Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Velikost ni vse. In vendar je

V malem kraju na jugu Brazilije dobiva končno podobo Jezusov kip, ki bo višji od tistega v Riu de Janeiru.
Obiskovalci Kristusa, zaščitnika Encantada, se bodo lahko z dvigalom povzpeli v višino Jezusovega srca. FOTO: Wikipedija
Obiskovalci Kristusa, zaščitnika Encantada, se bodo lahko z dvigalom povzpeli v višino Jezusovega srca. FOTO: Wikipedija
21. 4. 2021 | 19:00
3:19
Mali in neznani kraj Encantado je izzval veliki in prepoznavni Rio de Janeiro. V mestecu na jugu Brazilije dobiva končno podobo kip Jezusa, ki bo višji od Kristusa Odrešenika, enega od sedmih čudes modernega sveta. Toda v Riu odgovarjajo, da velikost ni vse.

V začetku je bil piedestal, nato je Jezus dobil glavo, že pred tem so mu ustvarili roke. A najprej je bila ideja. Dobil jo je zdaj že pokojni župan mesteca s 23.000 prebivalci v zvezni državi Rio Grande do Sul Adroaldo Conzatti. Gradnjo Kristusa, zaščitnika Encantada, so začeli pred dvema letoma, in če ne bo zapletov, naj bi sklepna dela opravili do konca decembra. Vrednost nabožne investicije je ocenjena na dva milijona realov oziroma nekaj manj kot 300.000 evrov, nabirko pa bodo v celoti pokrile donacije, piše na uradni spletni strani.

INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo
 Podporniki projekta si poleg religioznih vzgibov obetajo, da bo kip mestece, ki so ga pred dobrim stoletjem ustanovili italijanski priseljenci, postavil na brazilski in morda celo svetovni zemljevid. Ne bo sicer najvišji spomenik z Jezusovo podobo na svetu – večja naj bi po pisanju BBC stala v Indoneziji in na Poljskem – a z lokalpatriotskega vidika je nemara pomembneje, da bo s 43 metri, vključno s podstavkom, za pet metrov presegel tistega v Riu.


Kaj pa razgled?


V devetih desetletjih, odkar z vrha Corcovada bedi nad sedemmilijonskim Riom, je Kristus Odrešenik dobil številne replike. Podobe, ki jih je navdihnilo delo Paula Landowskega in Heitorja da Silve Coste, je mogoče najti domala na vseh celinah; v Evropi je med bolj prepoznavnimi Jezusov kip na Portugalskem, ki z nasprotnega brega reke Tajo zre proti Lizboni, kopij več kot 600 ton težke betonske konstrukcije ne manjka niti v Braziliji. In vendar v vsem tem času emblem enega od najlepših mest na svetu na domačem terenu še ni imel tako velikega izzivalca. Vse bolj otipljiva Kristusova podoba v Encantadu je v zadnjih dneh povzročila nekaj neškodljivih bodic med veljaki obeh krajev.

V devetih desetletjih, odkar z vrha Corcovada bedi nad sedemmilijonskim Riom, je Kristus Odrešenik dobil številne replike. FOTO: Wikipedija
V devetih desetletjih, odkar z vrha Corcovada bedi nad sedemmilijonskim Riom, je Kristus Odrešenik dobil številne replike. FOTO: Wikipedija


»Gradnja še višjega kipa je mačji kašelj. Rad bi videl in imel ta razgled,« se je na twitterju odzval župan Ria de Janeira Eduardo Paes in pripel fotografijo mesta. Da velikost ni vse in da je panorama s Corcovada še spektakularnejša od skulpture, bi se verjetno strinjal marsikdo, ki se je povzpel na 710 metrov visoki hrib. Z vrha se namreč odpre slikovit pogled na vzpetino Pão de Açúcar, zaliv Botafogo, znamenito Copacapano, laguno Rodrigo de Freitas, Maracano … Temu ni oporekal niti župan Encantada Jonas Calvi. »Brez dvoma. Rio de Janeiro je še vedno čudovit, to ve ves svet. Zdaj naj pridejo in odkrijejo še Kristusa, zaščitnika Encantada, našo kulturo in gastronomijo,« je Paesu odgovoril na instagramu.

Sodeč po nedavni medijski pozornosti je Encantado na dobri poti, da bo kip v zaspano mestece pritegnil kakšnega turista več.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine