Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Tanja Fajon s portugalskim kolegom jutri na Bližnji vzhod

V okviru obiska bosta opravila pogovore v Izraelu in Palestini ter v Jordaniji in Egiptu.
Tanja Fajon odhaja na Bližnji vzhod. FOTO: Blaž Samec/Delo
Tanja Fajon odhaja na Bližnji vzhod. FOTO: Blaž Samec/Delo
Pi. K.
23. 11. 2023 | 09:18
23. 11. 2023 | 11:26
3:23

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon in portugalski minister za zunanje zadeve João Gomes Cravinho jutri začenjata dvodnevni obisk na Bližnjem vzhodu, v okviru katerega bosta opravila pogovore v Izraelu in Palestini ter v Jordaniji in Egiptu.

Ministra bosta v regijo odpotovala z namenom izmenjave mnenj in nadaljevanja posvetovanj ter z namenom prispevati k političnemu dialogu, ki je nujen za reševanje razmer in ponovno vzpostavitev diplomatske poti za trajni mir, ki bo temeljil na rešitvi dveh držav.

Jutri se bosta na jugu Izraela sestala z izraelskim kolegom Elijem Koenom, vljudnostno pa se bosta srečala tudi s predsednikom Jicakom Hercogom. Isti dan bosta predvidoma prispela v Ramalo, kjer se bosta srečala s palestinskim kolegom Rijadom al Malikijem, prav tako ju bo sprejel predsednik vlade Mohamed Štajeh.

V soboto bosta s ključnima regionalnima partnerjema – Jordanijo in Egiptom – razpravljala o trenutnih razmerah in možnostih za mir v regiji. V Amanu se bosta ministra najprej sestala z jordanskim podpredsednikom vlade in ministrom za zunanje zadeve Ajmanom Safadijem. Popoldne bosta v Egiptu opravila pogovor s kolegom Samehom Šurkijem, vljudnostno pa ju bo sprejel tudi predsednik Egipta Abdel Fatah al Sisi.

V Kairu se bosta ministra srečala tudi z generalnim sekretarjem Arabske lige Ahmedom Abulom Gejtom.

Sogovorniki se bodo osredotočili na regionalni pogled na razmere, vključno z vlogo Arabske lige, ter na sodelovanje z Evropsko unijo pri prizadevanjih za mir in stabilnost na Bližnjem vzhodu.

Zunanji ministri EU so se na pogovoru po obisku visokega zunanjega predstavnika EU Josepa Borrella v regiji strinjali, da je treba obravnavati prihodnost palestinske države na temelju  dveh držav.

»Največje zagotovilo za varnost Izraela je oblikovanje palestinske države, mirno sobivanje Izraelcev in Palestincev,« je ob tem dejala ministrica Tanja Fajon.

Viri na slovenskem zunanjem ministrstvu ob tem opozarjajo, da je nujno pred tem okrepiti palestinsko oblast, v prehodnem obdobju pa bo verjetno treba najti začasno rešitev, morda pod okriljem ZN.

Slovenija je sicer po navedbah virov na zunanjem ministrstvu v skupini šestih članic Unije, ki so najbolj aktivne pri iskanju politične rešitve za izraelsko-palestinski spor.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine