Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Velika Britanija z globo nad Facebook

Facebook je kršil zakonodajo, ker ni varoval osebnih podatkov.
Gre za najvišjo mogočo globo v sklopu britanskega zakona o varovanju podatkov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. FOTO: Reuters
Gre za najvišjo mogočo globo v sklopu britanskega zakona o varovanju podatkov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. FOTO: Reuters
STA
11. 7. 2018 | 08:02
11. 7. 2018 | 10:26
1:36
London – Britanski organ za zaščito podatkov ICO je v sklopu preiskave, ali je prišlo do zlorabe osebnih podatkov v predvolilni kampanji za referendum o prihodnosti Velike Britanije v EU, v noči na danes napovedal, da bo ameriškemu Facebooku naložil globo v višini pol milijona funtov (565.000 evrov), ker ni ustrezno zavaroval podatkov uporabnikov.

Gre za najvišjo mogočo globo v sklopu britanskega zakona o varovanju podatkov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Pred dokončno odločitvijo britanskega organa ima Facebook možnost zagovora, navaja nemška tiskovna agencija DPA.
 

Pridobili podatke 87 milijonov uporabnikov


Britanska preiskava je bila od začetka leta osredotočena prav na Facebook, ko se je izvedelo, da je aplikacija, ki je po vsem svetu zbirala podatke o več deset milijonih uporabnikov facebooka, zlorabila podatke. V preiskavi so ugotovili, da je Facebook kršil zakonodajo, ker ni varoval osebnih podatkov in ni transparentno objavil, kako lahko drugi te podatke uporabljajo.

Facebook je letos priznal, da je britansko svetovalno podjetje Cambridge Analytica, ki se je ukvarjalo tudi s predsedniškimi volitvami v ZDA leta 2016, pridobilo podatke 87 milijonov uporabnikov facebooka.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine