Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Svet

Za politiko gre, butec!

Ne glede na to, kdo bo zmagal na ameriških volitvah, bo njena ali njegova pozornost osredotočena na indopacifiško območje in največjega tekmeca – Kitajsko.
Nekje med Kierkegaardom in Franzem Kafko (ki se je rodil 28 let po smrti danskega filozofa) je bil rojen evropski eksistencializem. FOTO: Shutterstock
Nekje med Kierkegaardom in Franzem Kafko (ki se je rodil 28 let po smrti danskega filozofa) je bil rojen evropski eksistencializem. FOTO: Shutterstock
19. 10. 2024 | 09:00
13:22

V nadaljevanju preberite: 

»Ljudje zahtevajo svobodo govora, da bi z njo nadomestili svobodo mišljenja, ki jo zelo redko uporabljajo.« To je v enem od svojih filozofskih spisov sredi 19. stoletja zapisal danski filozof, pesnik in teolog Søren Kierkegaard.

Ko sem po ozki in vijugasti poti zgodovine iskala napredek človekovega duha, me je iz gostega gozda filozofskih esejev nepričakovano prestregla knjižica, ki je kakšnih pet stoletij in pol starejša od Kierkegaardove. »Obstajata v glavnem dve motnji, ki človeku ne dopuščata, da bi prišel do spoznanja: sram, ki zaslepljuje duha, in strah, ki v vsem vidi nevarnost in človeku pri njegovem delovanju jemlje pogum. Norost človeka čudovito osvobaja vseh teh težav. Majhno število ljudi ve, koliko koristi in ugodnosti prinaša prednost, da se nikoli ničesar ne sramuješ in da te ni nikoli ničesar strah!« To je v svoji Hvalnici norosti, ki je bila objavljena leta 1509, zapisal Erazem Rotterdamski.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine