doseglo 50,« je dodal.

Uro začetka veljavnosti premirja, popolno ustavitev vojaških dejavnosti za obdobje štirih dni in dogovor o izpustitvi 50 talcev je po poročanju tujih tiskovnih agencij potrdilo tudi oboroženo krilo palestinskega gibanja Hamas, brigade Ezedin al Kasam. V zameno naj bi Izrael izpustil najmanj 150 zaprtih palestinskih žensk in otrok ter dovolil dostavo več humanitarne pomoči v Gazo.

Izrael obstreljuje Gazo. FOTO: Hassan Fneich/Afp
Izrael obstreljuje Gazo. FOTO: Hassan Fneich/Afp

14.40 Vedno več špekulacij, kaj vse ovira začetek prekinitve spopadov

Veliko je špekulacij o tem, kaj je vzrok za zamudo pri izpustitvi talcev in uveljavitvi začasnega premirja. The Wall Street Journal s sklicevanjem na vire pri visokih egiptovskih uradnikih pravi, da Hamas uradno ni podpisal mehanizma za izpustitev talcev in Izraelu ni posredoval posebnega seznama ljudi, ki jih je treba izpustiti.

Po navedbah uradnikov, seznanjenih s pogovori, je Izrael zato odložil predajo prve skupine palestinskih zapornikov, ki jih namerava osvoboditi. Med tehničnimi vprašanji, ki ovirajo proces, so tudi dostop Mednarodnega odbora Rdečega križa do izpuščenih talcev in pogajanja o točnem kraju, skozi katerega bodo talci zapustili Gazo.

Izrael je želel, da se talce izroči Rdečemu križu, preden jih premestijo v Izrael, medtem ko Hamas zdaj zahteva, da se predajo  Egiptu. Izrael je tudi prosil, da se Rdečemu križu omogoči dostop do tistih talcev, ki ostanejo v Gazi po prvi izmenjavi, s čimer se Hamas ni strinjal.

12.45 Hamas z novimi zahtevami, neuradno poroča BBC

Dopisnica BBC poroča, da je Hamas postavil dodatne zahteve v zvezi z dogovorom o premirju. Kakšne so te zahteve, ni jasno.

Dogovor naj bi bil prvotno sklenjen danes zjutraj, vendar je bil po sinočnji objavi izraelske vlade do petka odložen.

Britanski zunanji minister David Cameron, ki je danes nenapovedano obiskal Izrael, je pozval vse vpletene v zaustavljeni dogovor o izpustitvi talcev, naj zagotovijo, da se bo ta uresničil. Dejal je, da je humanitarni premor ključnega pomena, da lahko pomoč pride v Gazo.

Eli Cohen, zunanja ministrica Izraela, ki spremlja Camerona, je ob tem dala jasno vedeti, da bo Izrael tudi po izpustitvi talcev nadaljeval boj za dosego svojega cilja, to je »uničenja vladavine Hamasa v Gazi«.

10.26 Izraelske sile naj bi pridržale direktorja bolnišnice Al Šifa

Zdravnik v bolnišnici Al Šifa v mestu Gaza je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal, da so izraelske sile danes pridržale direktorja in več drugih zaposlenih. Še naprej pa iz oblegane bolnišnice evakuirajo bolnike. Po podatkih palestinskega Rdečega polmeseca so evakuirali še 190 pacientov, spremljevalcev in zaposlenih.

Pridržanje direktorja Al Šife in več zaposlenih je potrdila tudi izraelska radiotelevizija IBA, poroča portal katarske televizije Al Džazira. Izraelske sile trdijo, da so največjo bolnišnico v Gazi uporabljali pripadniki skrajne skupine Hamas kot poveljniški center, pod bolnišnico so odkrili tudi ogromen predor in večje količine orožja. Ob napadu vojske na kompleks je več tisoč ljudi ostalo ujetih v bolnišnici, vendar so jih v preteklih dneh večino že evakuirali.

8.32 Izrael dal Gazi na voljo en dan za evakuacijo indonezijske bolnišnice

Tiskovni predstavnik izraelske vojske Daniel Hagari je dejal, da so ponovno napadli tarče v Libanonu.

Zapisal je, da so »letala IDF opazila in napadla protitankovsko enoto ... Istočasno so sile IDF napadle odred s topništvom. Po opozorilih v severnem delu države je bilo zaznanih več izstrelitev z libanonskega ozemlja proti izraelskemu ozemlju.«

Včeraj so se pojavili znaki, da bo Hezbolah, čeprav to ni neposreden del dogovora med Izraelom in Hamasom, spoštoval obdobje premirja na severni meji med Izraelom in Libanonom, če ga bo Izrael spoštoval. Nad modro črto, ki so jo določili ZN in ločuje obe državi, je vsakodnevna izmenjava ognja od napada Hamasa 7. oktobra.

Al Džazira medtem poroča, da je Munir al Burš, generalni direktor zdravstvenega ministrstva v Gazi, dejal, da ga je Izrael štiri ure vnaprej obvestil, naj evakuirajo indonezijsko bolnišnico. Guardian izjave ni mogel potrditi.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu medtem vztraja, da se bo vojna na območju Gaze po premoru nadaljevala, dokler Izrael ne bo dosegel vseh svojih ciljev - uničenja Hamasa in vrnitve vseh talcev. FOTO: Ronen Zvulun Reuters
Izraelski premier Benjamin Netanjahu medtem vztraja, da se bo vojna na območju Gaze po premoru nadaljevala, dokler Izrael ne bo dosegel vseh svojih ciljev - uničenja Hamasa in vrnitve vseh talcev. FOTO: Ronen Zvulun Reuters

8.10 Izrael napada Džabilijo v severni Gazi

Izraelska vojska (IDF) pravi, da je v preteklem dnevu skupno napadla več kot 300 terorističnih točk Hamasa. V objavi na telegramu je zapisala, da je napadla vojaške poveljniške centre, teroristične podzemne predore, skladišča orožja, kraje za proizvodnjo orožja in postojanke za protitankovske rakete.

Prav tako je objavila, da izraelske sile trenutno napadajo Džabilijo v severni Gazi, kjer naj bi bilo v sredo ubitih na desetine ljudi.

Kot smo že poročali, je bilo okoli 50 žrtev v Džabiliji v sredo iz iste družine, je povedal Rijad al Maliki, palestinski zunanji minister.

7.05 Premirja in izpustitve talcev ne bo pred petkom

Štiridnevno premirje v Gazi in izpustitev talcev se ne bosta začela pred petkom, so zgodaj davi povedali izraelski predstavniki. Izraelski svetovalec za nacionalno varnost Cači Hanegbi je sporočil, da je izpustitev najmanj 50 talcev Hamasa blizu, vendar se ne bo zgodila danes, kot je bilo pričakovano, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Stiki glede izpustitve naših talcev napredujejo in se nenehno nadaljujejo,« je dejal. Dodal je, da talcev ne bodo začeli izpuščati prej kot v petek.

Drugi izraelski uradnik je dejal, da se začasna prekinitev spopadov prav tako ne bo začela danes. Zamuda je hud udarec za svojce, ki težko čakajo na vrnitev talcev, in za več kot dva milijona prebivalcev Gaze, ki že 47 dni trpijo v vojni in pomanjkanju.

Izrael in Hamas sta se dogovorila za štiridnevno premirje, med katerim naj bi izpustili najmanj 50 talcev, ki jih je palestinska skupina zajela v napadih na Izrael 7. oktobra. Za vsakih dodatnih deset izpuščenih talcev bi se spopadi prekinili za dodaten dan, je navedeno v dokumentu izraelske vlade. V zameno bi Izrael izpustil najmanj 150 zaprtih palestinskih žensk in otrok ter dovolil več humanitarne pomoči v Gazo.

image_alt
Prekinitev spopadov na območju Gaze napovedali za četrtek dopoldne

Razlog za zamudo pri uresničevanju dogovora za zdaj ni znan, poroča AFP.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je dogovor s Hamasom podprl, vendar zatrdil, da bo premirje začasno in ne bo končalo vojne do dokončnega uničenja Hamasa. »Zmagujemo in se bomo še naprej borili do popolne zmage,« je dejal v sredo in obljubil, da bo Izrael zavaroval pred grožnjami, ki prihajajo iz Gaze in Libanona, odkoder Izrael napadajo pripadniki Hezbolaha.

6.30 Napeto tudi na meji z Libanonom

Napetosti na izraelski severni meji so se okrepile zgodaj davi, potem ko je Hezbolah sporočil, da je bilo ubitih pet borcev, med njimi sin pomembnega člana libanonskega parlamenta. Izraelska vojska je v sredo zvečer sporočila, da je zadela več ciljev Hezbolaha, vključno s teroristično celico in infrastrukturo.

Bela hiša je medtem sporočila, da se je ameriški predsednik Joe Biden v sredo pogovarjal z Netanjahujem in poudaril pomen ohranjanja miru ob libanonski meji in na Zahodnem bregu. Biden se je v sredo pogovarjal tudi s katarskim emirjem Tamimom bin Hamadom al Tanijem in egiptovskim predsednikom Abdelom Fatahom al Sisijem, pri čemer se je zavzemal za popolno izvajanje premirja in dokončno izpustitev vseh talcev.

Biden in katarski emir sta se zavezala, da bosta ostala v tesnih stikih, da bi zagotovila popolno uresničitev dogovora o izpustitvi talcev in premirju, je sporočila Bela hiša. Al Sisiju pa je Biden povedal, da ZDA v nobenem primeru ne bodo dovolile prisilne preselitve Palestincev iz Gaze ali z Zahodnega brega ali ponovnega določanja meja Gaze, obenem pa zatrdil, da Gaza ne sme ostati zatočišče Hamasa.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine