Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Vse fronte ameriške strankarske vojne

Politično obračunavanje: Trump pritiskal tudi na avstralskega premiera – Skrivnostni profesor, s katerim se je vse začelo
ZDA Trump
ZDA Trump
1. 10. 2019 | 21:30
2. 10. 2019 | 11:55
4:46
New York – V aferi zaradi domačega političnega obračunavanja ameriški predsednik Donald Trump ni pritiskal le na Ukrajino, ampak tudi na Avstralijo. Po poročanju New York Timesa je republikanski prvak avstralskega premiera prosil za informacije o dogodkih iz zadnje predsedniške kampanje, ki so spodbudili Muellerjevo preiskavo.

Posebni preiskovalec Robert Mueller je preučeval »rusko afero«, in čeprav ni dokazal Trumpovega skrivnega sodelovanja z Rusijo pri vmešavanju v ameriške volitve, ga tudi ni opral krivde. V »ukrajinski aferi«, ki je demokratsko voden predstavniški dom ameriškega kongresa usmerila v preiskovanje razrešitve republikanskega prvaka ZDA, je Trumpov sporni telefonski pogovor s predsednikom Volodimirjem Zelenskim poslušal tudi zunanji minister Mike Pompeo. Vodjo ameriške diplomacije kongresni demokrati vabijo na pričanje o Trumpovih pritiskih na ukrajinske oblasti, naj preiščejo tamkajšnje delovanje nekdanjega podpredsednika in demokratskega predsedniškega kandidata Joeja Bidna ter njegovega sina Hunterja.



Avstralski premier Morrison z ameriškim predsednikom Trumpom. FOTO: Saul Loeb/AFP
Avstralski premier Morrison z ameriškim predsednikom Trumpom. FOTO: Saul Loeb/AFP


Če bo predstavniški dom obtožil Trumpa, je republikanski prvak senata Mitch McConnell napovedal nadaljevanje procesa razreševanja. V tem primeru bo vse odvisno od več kot 20 republikanskih senatorjev, ki bi se morali strinjati, da Trumpova administracija napada ključne ustanove dobrega vladanja v ZDA. Tako meni uredniški odbor omenjenega časopisa, pa tudi, da razrešitev ne zahteva dejanskega zločina, ampak naj bi zadostovalo ukrepanje kongresa v skladu z ustavo ter prepričanji ustanovnih očetov ZDA.

INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo

 

Trumpovi topovi


Trump ni primeren za najvišji položaj v državi, menijo kritiki, v boju za prevlado nad javnim mnenjem pa tudi predsednik napada z vsemi topovi – tako na ukrajinski kot ruski fronti, ki se celo približujeta druga drugi. Pravosodno ministrstvo je za ugotavljanje izvora ruske afere imenovalo posebnega preiskovalca Johna Durhama in Trump je avstralskega premiera Scotta Morrisona izpraševal na prošnjo ministra Williama Barra, ki se je srečal z uradniki Združenega kraljestva in Italije. Če je nekdanja demokratska predsedniška izzivalka Hillary Clinton obtožila Trumpa, da je nezakoniti predsednik, se zdi republikanskemu prvaku nezakonit nadzor FBI nad člani njegove predsedniške kampanje.

Nekdanji zunanjepolitični svetovalec predsedniškega kandidata Trumpa George Papadopoulos. FOTO:Mandel Ngan/Afp
Nekdanji zunanjepolitični svetovalec predsedniškega kandidata Trumpa George Papadopoulos. FOTO:Mandel Ngan/Afp


Ta se je začel s poročanjem Trumpovega zunanjepolitičnega svetovalca Georgea Papadopoulosa avstralskemu predstavniku v Združenem kraljestvu o izjavi malteškega profesorja Josepha Mifsuda, da ima Rusija »umazanijo« o Hillary Clinton v obliki več tisoč elektronskih pisem. Mifsud skoraj dve leti velja za izginulega, a so republikanski kongresniki Muellerja izpraševali, zakaj se ni dotaknil tega dela ruske afere. Ta človek je povzročil vse skupaj in trikrat lagal FBI, vi pa ste obtožili 13 Rusov, o katerih še nihče ni slišal, je republikanski kongresnik Jim Jordan napadel Muellerja med pričanjem v kongresu.

Trump je dan pozneje poklical Zelenskega, demokratski kongresniki pa zdaj višajo temperaturo ameriške politične vojne z obtožbo, da je lagal, ko je trdil, da ni vedel za stike članov svoje predvolilne kampanje z Wikileaksom. Spletni portal Juliana Assangea je objavil e-pošto demokratskega DNC, Trumpovi tožniki pa bi radi dobili vpogled v Muellerjevo dokumentacijo. S tem bi znova vpletli v afero nekdanjega voditelja Trumpove predvolilne kampanje Paula Manaforta, ki je v zaporu zaradi davčnih utaj ob prejemanju denarja ukrajinskih oligarhov.
Voditelj republikanske večine v ameriškem senatu Mitch McConnell. FOTO:Tom Brenner/Reuters
Voditelj republikanske večine v ameriškem senatu Mitch McConnell. FOTO:Tom Brenner/Reuters


Ukrajinske zveze v ameriški politiki so dvorezen nož. Nekdanji Janukovičev minister je lastnik največjega zasebnega proizvajalca zemeljskega plina v državi, ki je v upravni odbor postavil sina demokratskega podpredsednika ZDA. Joe Biden je zatrdil, da se s sinom Hunterjem ni pogovarjal o ukrajinskih in drugih poslih, televizijska postaja Fox News pa je objavila fotografijo njegovega igranja golfa s sinom in še enim članom upravnega odbora podjetja Burisma Holdings.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine