Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Svet

Vse bolj napeta končnica komisarske tekme

Mario Draghi Ursuli von der Leyen predstavil gospodarska priporočila EU za tekmo z ZDA in Kitajsko.
Ursula von der Leyen bo v sredo vodstvu evropskega parlamenta predstavila strukturo in razrez komisarskih resorjev. FOTO: Johanna Geron/Reuters
Ursula von der Leyen bo v sredo vodstvu evropskega parlamenta predstavila strukturo in razrez komisarskih resorjev. FOTO: Johanna Geron/Reuters
9. 9. 2024 | 05:00
9. 9. 2024 | 12:27
4:50

V nadaljevanju preberite:

Zaenkrat še ni povsem gotovo, ali bo Ursula von der Leyen v sredo dopoldne, ko bo vodstvu evropskega parlamenta predstavila strukturo in razrez komisarskih resorjev, objavila imena vseh, ki naj bi dobili katero od funkcij. Predsednica evropske komisije je še v intenzivnih pogovorih z voditelji držav članic.

Z odstopom Tomaža Vesela in kandidatko Marto Kos iz Slovenije bi se Ursula von der Leyen za še en korak približala spolni uravnoteženosti komisarske ekipe. Tako bi lahko bilo že 11 od 27 članov kolegija žensk. Če ne bo preobrata, bo močan podpredsedniški položaj za gospodarstvo in program za okrevanje že tako prevzel Italijan, Raffaele Fitto. To je eno od kočljivih vprašanj pri sestavljanju evropske komisije. Fitto prihaja iz desničarskih Bratov Italije premierke Giorgie Meloni.

Bolj kot uravnoteženost spolov utegnejo razprave v evropskem parlamentu zaznamovati razmerja med političnimi skupinami. Zlasti v socialističnem taboru je veliko nezadovoljstva, češ da štirje člani komisarskega kolegija, kolikor bi jih dobili po dosedanjih predlogih, še zdaleč niso dovolj.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine