Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

V trčenju helikopterjev v Maliju življenje izgubilo 13 francoskih vojakov

To je za Francoze najhujša nesreča, odkar od leta 2013 v zahodnoafriških državah posredujejo proti islamskim skrajnežem.
FOTO: Benoît Tessier/Reuters
FOTO: Benoît Tessier/Reuters
P. V., STA
26. 11. 2019 | 15:00
26. 11. 2019 | 15:34
3:22
V trčenju dveh helikopterjev v Maliju je sinoči umrlo trinajst francoskih vojakov, danes poroča francoska tiskovna agencija AFP. Helikopterja sta trčila med operacijo proti džihadistom na severu afriške države. To je najhujša nesreča za Francoze, odkar od leta 2013 v zahodnoafriških državah posredujejo proti islamskim skrajnežem. Doslej je v tej operaciji življenje izgubilo že 38 francoskih vojakov. 

Ponedeljkovo trčenje je bilo tudi najbolj smrtonosno za francoske vojake po operaciji francoske vojske na poslopje Drakkar v Bejrutu leta 1983, v katerem je umrlo 58 padalcev.

V Maliju in več drugih državah na območju Sahela je v okviru operacije, imenovane Barkhane, nameščenih okoli 4500 francoskih vojakov, katerih glavna naloga je usposabljanje lokalnih sil, pa tudi sodelovanje v boju proti skrajnežem. Sodelujejo v vojaških akcijah v Maliju, Burkini Faso, Čadu, Nigeriji in Mavretaniji. Ponedeljkova akcija francoskih sil je bila odgovor islamskim skrajnežem, potem ko so na severu Malija v zadnjih tednih izvedli niz smrtonosnih napadov. Helikopterja naj bi okrepila zmogljivosti kopenske vojske. 



FOTO: Michele Cattani/AFP
FOTO: Michele Cattani/AFP


V samo nekaj dneh v začetku novembra je v napadih skrajnežev na vojaške postojanke in druge tarče umrlo več kot 50 ljudi – med njimi tudi francoski vojak, ki je z oklepnikom zapeljal na eksplozivno telo.

Francoski predsednik ​Emmanuel Macron se je v sporočilu za javnost danes poklonil spominu na 13 vojakov, »ki so umrli za Francijo v težkem boju proti terorizmu v Sahelu«. Med žrtvami je šest častnikov, šest podčastnikov in desetnik, ki so imeli po Macronovih besedah le en cilj, »da nas zavarujejo«. Francoska obrambna ministrica Florence Parly je medtem sporočila, da so že začeli preiskavo, s katero bodo poskušali ugotoviti vzrok nesreče. Po navedbah obrambnih virov sta v nesreči trčila jurišni helikopter tipa tiger in večji vojaški transportni helikopter tipa cougar.

Zračna slika predela Gao v Maliju. FOTO: Ouleymane Ag Anara/AFP
Zračna slika predela Gao v Maliju. FOTO: Ouleymane Ag Anara/AFP


Po nizu islamističnih napadov v začetku meseca je predsednik Malija Ibrahim Boubacar Keita posvaril, da je na kocki stabilnost države. Malijce je pozval, naj strnejo vrste in podprejo vojsko.

Mali je poleg Nigerije, Burkine Faso, Nigra in Čada ena izmed držav na območju Sahela, ki so od leta 2012 tarča napadov skrajnih islamistov. Ti so prisegli zvestobo ali Islamski državi ali Al Kaidi.

Helikopter tipa tiger pred vzletom. FOTO: Benoît Tessier/Reuters
Helikopter tipa tiger pred vzletom. FOTO: Benoît Tessier/Reuters

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine