Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Več ranjenih v napadu džihadistov na vojaško bazo, v kateri so tudi Slovenci

Baza Koulikoro v Maliju včeraj tarča samomorilskega bombnega napada z vozili. Ranjena dva malijska vojaka in civilist.
Vojaška baza Koulikoro je sedež usposabljanja evropskih vojaških sil EUTM (European Union Training Mission) in oficirske šole malijske vojske. FOTO: Reuters
Vojaška baza Koulikoro je sedež usposabljanja evropskih vojaških sil EUTM (European Union Training Mission) in oficirske šole malijske vojske. FOTO: Reuters
V. U.
25. 2. 2019 | 18:02
25. 2. 2019 | 18:18
1:52
V vojaški bazi Koulikoro, okoli 60 kilometrov oddaljeni od malijske prestolnice Bamako, je včeraj prišlo do napada. Samomorilski napadalci so vanjo skušali vdreti z vozili, naloženimi z bombami. Kot poroča tiskovna agencija AFP, so v napadu ranili dva pripadnika malijske vojske in civilista, ki pa so jih že odpustili iz bolnišnice.

Kot so sporočili z malijskega obrambnega ministrstva, sta v napadu življenje izgubila oba samomorilska napadalca, po ocenah pripadnika muslimanskih skrajnežev. Med vojaki zahodnih sil ranjenih ni bilo.



Vojaška baza Koulikoro je sedež usposabljanja evropskih vojaških sil EUTM (European Union Training Mission) in oficirske šole malijske vojske. V bazi so vojaki iz 21 članic Evropske unije, med njimi iz Slovenije, in štirih držav nečlanic: Gruzije, Črne gore, Srbije in Albanije.

Po besedah Simona Koreza z Generalštaba Slovenske vojske so bili v času napada v bazi trije slovenski vojaki, ki niso bili neposredno udeleženi v napadu. Ta je bil omejen na območje ob vhodu. V bazi je sicer nastanjenih sedem slovenskih vojakov, a so v tem času nekateri na dopustu, še enega pa je Slovenija prav tako napotila v Mali, a ne v bazo Koulikoro. Tako ima naša država v Maliju skupno osem vojakov.

Kot je dodal Korez, včerajšnji napad na bazo ni bil prvi tovrsten v Maliju, a slovenski vojaki doslej v njih niso bili udeleženi.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine