Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Vzporedne volitve na Otoku napovedujejo zmago laburistov

V Združenem kraljestvu se po štirinajstih letih, kot kaže, končuje vladavina konservativne stranke.
Če bo uradno štetje glasov, ki bo potekalo čez noč, potrdilo izide vzporednih volitev, bo vodenje britanske vlade prevzel enainšestdesetletni Keir Starmer. FOTO: Lesley Martin/Reuters
Če bo uradno štetje glasov, ki bo potekalo čez noč, potrdilo izide vzporednih volitev, bo vodenje britanske vlade prevzel enainšestdesetletni Keir Starmer. FOTO: Lesley Martin/Reuters
4. 7. 2024 | 23:05
4. 7. 2024 | 23:29
1:44

Vzporedni izidi današnjih parlamentarnih volitev v Združenem kraljestvu so potrdili napovedi javnomnenjskih anket, in sicer da bodo oblast v naslednjem mandatu prevzeli laburisti pod vodstvom Keira Starmerja. V 650-članskem spodnjem domu parlamenta se jim po vzporednem štetju glasov namreč obeta 410 poslanskih mandatov, kar je več kot udobna večina.

Za konservativce pod vodstvom dosedanjega premiera Rishija Sunaka, ki so, kot kaže, uspeli ohraniti vsega 131 sedežev (241 manj, kot so jih imeli doslej), je poraz pričakovan, a še vedno boleč glede na velik upad podpore. Na tretje mesto se je z 61 poslanskimi mandati uspelo prebiti liberalnim demokratom, na četrto pa populistični desni Reformni stranki Nigela Faragea, ki so ji vzporedne volitve napovedale 13 sedežev v spodnjem domu parlamenta.

image_alt
Na Otoku vse kaže na veliki preobrat

Če bo uradno štetje glasov, ki bo potekalo čez noč, potrdilo izide vzporednih volitev, bo vodenje britanske vlade prevzel enainšestdesetletni Starmer, nekdanji tožilec, ki je na čelu laburistične stranke vse od leta 2019. Postal bo prvi laburistični premier po Gordonu Brownu, ki je tretje največje evropsko gospodarstvo vodil med letoma 2007 in 2010.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine