Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Tomaž Vesel umaknil kandidaturo za komisarja

Vlada bo o novem kandidatu razpravljala v ponedeljek.
FOTO: Črt Piksi/Delo
FOTO: Črt Piksi/Delo
K. S.
6. 9. 2024 | 15:08
6. 9. 2024 | 17:14
4:13

Kandidat za evropskega komisarja Tomaž Vesel je umaknil svojo kandidaturo. Odločitev je bila menda na današnjem jutranjem sestanku usklajena s predsednikom vlade Robertom Golobom, čeprav naj bi si Vesel vmes premislil, pa so naposled iz kabineta predsednika vlade le uradno sporočili, da Vesel umika kandidaturo.

»Predsednik vlade dr. Robert Golob je danes sprejel Tomaža Vesela, kandidata vlade za evropskega komisarja. Gospod Vesel je premiera dr. Goloba obvestil, da zaradi različnih pogledov na delovanje prihodnje sestave evropske komisije, ki izhajajo iz pogovora med njim in predsednico evropske komisije Ursulo von der Leyen, odstopa od kandidature,« so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Vesel se je premieru, kot dodajajo, zahvalil za izkazano zaupanje: »V kandidaturo sem se podal z iskrenimi nameni v korist Slovenije. Žal s predsednico von der Leyen ne deliva istega koncepta delovanja evropske komisije in zato sem se odločil, da kandidaturo, v dobro Republike Slovenije, umaknem. Sloveniji na tej poti želim, da dobi končno vpliven in dober resor, saj verjamem, da smo med kandidati bili in bomo le najbolj kompetentni posamezniki za to funkcijo.«

Pogovore s koalicijskimi partnerji je premier že opravil

Golob je že opravil pogovore s koalicijskimi partnerji »z namenom nadaljnjih korakov pri imenovanju novega kandidata oziroma kandidatke za evropskega komisarja«.

O tem bo Golob zdaj obvestil predsednico evropske komisije. Z imenovanjem kandidata se sicer mudi, saj se zaslišanja v Bruslju začnejo že prihodnji teden. Vlada bo o novem kandidatu odločala v ponedeljek, nato bo sledila predstavitev na pristojnem parlamentarnem odboru.

Kot nova kandidatka se omenja tudi Marta Kos. Z žensko kandidatko bi Slovenija ustregla zahtevi predsednice komisije Ursule von der Leyen, ki želi spolno uravnoteženo ekipo. Predsednica komisije je, spomnimo, želela med kandidati bivše premiere, ministre, vsaj njihove namestnike, visoke diplomate ali izkušene visoke uradnike EU, a Vesel nobenega od teh kriterijev ne izpolnjuje. 

image_alt
Ursula von der Leyen: Hočem usposobljene in izkušene komisarje

Von der Leynova naj bi Goloba pozvala k razmisleku

Čeprav naj bi bilo slovenski vladi s predsednikom Golobom na čelu nedvoumno sporočeno, da Vesel za Ursulo von der Leyen ni primeren kandidat, je vlada pri svojem kandidatu vseskozi vztrajala. Že ob izraženi želji predsednice komisije, da države predlagajo dva kandidata – moškega in žensko –, je bilo slišati kritike, da bi se Slovenija, če bi končno izbiro prepustili nekomu drugemu, celo odpovedala suverenosti. 

Končno odločitev, da Vesel kandidaturo kljub vsemu umakne, je domnevno spodbudilo četrtkovo pismo Ursule von der Leyen Golobu, v katerem naj bi mu znova izrazila mnenje, da Vesel ni primeren kandidat, in ga pozvala k vnovičnemu razmisleku. 

»Vlada Republike Slovenije je pri kandidaturi Tomaža Vesela za člana evropske komisije izkazala enotnost in soglasje, saj je ocenila, da lahko gospod Vesel s svojimi bogatimi izkušnjami in strokovnostjo pomembno prispeva k uspešnemu delu evropske komisije ter zastopa interese Slovenije v Evropski uniji. Glede na to, da je gospod Vesel sprejel odločitev, da ne nadaljuje s kandidaturo, premier Golob njegovo odločitev spoštuje,« so danes sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Dodali so še, da ne glede na to odločitev cenijo »njegovo strokovnost, ki jo je izkazal v preteklih zadolžitvah in postopku za kandidata za evropskega komisarja. Želimo si, da bi gospod Vesel s svojimi kompetencami še naprej ostal na voljo Sloveniji.« 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine