Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Virus se začasno poslavlja, pričakujejo ga spet jeseni

S potrdilom o cepljenju smejo v Srbijo le državljani štirih držav, med njimi tudi Slovenci.
Po vsej državi lahko sprejemajo goste na gostinskih vrtovih in v notranjosti do polnoči, kinodvorane lahko zavrtijo zadnji film uro prej, trafike in kioski pa so odprti 24 ur na dan, kot pred epidemijo. Foto Milena Zupanič
Po vsej državi lahko sprejemajo goste na gostinskih vrtovih in v notranjosti do polnoči, kinodvorane lahko zavrtijo zadnji film uro prej, trafike in kioski pa so odprti 24 ur na dan, kot pred epidemijo. Foto Milena Zupanič
2. 6. 2021 | 08:15
3. 6. 2021 | 09:19
5:30
Z bilateralnim sporazumom sta Srbija in Slovenija odpravili nenavadno stanje, ko je Srbija priznavala samo cepljenje, opravljeno v Srbiji. Kdor je bil na primer cepljen s cepivom Astra Zenece v Srbiji, je s potrdilom lahko prečkal tako srbsko kot slovensko mejo, če je bil z enakim cepivom cepljen v Sloveniji, pa v Srbijo ni mogel. Da cepljenje ni tolikšen dejavnik kot politični dogovori, dokazuje še en absurd: s potrdilom o cepljenju v državo še vedno ne morejo vstopati srbski državljani, ki delajo in živijo v Sloveniji, če so bili cepljeni v Sloveniji. Zanje za prehod meje še naprej velja samo potrdilo o cepljenju iz matične domovine Srbije ali pa seveda negativni PCR-test, kot za državljane vseh drugih držav razen štirih prej naštetih.


 

Covid povezal Zahodni Balkan


Epidemija je razjasnila tudi odnose med državami Zahodnega Balkana, kjer je na točki prehajanja meja v praksi že zaživel tako imenovani mini schengen. Državljani Srbije, Severne Makedonije, Albanije ter Bosne in Hercegovine lahko medsebojne meje prehajajo poljubno, brez kakršnihkoli potrdil ali testov. Posledica odprave ovir na mejah, uvedenih zaradi covida, je živahen medsebojni turistični promet, prav tako je lažje trgovati. Izvzeto je Kosovo; vstop v to državo je za vse tujce mogoč samo z negativnim testom ali sedemdnevno karanteno.
 

Sproščanje


V Beogradu je te dni skoraj tako, kot da virusa ne bi bilo. Precepili so že več kot polovico polnoletnih prebivalcev, zato je podžupan glavnega mesta predlagal, da bi bili gostinski lokali namesto do desetih zvečer odprti do enih ponoči. Krizni štab mu je v ponedeljek prišel naproti z odločitvijo, da lahko po vsej državi sprejemajo goste na gostinskih vrtovih in v notranjosti do polnoči, kinodvorane lahko zavrtijo zadnji film uro prej, trafike in kioski pa so odprti 24 ur na dan, kot pred epidemijo.

V Beogradu je te dni skoraj tako, kot da virusa ne bi bilo. Podžupan glavnega mesta je celo predlagal, da bi bili gostinski lokali namesto do desetih zvečer odprti do enih ponoči.<br />
Foto Petar Dimitrijević/Blic
V Beogradu je te dni skoraj tako, kot da virusa ne bi bilo. Podžupan glavnega mesta je celo predlagal, da bi bili gostinski lokali namesto do desetih zvečer odprti do enih ponoči.
Foto Petar Dimitrijević/Blic

 

Množično zbiranje


Precej so sprostili tudi omejitve pri zbiranju v zaprtih prostorih: na kongresih ter poslovnih in znanstvenih simpozijih sme po novem biti 200 udeležencev. Čeprav niso posebej omenjali zabav, je v Beogradu samoumevno, da se to dogaja. Prejšnji teden so začeli sprejemati goste znameniti splavi na Savi in Donavi, v kultni Betonhali na obrežju Save se je konec tedna trlo zabave željnih, predvsem mladih, ki bi v zaprtih prostorih sicer morali nositi maske, a jih niso. Veliko prahu je dvignila tudi petkova košarkarska tekma, na kateri je bilo kljub prepovedi množičnega zbiranja v dvorani štiri tisoč gledalcev, kar je epidemiologinja Darija Kisić Tepavčević označila za neodgovorno, največja kazen pa bo obolelost za covidom, če bo do nje prišlo. Končni udarec bodo covidu zadali mladi, je napovedala. V trgovinah in uradih sicer ljudje disciplinirano nosijo maske, na prostem jih ni treba.

V trgovinah in uradih sicer ljudje disciplinirano nosijo maske, na prostem jih ni treba. Tržnice so zasute z jagodami in češnjami, cena je okoli 1,5 evra. Foto Milena Zupanič
V trgovinah in uradih sicer ljudje disciplinirano nosijo maske, na prostem jih ni treba. Tržnice so zasute z jagodami in češnjami, cena je okoli 1,5 evra. Foto Milena Zupanič

 

Vsakomur 25 evrov, če se cepi


Od mladih se pričakuje, da se bodo množično cepili. Mejo za cepljenje so pomaknili na 16 let, torej na starost, ko se začnejo mladi najbolj družiti. Ne le njim, vsakomur, ki se bo cepil v naslednjih sedmih dneh, bo država izplačala okoli 25 evrov finančne nagrade, enako tistim, ki so se že cepili. Po tej objavi je spletna stran e-uprave, kamor se je bilo treba prijaviti, »pregorela«.


Beograd 50-odstotno cepljen


Sploh so prebivalci že precej precepljeni. V domovih starejših občanov je cepljenih 90 odstotkov stanovalcev in 80 odstotkov zaposlenih. Med splošnim prebivalstvom je največ cepljenih v velikih mestih, poleg Beograda še v Novem Sadu in Nišu. V središču Beograda, v Starem gradu, je dobilo vsaj prvi odmerek že skoraj 70 odstotkov prebivalcev. Kot poročajo mediji, so v sedemmilijonski državi injicirali že 4,35 milijona odmerkov cepiva, od tega 1,92 milijona za drugo cepljenje. Cepili so tudi okoli 40 tisoč tujcev. Srbske oblasti napovedujejo, da bo celotna država dosegla 50-odstotno precepljenost do 21. junija; če bo tako, bodo takrat vsi ukrepi odpravljeni, je dejala epidemiologinja.

Med splošnim prebivalstvom je največ cepljenih v velikih mestih, poleg Beograda še v Novem Sadu in Nišu. V samem središču Beograda, v Starem gradu, je dobilo vsaj prvi odmerek že skoraj 70 odstotkov prebivalcev.<br />
Foto Blic
Med splošnim prebivalstvom je največ cepljenih v velikih mestih, poleg Beograda še v Novem Sadu in Nišu. V samem središču Beograda, v Starem gradu, je dobilo vsaj prvi odmerek že skoraj 70 odstotkov prebivalcev.
Foto Blic

 

Kolektivna imunost


H kolektivni imunosti poleg cepljenja precej prispeva tudi več kot 712 tisoč prebivalcev, ki so (uradno) zboleli za covidom; dejansko jih je gotovo še veliko več. Te dni je prvič po petih mesecih dnevno število na novo okuženih padlo pod 200 pri 6600 testiranih. V Srbiji se veselijo, saj to kaže, da se virus začasno poslavlja. Skupaj z drugimi respiratornimi virusi ga pričakujejo spet jeseni.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine