Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

V šempetrski bolnišnici odkrili nove bolnike na internističnem oddelku

V članku povzemamo relevantne informacije o spoprijemanju z boleznijo covid-19.
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
V. U., M. Fe., Be. B., STA
13. 1. 2021 | 06:53
13. 1. 2021 | 22:19
36:51


22.10 V šempetrski bolnišnici potrjenih 60 okužb 

Strokovna direktorica šempetrske bolnišnice Dunja Savnik Winkle je zvečer v Odmevih na Televiziji Slovenija povedala, da so ob dveh tretjinah rezultatov potrdili še šest pozitivnih pacientov, ki so premeščeni na covidni oddelek, med zaposlenimi pa dodatnih pet okužb. Danes so tako dosegli najvišje število bolnikov s covidom-19 v drugem valu epidemije, skupaj 60 bolnikov, pet jih potrebuje intenzivno zdravljenje. Zaradi hudih razmer so ob tem največjem vdoru dodaten kader dobili z reorganizacijo dela. Kot je povedala strokovna direktorica, so vsi pacienti, ki so bili v naslednjih dneh naročeni na nenujne preglede oziroma obravnave, že obveščeni in bodo prenaročeni. Zagotovila pa je, da bodo vsi pacienti, ki bodo potrebovali nujno obravnavo, dobili prostor v njihovi bolnišnici.

21.53 Zdravstveni inšpektorat v minulem tednu izrekel 19 sankcij, policija uvedla 491 prekrškovnih postopkov

Zdravstveni inšpektorat je v preteklem tednu opravil 4176 nadzorov, povezanih z obvladovanjem epidemije. Izrekel je 19 sankcij, 452 opozoril in izvedel 104 upravne ukrepe. Policija pa je na podlagi prijav in lastnih zaznav izrekla 711 opozoril in uvedla 491 prekrškovnih postopkov, je razvidno iz poročil, s katerimi se je seznanila vlada. Policija je sicer v obdobju od 5. do 11. januarja prejela skupno 89 prijav o kršitvah odlokov, lastnih ugotovitev o kršitvah pa je bilo 965. Na meji je v istem obdobju izdala 16.104 potrdil o napotitvi v karanteno na domu, po izvedenem hitrem testu pa je nato vročila 7063 potrdil o napotitvi v karanteno na domu.

21.30 Vlada podaljšala večino ukrepov

Na današnji seji je vlada z odlokom podaljšala epidemijo za 60 dni, so sporočili iz Urada vlade za komuniciranje, sprejetih pa je tudi več drugih ukrepov. Med izjeme za prehod meje je vlada dodala dvolastnike zemljišč, po novem pa bo karanteno na domu mogoče prekiniti v primeru negativnega hitrega testa.



20.59 Phoenix zaradi korone ostal brez minimalnega števila košarkarjev

Košarkarska tekma lige NBA med Phoenix Suns in Atlanta Hawks, ki bi morala biti na sporedu danes ponoči, je odpovedana. Gostitelji iz Arizone zaradi okužb z virusom in tesnih stikov namreč nimajo niti osmerice košarkarjev, kar je minimalno nujno število za tekmo, poročajo agencije.

image_alt
Evropa pri cepljenju hiti počasi


18.46 Janša na srečanju ministrov za zdravje za pospešitev cepljenja v EU

Predsednik vlade Janez Janša se je v funkciji zdravstvenega ministra danes udeležil neformalne videokonference ministrov za zdravje članic Evropske unije o cepljenju proti covidu-19. Zavzel se je za okrepitev naporov EU za pospešitev cepljenja in predlagal povečanje proizvodnih kapacitet cepiv na ozemlju EU. Na srečanju, ki je bilo namenjeno izmenjavi izkušenj glede sistema spremljanja cepljenja, ugotovitvam po prvih dneh cepljenja in izmenjavi stališč glede trenutnih in načrtovanih pogodb za dodatne odmerke cepiv, je premier Janša v svojem nastopu poročal o stanju cepiv in poteku cepljenja v Sloveniji in se zavzel za okrepitev naporov EU za pospešitev cepljenja, so sporočili premierjevega kabineta.

Povedal je, da v Sloveniji podpiramo rešitve, ki bodo pospešile proizvodnjo cepiv, ki so na tržišču že odobrena. Istočasno je pomembno, da zagotovimo čimprejšnjo odobritev cepiv ostalih proizvajalcev, ki zagotavljajo varna in učinkovita cepiva. Izpostavil je, da moramo na podlagi dosedanjih izkušenj že sedaj razmisliti o potrebnih ukrepih za boljšo pripravljenost v prihodnje. Zato je predlagal povečanje proizvodnih kapacitet na ozemlju EU.

18.19 Janša napoveduje podaljšanje subvencioniranja čakanja na delo

Subvencioniranje čakanja na delo, ki ga je država z namenom preprečitve odpuščanja delavcev delodajalcem ponudila kot enega prvih ukrepov za blažitev posledic epidemije covida-19, bo po napovedih predsednika vlade Janeza Janše podaljšano. Po osmem protikoronskem zakonu naj bi veljalo še vsaj do konca aprila. Ukrep subvencioniranja čakanja na delo, ki se formalno izteče 31. januarja, bo podaljšan najmanj do konca aprila, je pred današnjo sejo vlade tvitnil Janša.

Ukrep subvencioniranja čakanja na delo imajo delodajalci možnost koristiti že od prvega dne po spomladanski razglasitvi epidemije. Junija se mu je pridružil ukrep subvencioniranja skrajšanega delovnega časa in medtem, ko bo slednji veljal do konca letošnjega junija, je bil ukrep subvencioniranja čakanja na delo nazadnje podaljšan le do konca januarja. Po doslej sprejetih sedmih protikoronskih zakonih imajo podjetja na voljo še druge oblike pomoči, dodatne namerava vlada vključiti v osmega.

18.03 Hit Alpinea za organizacijo Zlate lisice znova odpira svoje hotele

Največja kranjskogorska turistična družba Hit Alpinea v teh dneh znova odpira svoje hotele, in sicer bo v njih gostila udeležence 57. Zlate lisice, ki bo na podkorenski strmini potekala ta konec tedna. Za zaščito pred covidom-19 bodo tako kot decembra za planiško svetovno prvenstvo v poletih tudi tokrat oblikovali mehurčke. Čeprav je odločitev o že deveti selitvi Zlate lisice s Pohorja v Kranjsko Goro padla šele v petek, so v družbi Hit Alpinea, ki že vsa leta sodeluje z organizatorjem tekmovanja, pripravljeni na namestitev tekmovalk, njihovih spremljevalnih ekip, organizatorjev in novinarjev v svoje kranjskogorske hotele.

Kot so sporočili iz podjetja, bo letošnja izvedba zaradi protikoronskih ukrepov nekaj posebnega. Predvsem v hotelih je zaradi tega nekaj več dela, organizacije, predpriprav, ki pa so skozi izkušnje preteklega leta postale že ustaljena praksa. Decembra so s tekmami v poletih v Planici že vzpostavili način dela v teh okoliščinah, ki ga bodo zaradi pozitivnih odzivov svetovne strokovne in splošne srenje ponovno uporabili tudi za tokratno tekmovanje.

17.50 Protestniki v Ljubljani izrazili nestrinjanje s protikoronskimi ukrepi

Nekaj sto protestnikov, ki se med drugim ne strinjajo s protikoronskimi ukrepi, se je danes zbralo na ljubljanskem Trgu republike pred stavbo DZ. Protest je varovalo večje število policistov, ki so opozarjali, da zbiranje ni dovoljeno, zbrane je preletaval tudi helikopter. Shod je sicer minil mirno, udeleženci so se po približno dveh urah razšli. Shod je na družbenem omrežju napovedala civilna iniciativa Maske dol, njegova pobudnica Anica Bidar pa je udeležence pozivala k mirnim protestom. 

Prostest na Trgu Republike. FOTO: Blaž Samec/Delo
Prostest na Trgu Republike. FOTO: Blaž Samec/Delo


Na shodu je bilo sicer videti več slovenskih zastav in transparente, na katerih so med drugim svarili pred po njihovih navedbah nevarnim cepljenjem in se zavzemali za svobodo naroda. Protestniki so zapeli tudi več pesmi, med drugim slovensko himno.
Parlamentarna stavba je bila sicer ograjena, shod pa je varovalo tudi večje število policistov, ki so zbrane opozarjali, da je zbiranje še vedno prepovedano, jih popisovali in pozivali, naj se razidejo, kar so udeleženci protesta pospremili z žvižgi. Po približno dveh urah so se nato razšli, Bidarjeva pa je napovedala, da se bodo še vrnili.

17.45  V Društvu SOS telefon opozarjajo na porast nasilja v družini v času epidemije

V preteklem letu smo se v državi večino časa ukvarjali z epidemijo. Zdi se, da smo v skrbi za zdravje pozabili na vse ostale družbene težave, zato smo priča znatnemu porastu nasilja nad ženskami in v družini, kar bi nas moralo skrbeti na enak način, kot nas skrbi virus, opozarjajo v Društvu SOS telefon. Kot navajajo v društvu, se je po podatkih policije delež kaznivih dejanj nasilja v družini tako v prvem kot v drugem valu epidemije pomembno povečal. Policija je tako od začetka januarja do 30. novembra lani obravnavala skupno 1346 kaznivih dejanj nasilja v družini, za katera je bila podana kazenska ovadba, kar predstavlja 12,9 odstotka več v primerjavi z istim obdobjem lani. Prav tako opozarjajo, da so v letu 2020 obravnavali za 56,3 odstotka več kaznivih dejanj uboja, za 33,3 odstotka več umorov in za 19,4 odstotka več posilstev.

17.40  Hitre teste morajo v podjetjih izvajati zdravstveni delavci

Podjetja lahko v skladu s sedmim protikoronskim zakonom od države dobijo pomoč za nakup hitrih antigenskih testov na novi koronavirus. Na ministrstvu za delo ob tem pojasnjujejo, da mora biti testiranje izvedeno na strokovno sprejemljiv način in s strani usposobljenega zdravstvenega osebja. V skladu z zakonom so do pomoči za izvedbo hitrih testov v višini 40 evrov na zaposlenega upravičene pravne osebe, ki so organizirane kot gospodarske družbe, samostojni podjetniki posamezniki in zadruge. Izplačevala jo bo Finančna uprava RS na podlagi posebne vloge, ki bo v njenem informacijskem sistemu predvidoma dostopna v četrtek, oddati pa jo bo treba najpozneje do 30. januarja. Vlada je subvencioniranje nakupa hitrih testov v sedmi protikoronski zakon vključila s ciljem zagotoviti ustrezno zaščito pred okužbami in širjenjem virusa. Po njenih ocenah bo ponujeni znesek zadoščal za nakup petih testov na zaposlenega.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


17.12 Epidemija priložnost za turizem na podeželju

V času trajanja epidemije covida-19 bo se bo pomen turizma na podeželju še povečal, saj se turistični tokovi usmerjajo tja, kjer je manj gneče, so ugotavljali udeleženci današnjega virtualnega strokovnega posveta v organizaciji portoroške Turistice. Med prednostmi slovenskih kmetij so govorci izpostavili stik z naravo, domačnost in varnost. Turizem na slovenskem podeželju pomeni dodaten prihodek in prinaša kakovostna delovna mesta, poleg tega pa lahko pripomore tudi k ohranjanju kulturne krajine in biodiverzitete, je uvodoma izpostavil predavatelj na Turistici in moderator posveta Matej Vranješ. Po njegovem bo pomen turizma na podeželju zdaj še toliko večji, saj se bodo turistični tokovi preusmerili v območja, kjer ni gneče.

17.22 V šempetrski bolnišnici odkrili nove bolnike s covidom-19 na internističnem oddelku

Po testiranjih v nedeljo, ponedeljek in danes so na internističnem oddelku šempetrske bolnišnice odkrili 20 bolnikov, ki so bili pozitivni na novi koronavirus, vse so že premestili na covidni oddelek. Zbolelo je tudi 15 zaposlenih v zdravstveni negi, pet obolelih je tudi med nezdravstvenimi delavci, dva pa sta iz vrst tamkajšnjih zdravnikov. Večina bolnikov, pri katerih so odkrili okužbo z novim koronavirusom, ima asimptomatsko obliko bolezni oziroma le nekaj blagih znakov bolezni.

16.44 GZS s pobudo za spremembo mnenja MDDSZ glede upoštevanja poslovne uspešnosti

Gospodarska zbornica Slovenije je na MDDSZ naslovila pobudo za spremembo njihovega mnenja glede upoštevanja poslovne uspešnosti kot pogoja za pridobitev pravice do kriznega dodatka po #PKP7, so zapisali v sporočilu za javnost. Zbornica je predlagala, da se poslovna uspešnost, ugotovljena za določeno obdobje, pri pridobitvi pravice do kriznega dodatka, upošteva v sorazmernih deležih.

Krizni dodatek pripada delavcem, čigar novembrska plača (izplačana v decembru) je nižja od dvakratnika minimalne plače, pod pogojem, da so bili decembra prisotni na delu. »Po tolmačenju ministrstva za delo se v limit za upravičenost do kriznega dodatka všteva tudi poslovna uspešnost v celotnem izplačanem znesku v mesecu, ko je bila ta izplačana. Posledično delavci z nižjo plačo od dvakratnika minimalne plače do kriznega dodatka ne bodo upravičeni, če zaradi izplačane poslovne uspešnosti določen limit presežejo.« Po mnenju GZS jih to postavlja v neutemeljeno slabši položaj. 

16.25 Raziskava: Od zgodbe o uspehu do katastrofe

Ekipa Covid-19 sledilnika je objavila povzetek študije »Od zgodbe o uspehu do katastrofe – kaj se lahko naučimo«, v kateri so raziskovalke in raziskovalci Inštituta za biostatistiko in medicinsko informatiko (IBMI) Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani analizirali podatke o mobilnosti in epidemiološkem sledenju stikov v spomladanskem in jesenskem valu epidemije covid-19. »Cilj analize je boljše razumevanje preteklega dogajanja in raziskovanje potencialne uspešnosti alternativnih strategij, ki lahko omogočijo uspešnejše odzive v prihodnje, so zapisali v sporočilu za javnost.« Glavne ugotovitve še nerecenzurirane raziskave meddrugim so: da je sledenje stikom in izdajanje karanten zelo pomembno pri omejevanju prenosov okužb,  zaradi pomembnega učinka sledenja je smiselna tudi vsaj delna uvedba sledenja stikov in izdajanja karantenskih odločb zaposlenim v dejavnostih, kjer delo od doma ni omogočeno, nihanje med ekstremnimi ukrepi in popolnimi sprostitvami bi lahko nadomestili z nekoliko bolj zmernimi, a konstantnimi omejitvami stikov ter aktivnim sledenjem stikom. Glede ozadja raziskave so zapisali, da so razlike v razsežnosti epidemije v prvem in drugem valu očitne, saj je bila Slovenija v prvem valu ena izmed najmanj prizadetih držav v Evropi, trenutno pa že mesec dni zaseda prvo mesto na svetu po številu smrti na milijon prebivalcev, nakazuje se izjemno visoka presežna smrtnost.

FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo


15.21 Bruselj spodbuja članice EU, naj redno poročajo o poteku cepljenja

Evropska komisarka za zdravje Stella Kiriakides je danes spodbudila članice EU, naj Evropskemu centru za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) vsaj dvakrat na teden poročajo o poteku cepljenja proti covidu-19, saj bo le tako mogoče ustrezno usklajevati ukrepanje in prepoznati izzive. Nacionalne kampanje cepljenja v komisiji pozorno spremljajo, je poudarila Kiriakidesova po današnjem virtualnem zasedanju ministrov EU za zdravje. Izpostavila je, da je treba čim prej cepiti čim več ljudi. Ob tem je opozorila na vse večji vpliv novega seva virusa in da je treba brez odlašanja ukrepati tudi na tem področju.

15.17 Norveški kraljevi par cepili proti covidu-19

Norveški kralj Harald V. in njegova soproga, kraljica Sonja, sta se danes cepila proti covidu-19, so sporočili z norveškega dvora. 83-letnika bosta drugi odmerek cepiva predvidoma prejela čez približno tri tedne, so še navedli. Proti koronavirusni bolezni so danes cepili tudi kraljevo starejšo sestro, 88-letno princeso Astrid, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

14.44 Putin: Začetek množičnega cepljenja proti covidu-19 prihodnji teden

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes pooblastil pristojne službe, da pripravijo vse potrebno za začetek množičnega cepljenja ruskega prebivalstva proti covidu-19 s prihodnjim tednom. Pri tem je na srečanju vlade, ki jo je prenašala televizija, rusko cepivo sputnik V pohvalil kot najboljše na svetu, poroča francoska tiskovna agencija AFP. »Hvala Bogu za naše cepivo niso potrebni posebni pogoji med prevozom,« je še dejal Putin in dodal, da je to preprosteje in učinkoviteje v primerjavi s cepivi, ki so jih razvili na Zahodu. Rusija je cepivo sputnik V registrirala avgusta lani kot prvo cepivo proti covidu-19, vendar so številne, predvsem zahodne države do njega skeptične in čakajo na nadaljnje raziskave. Rusija je v ponedeljek sporočila, da so po svetu s sputnikom doslej cepili 1,5 milijona ljudi.

Po besedah ruskega predsednika bi morala Rusija pripraviti ustrezno infrastrukturo za pospešitev proizvodnje cepiva, ki ga Rusija v drugih državah oglašuje kot cenejšega in bolj enostavnega za prevoz od zahodnih cepiv. FOTO: Reuters
Po besedah ruskega predsednika bi morala Rusija pripraviti ustrezno infrastrukturo za pospešitev proizvodnje cepiva, ki ga Rusija v drugih državah oglašuje kot cenejšega in bolj enostavnega za prevoz od zahodnih cepiv. FOTO: Reuters


14.37 ILO poziva k boljši zaščiti delavcev od doma

Mednarodna organizacija za delo (ILO) je v novem poročilu, ki se osredotoča na delo od doma, opozorila na potrebo po boljši pravni zaščiti takih delavcev. Države morajo sprejeti ukrepe, da bodo delavci od doma dvignjeni iz »nevidnosti v dostojno delo«. ILO je danes opozoril na drastični porast dela od doma v luči pandemije covida-19. Od doma je v letu 2019 delalo okoli 260 milijonov ljudi po svetu, kar je bilo 7,9 odstotka globalne delovne sile. Za leto 2020 številk še ni, a je že jasno, da bodo te občutno višje kot v 2019, v poročilu piše organizacija. V Evropi so imele največji delež delavcev od doma leta 2019 Velika Britanija, Nizozemska, Finska in Avstrija. Slovenija se je uvrščala med države z od pet- do desetodstotnim deležem.

Pri zaposlenih, ki opravljajo delo na daljavo, je nujno tudi zagotoviti enako obravnavo glede na delavce, ki delajo v prostorih podjetja. FOTO: Eva Plevier/Reuters
Pri zaposlenih, ki opravljajo delo na daljavo, je nujno tudi zagotoviti enako obravnavo glede na delavce, ki delajo v prostorih podjetja. FOTO: Eva Plevier/Reuters


Porast dela od doma je izpostavil tudi številne negativne vidike take oblike dela. Tako denimo za delavce, ki od doma delajo za industrijo, kot so šivilje ali sestavljavci elektronskih izdelkov, ILO priporoča povečanje pravne zaščite, izboljšanje spoštovanja zakonodaje in ozaveščanje delavcev o njihovih pravicah. Ključni so pisne pogodbe ter določanje poštene cene za kos.
ILO opozarja na nevarnost družbene izolacije in podjetja poziva k sprejetju ukrepov, ki zmanjšujejo psihosocialna tveganja. Nujna je uveljavitev pravice do odklopa, ki zagotavlja razmejitev med delovnim in prostim časom.
Pri zaposlenih, ki opravljajo delo na daljavo, je nujno tudi zagotoviti enako obravnavo glede na delavce, ki delajo v prostorih podjetja.

14.25 Na Japonskem razširili izredne razmere zaradi covida-19

Na Japonskem so zaradi porasta okužb z novim koronavirusom razširili izredne razmere zaradi epidemije na še sedem regij. Izredne razmere bodo tako od četrtka do 7. februarja veljale v enajstih od skupno 47 prefektur v državi, tudi v prestolnici Tokio in v Kjotu. Zaostrili bodo tudi ukrepe na meji. Premier Jošhihide Suga je nujnost ukrepov danes utemeljil s tem, da so razmere resne. Število okužb namreč to zimo narašča, tako da so bolnišnice v najbolj prizadetih regijah pod velikim pritiskom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

13.52 Na Madžarskem potrdili britanski sev novega koronavirusa

Na Madžarskem so potrdili sev novega koronavirusa, ki so ga najprej ugotovili v Veliki Britaniji in se hitreje širi. Vladna predstavnica za zdravstvo Cecilia Muller je danes sporočila, da so novi sev ugotovili pri treh bolnikih, poroča agencija Reuters. Dodala je, da so novi sev ugotovili tudi v nekaterih sosednjih državah Madžarske in da je bilo jasno, da se bo pojavil tudi na Madžarskem, ki je sicer pred tednom dni odpravila prepoved potniških letov iz Velike Britanije.

13.44 Doslej v Sloveniji razdelili okoli 40.000 odmerkov cepiva

Prvo tedensko poročilo o cepljenju Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) kaže, da so do danes razdelili okoli 40.000 odmerkov cepiva, ker podatki v register prihajajo počasneje, pa je do desete ure v njem skupno število cepljenih znašalo 25.200 ljudi, je povedala nacionalna koordinatorica programa cepljenja Marta Grgič Vitek. Kot je na vladni novinarski konferenci povedala Grgič Virkova, so sicer doslej skupaj prejeli 49.725 odmerkov cepiva, v torek tudi prvih 1200 odmerkov Moderninega, ki bo predvidoma najprej namenjeno za cepljenje zdravstvenih delavcev.

13.44 Britanski sev virusa že v 50 državah

Sev novega koronavirusa, ki so ga odkrili v Veliki Britaniji, se je do zdaj razširil v 50 držav in ozemelj, je danes sporočila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Sev, ki so ga odkrili v Južni Afriki, se je po podatkih WHO razširili v 20 držav. Skrbi medtem povzroča novi sev, ki so ga odkrili na Japonskem.

V Sloveniji za zdaj tega seva še niso zaznali, so pa danes sporočili, da so ga na Madžarskem.

Kot so sporočili iz WHO, so na Japonskem odkrili novo različico novega koronavirusa, ki bi lahko vplivala na odziv imunskega sistema, vendar jo je treba še dodatno preučiti.

Japonci so WHO o novem sevu obvestili 9. januarja. Odkrili so ga pri štirih potnikih – dveh odraslih in dveh otrocih, ki so prispeli iz Brazilije.

Britanski sev novega koronavirusa so do zdaj zaznali v 50 državah, a Slovenije ni med njimi. FOTO: Justin Tallis/AFP
Britanski sev novega koronavirusa so do zdaj zaznali v 50 državah, a Slovenije ni med njimi. FOTO: Justin Tallis/AFP


»Bolj ko se virus sars-cov-2 širi, več priložnosti ima, da se spremeni. Visoka raven prenosov pomeni, da lahko pričakujemo pojav novih različic,« so sporočili iz WHO.

Iz organizacije so sporočili, da se je britanski sev, o katerem je bil WHO obveščen 14. decembra, do zdaj razširil v 50 držav, ozemelj in območij.

Rezultati testiranj so pokazali, da je razdelitev okužb po starosti in spolu podobna drugim različicam, ki krožijo, je pa glede na podatke, pridobljene s sledenjem stikov, bolj nalezljiv.

Južnoafriška različica, ki so jo odkrili 18. decembra, se je do zdaj razširila v 20 držav, ozemelj in območij. Tudi o tem sevu so ugotovili, da je bolj nalezljiv od različic, ki so do takrat krožile po tej državi.

12.58 Unicef: otroci si ne morejo privoščiti še enega leta šolanja s prekinitvami

Sklad ZN za otroke (Unicef) opozarja, da si otroci ne morejo privoščiti še enega leta šolanja s prekinitvami. Zato je treba dati prednost ponovnemu odprtju šol, medtem ko vstopamo v drugo leto pandemije covida-19 in se okužbe še naprej širijo po vsem svetu.

Kljub številnim dokazom o negativnem vplivu zaprtja šol na otroke in vse več dokazom, da šole niso glavni vir okužb z novim koronavirusom, šole ostajajo zaprte v preveč državah, nekatere že skoraj leto dni, opozarjajo v Unicefu.

Posledice zaprtja šol so bile katastrofalne – na vrhuncu omejevalnih ukrepov, povezanih s pandemijo, je izobraževanje prekinilo kar 90 odstotkov učencev po vsem svetu, več kot tretjina pa jih ni imelo možnosti izobraževanja na daljavo. Število otrok, ki niso vključeni v izobraževanje, naj bi se povečalo za 24 milijonov in s tem doseglo najvišjo raven v zadnjih letih, navajajo v Unicefu.

Kot opozarjajo, so se zmožnost branja, pisanja in obvladovanje osnov matematike poslabšale, spretnosti, ki jih otroci potrebujejo za uspeh v gospodarstvu 21. stoletja, pa so nazadovale.

Zdravje, razvoj, varnost in dobrobit otrok so močno ogroženi, najbolj ranljivi med njimi pa bodo najbolj občutili uničujoče posledice, so še poudarili v Unicefu.

12.13 Na Hrvaškem prvič po dolgem času manj kot 2000 hospitaliziranih

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob 7713 testih potrdili 1135 novih okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je 26 covidnih bolnikov, je objavil hrvaški štab civilne zaščite. Hrvaška je tudi napovedala posebne protikoronske ukrepe na meji.

Danes objavljeno število okuženih na Hrvaškem je nekoliko nižje kot prejšnjo sredo, ko so ob 9919 testih potrdili 1896 okužb. Še teden prej so ob 6322 testih potrdili 1850 novih okužb, je na novinarski konferenci v Zagrebu povedal vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Poudaril je, da se znižuje tudi delež pozitivnih med testiranimi, ki se je v zadnjih treh dneh skrčil za 36,18 odstotka v primerjavi z istim obdobjem prejšnji teden. Kot je še dejal Capak, je 14-dnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev 334,4. Stopnja smrtnosti na milijon prebivalcev znaša 1076,4.

»Prvič po 22. novembru lani je število hospitaliziranih oseb pod 2000, umrlih pa pod 30. Umrlih je še vedno veliko, a manj kot v prejšnjih dneh,« je poudaril hrvaški minister za zdravje Vili Beroš. Pohvalil je odgovornost državljanov pri spoštovanju protikoronskih ukrepov.

Po njegovem mnenju so bili ukrepi uravnoteženi ter so se pokazali kot zmagovalna kombinacija na Hrvaškem. Obenem je opozoril, da previdnost nikoli ni odveč, ter pozval državljane, naj tudi v prihodnje spoštujejo protikoronske ukrepe.

11.17 Cepivo ne povzroča okužbe

Cepivo proti covidu-19 ne more povzročiti bolezni, zatrjujejo strokovnjaki. Prav tako pozitivni test na koronavirus ne more biti posledica stika z RNK virusa prek cepiva. Lahko pa se zgodi, da se cepljenje časovno ujema z okužbo z novim koronavirusom in oseba zboli zaradi tega.

Do zdaj odobreni cepivi proti covidu-19 delujeta tako, da bolezen preprečita s predpripravo odziva imunskega sistema. Z vnosom cepiva – bodisi Pfizer-Biontechovega bodisi Moderninega, v obeh primerih gre za cepivo mRNK – v telo vnesejo navodilo za nastanek virusne beljakovine, ki jo prepozna imunski sistem in ustvari zaščito. Ko smo naslednjič z virusom v stiku, ga imunski sistem prepozna in uniči, še preden bi povzročil bolezen covid-19.

Cepivo torej vsebuje informacijo RNK, ne pa živega virusa, ki bi povzročil okužbo, zato zaradi cepljenja ne moremo zboleti za covidom-19, je na nedavni okrogli mizi pojasnil predstojnik Centra za nalezljive bolezni pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Mario Fafangel.

Je pa možno, da je posameznik v stiku z novim koronavirusom pred cepljenjem, a ob cepljenju še ne kaže znakov okužbe, ali pa tik po cepljenju, ko telo še ni ustvarilo dovolj protiteles, da bi se ubranilo pred boleznijo.

10.39 V ligi NHL okuženih 27 hokejistov

Vodstvo severnoameriške hokejske lige NHL je v izjavi za javnost sporočilo, da je bilo na zadnjem testiranju pred začetkom sezone na novi koronavirus pozitivnih 27 hokejistov. Začetek 103. sezone najmočnejšega hokejskega tekmovanja na svetu bo drevi pol ure pred polnočjo.

Največ težav z okužbami ima moštvo Dallas Stars, kjer je pozitivnih kar 17 igralcev. Preostalih deset okužb je porazdeljenih na še osem franšiz. Za katera moštva gre, vodstvo lige ni razkrilo. Testiranja so opravili med 30. decembrom in 11. januarjem.

10.30 V ZD Litija zobozdravniki deset dni ne bodo sprejemali pacientov

V zdravstvenem domu Litija prihodnjih deset dni pacienti ne morejo k zobozdravniku, razen v nujnih primerih, torej ko so bolečine neznosne.
 
Zaradi potencialne okužbe s covidom-19 so za ta čas odpovedali vse paciente pri petih zobozdravnikih, novi pacienti pa se naslednjih deset dni ne morejo niti naročiti po telefonu, smo izvedeli v zdravstvenem domu. Svojega zobozdravnika lahko pokličejo šele po tem.
 
Če ima pacient bolečino, se mora seveda – kot je to zdaj običajno – za obisk dežurnega zobozdravnika naročiti po telefonu.

10.25 Včeraj spet več kot 2000 novih okužb

Včeraj so po podatkih sledilnika za covid-19 na območju Slovenije odkrili 2092 novih okužb. S PCR-testi 1765, 327 pa s hitrimi antigenskimi. Povprečje novih okužb za Slovenijo v zadnjih sedmih dnevih znaša 1676,7.

Delež pozitivnih pri PCR-testih je bi 28,5, pri hitrih antigenskih pa 5,7 odstotka.

Število umrlih je 17, kar je najnižje v zadnjem času.

Največ okužb je v posavski regiji, kjer povprečje v zadnjih 14 dneh znaša 2037,3. Sledi ji jugovzhodna regija, kjer povprečje znaša 1500,1. Najboljše je stanje v primorsko-notranjski regiji, kjer povprečje znaša 772,2.

V torek so iz bolnišnične oskrbe odpustili 90 covidnih bolnikov, v bolnišnice pa so skupaj sprejeli 143 oseb. Skupaj je bolnišnično oskrbo potrebovalo 1244 bolnikov, kar je 44 več kot v ponedeljek. Na intenzivni terapiji so zdravili 206 covidnih bolnikov oziroma 14 več kot v ponedeljek.

V bolnišnicah je v torek umrlo 11 oseb, v domovih za starejše občane pa šest oseb.

V domovih za starejše so v torek potrdili 41 okužb med stanovalci in 10 med zaposlenimi. V petih posebnih socialnovarstvenih zavodih sta na novo okužena po en stanovalec in zaposlen.

twitter}https://twitter.com/sledilnik/status/1349284610304258048{/twitter}

8.05 Elektronska registracija za vstop v Avstrijo

Za vstop v Avstrijo bo od petka obvezna registracija na spletu, piše v odloku, ki ga je v torek zvečer izdalo avstrijsko ministrstvo za zdravje. Izjema bo veljala za dnevne migrante, tiste, ki bodo potovali čez državo ter izredne obiske v družinskem krogu, denimo za pogrebe.

V elektronski registraciji pred potovanjem v Avstrijo bo poleg imena, datuma rojstva in elektronskega naslova treba navesti tudi domači naslov ter naslov, kjer bo posameznik bival v Avstriji. Vpisati bo treba tudi datum vstopa in morebitnega predvidenega izstopa iz države ter navesti države, v katerih je bil posameznik v zadnjih desetih dneh.

Po registraciji bo posameznik na svoj elektronski naslov prejel dokument pdf s kodo QR, ki ga bo lahko natisnil ali na pametnem telefonu pokazal ob vstopu v Avstrijo. Obrazec za registracijo v tiskani obliki bo sicer možno izpolniti tudi ročno na mejnih prehodih, a pristojne službe svetujejo elektronsko registracijo, s katero bi se izognili dolgim čakalnim dobam na mejah.

Spletni obrazec bo predvidoma dostopen od danes. Ministrstvo je napovedalo, da bo podatke izbrisalo po 28 dneh.

Še vedno sicer velja obvezna desetdnevna karantena po vstopu v Avstrijo, ki jo je mogoče končati po najmanj petih dneh ob predložitvi negativnega izida testa na novi koronavirus. Izjema velja za prihode iz Avstralije, Finske, Grčije, Islandije, Japonske, Nove Zelandije, Norveške, Singapurja, Južne Koreje in Vatikana.

Z elektronsko registracijo naj bi izboljšali nadzor nad upoštevanjem karantene ter olajšali sledenje stikom z okuženimi.

7.57 Izredne razmere v delu Kitajske že ob majhnem številu okužb

Pristojne službe province Heilongjiang na severovzhodu Kitajske, kjer živi 37,5 milijona ljudi, so danes razglasile izredne razmere, da bi izsledile primere okužbe z novim koronavirusom. Prebivalce so pozvale, naj ne zapuščajo province, če ni nujno, ter naj odpovejo konference in srečanja.

V provinci so se tako odzvali na 28 novih okužb, ki so jih potrdili v zadnjem dnevu. Med njimi jih je bilo 12 asimptomatskih. Tri so odkrili v prestolnici province Harbin, kjer poteka slavni festival ledenih skulptur, ki običajno privabi množice ljudi.

Mesto Suihua severno od Harbina, kjer živi 5,2 milijona ljudi, so v ponedeljek izolirali od preostale države, potem ko so tam potrdili okužbo z novim koronavirusom pri 46 ljudeh, od tega je le eden imel simptome covida-19. Podoben ukrep so razglasili tudi za nekaj okoliških mest, v nekaterih drugih pa so uvedli omejitev potovanj, so danes sporočili pristojni.

Skupaj so na Kitajskem v zadnjem dnevu potrdili 115 novih okužb.

7.39 Ameriška vlada sprošča rezerve cepiva proti covidu-19

Minister za zdravstvo ZDA Alex Azar je v torek napovedal hitrejše sproščanje rezerv cepiva proti covidu-19, kar so zahtevali številni guvernerji zveznih držav. Doslej so v ZDA s prvim odmerkom cepiva Pfizerja ali Moderne cepili le 9,3 milijona ljudi, zvezne države pa so dobile skupaj 27,7 milijona odmerkov.

Ameriška zvezna vlada ima v rezervi na voljo še okoli 50 milijonov doz cepiva. Dosedanja politika je bila, da počakajo z razdeljevanjem, saj sta za cepljenje potrebna dva odmerka cepiva. Cepljenje za zdaj poteka prepočasi in novoizvoljeni predsednik ZDA Joe Biden je prejšnji teden napovedal, da bo sam hitreje sproščal rezerve.

Iz ZDA poročajo o zmešnjavah in nesporazumih glede tega, koga lahko cepijo, del cepiva pa propada, ker se nekateri ljudje nočejo cepiti. FOTO: Joseph Prezioso/AFP
Iz ZDA poročajo o zmešnjavah in nesporazumih glede tega, koga lahko cepijo, del cepiva pa propada, ker se nekateri ljudje nočejo cepiti. FOTO: Joseph Prezioso/AFP


Kot vse kaže, težava ni v rezervah, ampak po oceni mnogih v slabi organizaciji cepljenja. Iz ZDA tako poročajo o zmešnjavah in nesporazumih glede tega, koga lahko cepijo, del cepiva pa propada, ker se nekateri ljudje nočejo cepiti.

Guverner zvezne države New York Andrew Cuomo, ki je oster kritik zvezne vlade, vse do torka ni dovolil širitve skupin prebivalstva, ki so upravičene do cepljenja, nato je le dovolil, da lahko cepijo starejše od 65 let in prodajalce v trgovinah z živili. Župan mesta New York Bill de Blasio je to zahteval že pred dvema tednoma, saj so cepiva menda stala v skladiščih.

6.30 Vlada znova o epidemioloških razmerah in morebitnem sproščanju omejitev

Vlada se bo danes sestala na Brdu pri Kranju, seja pa bo namenjena preučitvi epidemioloških razmer in morebitnem sproščanju protikoronskih omejitvenih ukrepov. Kakšnih večjih sprostitev sicer glede na vladni načrt sproščanja in trenutne epidemiološke razmere ne gre pričakovati.

Trenutno znaša v državi sedemdnevno povprečje števila okuženih 1848, v ponedeljek sta se v bolnišnicah zdravila 1202 bolnika s covidom-19. Medtem pa bi bilo glede na dopolnjen vladni načrt treba najprej na nacionalni ravni izpolniti kriterij manj kot 1350 okužb s koronavirusom v povprečju na dan v zadnjih sedmih dneh in manj kot 1200 hospitaliziranih covidnih bolnikov, nato pa bi se lahko v posameznih regijah začeli sproščati ukrepi.

Ko bo to doseženo, je po regijah z ugodnejšo epidemiološko situacijo predvideno odpiranje vrtcev in osnovnih šol za prve tri razrede, sprostijo se tudi nujne laboratorijske vaje za študente, odprejo se muzeji, knjižnice in galerije, dovolijo se brezkontaktni športi na prostem. Vrnitev preostalih osnovnošolcev v šolske klopi je predvidena v oranžni fazi, ko bo tako sedemdnevno povprečje novih okužb na dan kot hospitaliziranih padlo pod tisoč.

6.30 Poiskali smo odgovore na več dilem, ki se pojavljajo v povezavi s cepljenjem

V zvezi s cepljenjem se pojavljajo številna vprašanja. Odgovore na nekatera najpogostejša smo poiskali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje in v evropski komisiji. Eno izmed vprašanj je, koliko prebivalcev se mora cepiti za kolektivno imunost.

Za varen zagon gospodarstva in nemoteno delovanje vrtcev, šol, kulturnih ustanov in drugih delov družbe je treba doseči 60-odstotno precepljenost prebivalstva EU.

image_alt
Pogosta vprašanja o cepljenju proti covid-19

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine