Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Von der Leyenova razburkala berlinsko politiko

Koalicijska partnerica SPD po »puču« z von der Leyenovo grozi z odhodom iz koalicije.
Zaradi kandidature Ursule von der Leyen v nemški veliki koaliciji vre. SPD grozi z odhodom. Foto: Reuters
Zaradi kandidature Ursule von der Leyen v nemški veliki koaliciji vre. SPD grozi z odhodom. Foto: Reuters
3. 7. 2019 | 15:47
3. 7. 2019 | 18:38
3:35
Frankfurt – Demokratizacija Evrope je mrtva. Vodilni kandidati so mrtvi. Čas je za reformo. Koalicijski socialdemokrati SPD v kandidiaturi Ursule von der Leyen vidijo vzrok za odhod iz koalicije, liberalna FDP hoče reformo procesa, Levica upor evropskega parlamenta. Le Zeleni, ki že razmišljajo o vodenju države v prihodnje, previdno molčijo.

Bruseljska kadrovska kuhinja je v Berlinu sprožila val zgražanj, še posebno v SPD. V stranki kandidaturo ministrice za obrambo Ursule von der Leyen vidijo kot zadosten razlog, da končno zapustijo veliko koalicijo. V evropskem parlamentu je ne nameravajo podpreti. »Volivcem smo pred volitvami kandidate predstavljali po celi Evropi, zdaj pa naj bi bila predsednica komisije oseba, ki je volivci po Evropi ne poznajo,« je komentirala poslanka SPD v evropskem parlamentu Katarina Barley. Sistem vodilnih kandidatov je mrtev. Martin Schultz (SPD), nekdanji predsednik evropskega parlamenta in nesojeni rešitelj stranke, je von der Leyenovo označil za najšibkejšo ministrico v Berlinu in dodal, da je to očitno že dovolj za vodenje evropske komisije. Odzivi iz SPD so zelo pikri in polni razočaranja ter frustracij. Predsednica CDU Annegret Kramp-Karrenbauer očita SPD, da si očitno prizadevajo zgolj za uresničitev lastnih interesov, ne za interese Nemčije in niti za interese EU.
 

Poslanci niso izpolnili svoje naloge


A za frustracije, ki jih zdaj izražajo številni politiki v Berlinu, so odgovorni tudi evropski poslanci sami. Evropski parlament je imel vse možnosti, da se uskladi o prihodnjem predsedniku komisije, a so storpedirali vse tri vodilne kandidate, ki bi glede na razmerja moči v parlamentu imeli največjo legitimacijo med volivci. »Škoda je, da je zmagalo zakulisje, namesto Manfred Weber, ki je bil demokratično izvoljen,« je dejal predsednik bavarske CSU, sestrske stranke CDU, Markus Söder. Kanclerka Angela Merkel je ob razgritvi dogovora dejala, da so se zavzemali za pošten rezultat za Fransa Timmermansa in Weberja, a da se na žalost ni izšlo ter da se ne sme več ponoviti, da vodilni kandidat ni potrjen. Ali, kot je s pepelom posul evropske poslance Reinhard Bütikofer, poslanec nemških Zelenih v novem sestavu: »S prstom ne moremo kazati samo na svet. Tudi mnogi v parlamentu so se vedli kot nekakšni vazali sveta. To je bila napaka.« Ali bodo podprli Ursulo von der Leyenovo ali ne, niso želeli napovedati. Vse bo stvar političnega dogovora v parlamentu, je dejal Bütikofer, ki sicer ocenjuje, da bo zaupanje volivcev, ki so ga zdaj brutalno uničili, zelo težko povrniti.
 

Lagardova kontinuiteta


V liberalni FDP zdaj pričakujejo reformo načina izbora predsednika komisije. Kakšno, podrobneje niso pojasnili, prepričani pa so, da bi o ključnih ljudeh morali odločati volivci. O podpori von der Leyenovi se bodo odločali po tem, ko bo slednja odgovorila na množico vprašanj v parlamentu. Kako se bo glasovanje razpletlo, je prenagljeno napovedati. Medtem ko nekateri komentatorji v Nemčiji menijo, da se morajo poslanci upreti, če želijo demokratizirati EU, drugi opozarjajo, da bi to EU še bolj destabiliziralo.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine