Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

V Ukrajini ne deluje skoraj polovica energetskega sistema

Ruske sile po nedavnih neuspehih na bojišču obstreljujejo energetsko infrastrukturo, menda gre za odgovor na »nepripravljenost« Kijeva na mirovna pogajanja.
Kijev v temi. FOTO: Gleb Garanich/Reuters
Kijev v temi. FOTO: Gleb Garanich/Reuters
STA
19. 11. 2022 | 10:50
19. 11. 2022 | 11:19
3:59

Nedavni val ruskih napadov z raketami in droni je onemogočil skoraj polovico energetskega sistema v Ukrajini, je v petek dejal ukrajinski premier Denis Šmihal. Predsednik države Volodimir Zelenski je medtem ponoči sporočil, da so razmere še posebej težke v 17 regijah in prestolnici Kijev.

»Rusija na žalost še naprej izvaja raketne napade na civilno in kritično infrastrukturo Ukrajine. Skoraj polovica našega energetskega sistema je onemogočena,« je na novinarski konferenci v petek dejal Šmihal.

Zelenski, ki je pred tem poročal o desetih milijonih Ukrajincev brez elektrike, je v petek zvečer razmere kot še posebej težke opisal v 17 regijah in prestolnici Kijev. Obenem pa podnevi prihaja do vse manjšega števila nujnih izklopov elektrike, je dejal po poročanju britanskega BBC.

V Kijevu se sicer po besedah drugega moža mestne uprave Mikole Povorožnika pripravljajo na različne scenarije, vključno s popolno prekinitvijo oskrbe z elektriko. Ni povedal, kaj načrtujejo v tem primeru, a evakuacija mesta naj ne bi bila predvidena.

Ukrajinski upravljavec električnega omrežja Ukrenergo je na Telegramu objavil, da je »agresorska država uradno priznala, da je njen cilj uničiti našo energetsko infrastrukturo in pustiti Ukrajince brez elektrike in ogrevanja« in to v času, ko temperature v državi že padajo pod ničlo in je v Kijevu zapadel prvi sneg.

Rusija je v četrtek, le dva dneva po enem od najhujših bombardiranj doslej, znova obstreljevala energetsko infrastrukturo v državi in civilne stavbe. K tej taktiki se je Moskva zatekla po nedavnih neuspehih na bojišču, sama pa navaja, da gre za odgovor na »nepripravljenost« Kijeva na mirovna pogajanja.

Izpadi elektrike so najhuje prizadeli mesta regije Kijev, Odeso, Vinico in Ternopil. Vlada poziva prebivalce, naj varčujejo z energijo pri uporabi gospodinjskih aparatov.

Evropska pomoč namenjena pripravam na zimo

Evropska pomoč Ukrajini se na humanitarnem področju trenutno osredotoča na priprave na zimo. EU tako s finančno in materialno pomočjo Ukrajino oskrbuje predvsem s primernimi bivalnimi enotami in opremo na področju oskrbe z energijo, ki je zaradi ruskih napadov močno motena. Slovenija je zelo aktivna, je povedal evropski komisar Janez Lenarčič.

Gasilci poskušajo pogasiti požar v termoelektrarni, ki ga je povzročila ruska raketa. FOTO: Reuters
Gasilci poskušajo pogasiti požar v termoelektrarni, ki ga je povzročila ruska raketa. FOTO: Reuters

»Zimo je lahko predvideti, zima vedno pride in je v Ukrajini lahko zelo huda, temperature se lahko spustijo tudi do minus 30 stopinj Celzija,« je povedal evropski komisar za krizno upravljanje Lenarčič. Pojasnil je, da so se o pripravah na zimo začeli z ukrajinsko stranjo pogovarjati že pred poletjem, sistematični ruski napadi pa so potrebe, povezane z zimo, še okrepili.

»Trenutno dobavljamo začasna bivališča, primerna za zimo. Več sto bivalnih enot je bilo že dobavljenih Ukrajini. Druga prioriteta pa je pomoč na področju oskrbe z energijo,« je povedal Lenarčič. Članice unije so Ukrajini 500 električnih generatorjev dostavile prek mehanizma civilne zaščite, še 300 pa jih je bilo financiranih iz finančne pomoči EU. Ukrajincem poleg tega pošiljajo opremo za popravilo električnih omrežij.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine