Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Evropa pri cepljenju hiti počasi

V EU zavedanje, da je pred staro celino še težko obdobje in da večjih količin cepiva pred pomladjo ne bo.
V prihodnjih tednih se bodo okužbe po Evropi še vedno hitro širile, a cepiva za vse ne bo dovolj. FOTO: Jean-Philippe Ksiazek/AFP
V prihodnjih tednih se bodo okužbe po Evropi še vedno hitro širile, a cepiva za vse ne bo dovolj. FOTO: Jean-Philippe Ksiazek/AFP
13. 1. 2021 | 21:19
13. 1. 2021 | 21:29
4:38
BRUSELJ Pred EU so v boju s pandemijo težavni tedni. Okužbe s sars-cov-2 se bodo kljub številnim ukrepom še vedno hitro širile, zadostnih količin cepiva pa še ne bo na voljo, saj so proizvodne zmogljivosti omejene.

V evropski komisiji se poskušajo braniti pred številnimi kritikami glede skupnih naročil cepiv, ki da so pripeljala do položaja, ko Unija pri cepljenju zaostaja za ZDA in Združenim kraljestvom. Sandra Gallina, ki je vodila pogajanja EU s proizvajalci cepiv, je pred evropskimi poslanci pojasnjevala, da so zagotovili dovolj velik portfelj cepiv. Doslej so sklenili pogodbe s šestimi proizvajalci za skupno 2,3 milijarde odmerkov. Četudi bi na papirju imeli naročenih več milijard odmerkov, ne bi bilo koristi, če ne morejo biti dobavljeni, je opozarjala Gallinova.


V Bruslju napovedujejo, da bo cepljenje v EU s pomladjo v polnem zagonu. Po AstraZeneci, ki razvija cepivo z oxfordsko univerzo in je na začetku tedna pri evropski agenciji za zdravila vložila vlogo za dovoljenje zanj, naj bi februarja enak postopek za svoje cepivo začel še Johnson&Johnson. Unija ima že zagotovljena cepiva dveh proizvajalcev z odobritvijo (Pfizer-Biontech in Moderna), ki bosta skupaj zagotovila 760 milijonov odmerkov, kar bi že zadoščalo za cepljenje 80 odstotkov prebivalcev EU. Za zdaj oba dobavljata cepivo le v manjših količinah.

760 milijonov odmerkov cepiva bosta EU zagotovila Pfizer-Biontech in Moderna. FOTO: Leon Vidic/Delo
760 milijonov odmerkov cepiva bosta EU zagotovila Pfizer-Biontech in Moderna. FOTO: Leon Vidic/Delo


Številne nejasnosti


Prvi človek Pfizerja Albert Bourla je v spletni razpravi parlamentarne skupine Evropske ljudske stranke (EPP) napovedal, da bodo letos lahko močno povečali proizvodnjo. Tako naj bi namesto načrtovanih 1,3 milijarde dobavili svetu dve milijardi odmerkov cepiva. Glede pritiska iz Evrope, ki želi čim prej dobiti čim več odmerkov, je povedal, da morajo uravnotežiti povpraševanje po svetu. »Evropejci lahko rečejo, da je luč na koncu predora,« je povedal. Pozval je k »nekaj potrpežljivosti«, saj da bodo večje količine cepiva dostopne že v drugem četrtletju.

image_alt
Cepljenje po načrtu, kaj pa mi?


Tako v Pfizerju kot v Moderni so prepričani, da bo njihovo cepivo delovalo proti novim sevom virusa. Menedžer Moderne Tal Zaks je še med razpravo pri EPP povedal, da če bo treba, lahko v nekaj tednih pripravijo novo različico cepiva. Glede številnih nejasnosti, denimo, pri odgovoru na vprašanje, ali cepivo preprečuje tudi prenašanje virusa, bodo v obeh proizvajalcih morali še pripraviti analize. Tudi glede trajanja imunosti po cepljenju morajo v prihodnjem obdobju še spremljati gibanja.


Posebna potrdila za cepljene


Z evropsko strategijo cepljenja je povezana še svoboda potovanj, ki je med pandemijo močno okrnjena. Na mizo predsednice evropske komisije Ursule von der Leyen in voditeljev držav članic je prišla pobuda grškega premiera Kiriakosa Micotakisa za posebno potrdilo o cepljenju, ki bi olajšalo potovanja v Evropi. »Za države, kot je Grčija, ki so odvisne od turizma, je nujno, da bi bilo vprašanje rešeno pred poletno sezono,« je zapisal Micotakis. Grški turizem je lani strmoglavil in letos se utegne slaba sezona ponoviti.

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo


Grški premier je prepričan, da bi s potrdili o cepljenju olajšali promet in omogočili postopno vračanje v normalnost. Pričakuje se, da se bodo voditelji držav članic o tej temi pogovarjali prihodnji teden na videovrhu EU. Naklonjenosti zamisli je kar nekaj. Vodja skupine EPP v evropskem parlamentu Manfred Weber je v pogovoru z bruseljskimi dopisniki podprl uvedbo tega potrdila, saj da bo omogočilo svobodna potovanja v schengenskem prostoru. Takšna rešitev naj bi bila evropska, da se države članice ne bi odločale za soliranje. Poleg tega bi med krizo zagotovila gospodarske koristi.

V razpravi se pojavlja kar nekaj pomislekov. Zahtevano potrdilo za potovanje bi lahko postalo nekakšna posredna obveza za cepljenje. Poleg tega bi bili, denimo, mlajši, ki vsaj še nekaj mesecev ne bodo mogli biti cepljeni, diskriminirani. V več državah članicah glasno nasprotujejo temu, da bi, denimo, letalski prevozniki smeli vpeljati selekcijo potnikov na podlagi cepljenja. V Uniji načeloma sicer velja, da cepljenje ne bi smelo biti obvezno. A zagovorniki so prepričani, da bi vpeljava takšnega »potnega lista« več ljudi prepričala, da bi se cepili.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine