Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

V Sudanu vojaški udar, premier Hamdok priprt

Skupina vojakov je aretirala več članov prehodne vlade. Blokirani so vsi vhodi v prestolnico Kartum, zaprto je tudi letališče.
Predsednik sudanske vlade Abdala Hamdok je v hišnem priporu, poročajo mediji. FOTO : Ashraf Shazly/AFP
Predsednik sudanske vlade Abdala Hamdok je v hišnem priporu, poročajo mediji. FOTO : Ashraf Shazly/AFP
V. U., STA
25. 10. 2021 | 07:01
25. 10. 2021 | 08:57
1:45

V Sudanu se je ponoči po poročanju medijev začel državni udar. Premier Abdala Hamdok je bil v hišnem priporu, kar so po poročanju Sky News Arabia potrdili v njegovem kabinetu. Po poročanju Reutersa so nanj pritiskali, naj z izjavo podpre udar. Ker tega ni storil, so ga odvedli na zaenkrat neznano lokacijo 

Aretirali so tudi več drugih članov prehodne vlade, kar so potrdili na sudanskem ministrstvu za informiranje. Uniformirani ljudje so blokirali vse vhode v prestolnico Kartum. Po vsej državi je prekinjena internetna povezava, na ulicah pa se zbirajo ljudje, ki protestirajo proti aretacijam, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po poročanju Reutersa, ki se sklicuje na televizijsko postajo al-Arabiya TV, so v Kartumu zaprli tudi mednarodno letališče.

Med aretiranimi so ministri za komunikacije, finance in industrijo. Pridržali so tudi guvernerja Kartuma, aretacije pa se nadaljujejo.

Ljudje so se ob novici o udaru podali na ulice Kartuma.  FOTO: Rasd Sudan Network via Reuters
Ljudje so se ob novici o udaru podali na ulice Kartuma.  FOTO: Rasd Sudan Network via Reuters

Sudanska policija je v nedeljo s solzivcem razgnala na stotine protestnikov, ki so skušali blokirati glavno ulico v prestolnici.

Podporniki vojske že drugi teden zapored protestirajo v Kartumu. Pred sedežem glavnega poveljstva oboroženih sil izvajajo sedečo stavko ter zahtevajo odstop prehodne vlade. V proteste naj bi bili po navedbah oblasti vpleteni privrženci odstavljenega dolgoletnega voditelja Omarja al Baširja.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine