Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

V Venezueli vre – umrle štiri osebe, med njimi dva najstnika

V spopadih je bilo ranjenih okrog 50 ljudi, štirje so umrli. Nicolas Maduro medtem vojsko poziva k enotnosti.
Umrli so že trije protestniki. FOTO: Ueslei Marcelino/Reuters
Umrli so že trije protestniki. FOTO: Ueslei Marcelino/Reuters
V. U., A. I.
2. 5. 2019 | 09:05
2. 5. 2019 | 21:00
5:20
V včerajšnjih spopadih med protesti podpornikov Juana Guaidója in oboroženimi silami v Caracasu je umrla ženska, okoli 50 oseb pa je bilo ranjenih. Mediji so žrtev identificirali kot 27-letno Jurubith Rausseo, umrla je v bolnišnici, potem ko je bila med protesti ustreljena v glavo, poleg nje je umrl še en protestnik. To je v tvitu objavil nevladni Observatorij za družbene konflikte. Guaidó je zahteval podrobno preiskavo smrti ter sojenje odgovornim.

Francoska tiskovna agencija AFP pa medtem poroča, da sta danes umrla še dva protestnika, število je tako naraslo na štiri. Štirinajstletna Yoifre Hernandez je umrla pod streli v Caracasu, šestnajstletni Yosner Graterol pa v mestu La Victora. Iz Unicefa so sporočili, da je bilo med nemiri ranjenih najmanj 15 otrok, starih med 14 in 17 let. 

Nacionalna garda Nicolása Madura se je protestnikov lotila tudi s solzivcem, AFP pa poroča o ranjenem novinarju, ki je včeraj poročal s prizorišča, in o tem, da je garda z gumijastimi naboji streljala v skupino medijskih delavcev. 

Maduro je danes na dogodku, ki ga je prenašala televizija, vojsko pozval k enotnosti in naj se zoperstavijo pučistom. »Ohranite visoko moralo v tem boju za razorožitev kateregakoli izdajalca in pučista,« je dejal na dogodku s poveljstvom vojske, obkrožen z vojaki. Dogodka se je po navedbah vlade udeležilo 4500 pripadnikov vojske.



Kot je znano, je Guaidó, ki ga ki ga ZDA in več kot 50 drugih držav, tudi Slovenija, priznavajo za legitimnega voditelja Venezuele, podpornike ob včerajšnjem prvem maju pozval k vztrajanju na ulicah.

To je bilo dan za tem, ko so iz Venezuele prišle novice o poskusu državnega udara in posnetki nasilja. Že v torek je ena oseba v protestih umrla. Včeraj naj bi bilo v spopadu med protestniki in varnostnimi silami ranjenih okrog 50 ljudi. 

Prvomajski shod je pripravila tudi vladna stran. Na fotografiji Nicolás Maduro z ženo Cilio Flores in podporniki. FOTO: Reuters
Prvomajski shod je pripravila tudi vladna stran. Na fotografiji Nicolás Maduro z ženo Cilio Flores in podporniki. FOTO: Reuters


Maduro je po poskusu razglasil zmago in zatrdil, da se je Guaidòju pridružila le manjša skupina vojakov in da je poskus državnega udara propadel. »Tožilstvo bo sprožilo pregon resnih zločinov, usmerjenih proti ustavi, vladavini prava in pravici do miru,« je izjavil.

Označil ga je za neuspešno potezo, ki jo je podprl ameriški imperializem, ob tem razglasil zmago in zagotovil, da poskus ne bo ostal nekaznovan. Zanikal je tudi, da bi imel pripravljeno kubansko letalo, s katerim naj bi že v torek pobegnil iz države.

Na drugi strani je Guaidò sodržavljane predvčerajšnjim pozival k protestom, da bi zaključili tisto, čemur sam pravi »zadnja faza rušenja Madurove oblasti.« Protestniki so med drugim uporabili molotovke, oklepna vozila pa so zapeljala v množico ljudi. Eden od protestnikov je bil ubit v mestu La Victoria.

V včerajšnjih spopadih je bil ranjen novinar venezuelskega medija VPITV Gregory Jaimes. FOTO: Federico Parra/AFP
V včerajšnjih spopadih je bil ranjen novinar venezuelskega medija VPITV Gregory Jaimes. FOTO: Federico Parra/AFP

 

Poziv k stavkam


Medtem je Guaidò, kot poroča BBC, pozval ne le k vztrajanju na ulicah, pač pa tudi k seriji stavk, ki bi Maduro prisilile v sestop z oblasti. Njegov poziv je veljal predvsem uslužbencem javnega sektorja, a po mnenju poznavalcev prepričati teh ne bo lahko. Kot dodaja BBC, namreč javnim uslužbencem že leta grozijo z izgubo služb, če se, denimo, ne bi pojavili na provladnih shodih. Če bi jih Guaidò prepričal v stavko, bi to pomenilo njegovo pomembno zmago.

Dogajanje v Venezueli je zaostrilo tudi odnose med ZDA in Rusijo. Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je dejal, da so ZDA pripravljene vojaško posredovati v venezuelski krizi, če bo to potrebno.

Dogajanje v Venezueli je zaostrilo tudi odnose med ZDA in Rusijo. FOTO: Federico Parra/AFP
Dogajanje v Venezueli je zaostrilo tudi odnose med ZDA in Rusijo. FOTO: Federico Parra/AFP


»Predsednik Donald Trump je bil kristalno jasen in izjemno odločen. Vojaška operacija je možna. Če bo to potrebno, bodo ZDA to tudi storile,« je dejal Pompeo. »Raje bi videli miren prenos oblasti z odhodom Madura in novimi volitvami, vendar pa je bil predsednik Donald Trump jasen, da se bo treba v določenem trenutku odločiti,« je še povedal državni sekretar v Trumpovi administraciji.

Na drugi strani je ruski zunanji minister Sergej Lavrov po telefonu opozoril ameriškega državnega sekretarja, naj ne nadaljujejo agresivnih potez v Venezueli, ker bi to lahko imelo strašne posledice.

Lavrov je Pompeu dejal, da je »ameriško vmešavanje v notranje zadeve Venezuele očitna kršitev mednarodnega prava«. Tovrstni »destruktivni vplivi pa nimajo ničesar z demokracijo«, je v sporočilu za javnost zapisalo rusko zunanje ministrstvo.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine