Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

V nedeljo umrli trije bolniki, 19 oseb na novo okuženih

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju epidemije nove koronavirusne bolezni.
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Š. J., M. B., STA
21. 6. 2021 | 07:02
21. 6. 2021 | 22:38
18:24
22.40 V Južni Afriki bodo vzpostavili proizvodnjo cepiva proti covidu-19

V Južni Afriki bodo vzpostavili prvi center za proizvodnjo cepiv mRNA proti covidu-19 v Afriki ob pomoči konzorcija, so danes sporočili iz Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Center bi lahko zaživel čez približno eno leto in pripomogel k bolj pravičnemu dostopu do cepiv med pandemijo covida-19, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Južnoafriški predsednik Cyril Ramaphosa je pozdravil načrte, saj je to pomemben korak, da bo Afrika manj odvisna od dobave cepiv iz tujine. V okviru pobude bodo obenem izobraževali visoko kvalificirane delavce, ki so nujni za proizvodnjo cepiva. Glede na načrte bi lahko začeli prve odmerke cepiva proizvajat čez devet ali 12 mesecev, še ocenjujejo pri WHO. Več podrobnosti morajo najprej še uskladiti.

22.00 Vlada sprejela ukrepe za pospešitev cepljenja

Vlada je na današnji dopisni seji določila izvajanje strategije cepljenja proti covidu-19 in sprejela ukrepe za pospešitev cepljenja. Med drugim je ministrstvu za zdravje naložila, naj takoj organizira večje število mobilnih ekip, ki bodo cepljenje izvajale na različnih mestih. Z večanjem količine cepiv, ki so na razpolago in z dostopnostjo do več vrst cepiv, se ukrepi usmerjajo v aktivnosti, ki bodo omogočile, da se zagotovi precepljenost prebivalstva, ki bo poleg zaščite posameznika postopno pomenila tudi čredno imunost, so zapisali v sporočilu za javnost po seji vlade.

Vlada je tako danes zadolžila ministrstvo za zdravje, da za pospešitev cepljenja takoj organizira večje število mobilnih ekip, ki bodo cepljenje izvajale na različnih mestih, da se cepivo in možnost cepljenja približata vsem prebivalcem. Prav tako mora ministrstvo zadolžiti vse izvajalce cepljenja, da takoj zagotovijo dovolj terminov za cepljenje vsem zainteresiranim osebam brez predhodnega naročanja ter možnost izbire vrste cepiva. Cepljenim je treba tudi takoj zagotoviti enostavno in brezplačno pridobitev potrdila o cepljenju. Poleg tega je vlada ministrstvu naložila, naj izvede dodatne aktivnosti za promocijo cepljenja med zaposlenimi v zdravstvu.

15.20 Nekateri cepilni centri omogočajo izbiro cepiva

Po državi se nadaljuje cepljenje proti covidu-19. Večina cepilnih centrov omogoča cepljenje brez naročanja, nekateri pa tudi že izbiro cepiva. Vsakdo lahko cepivo izbere tudi ob prijavi na portalu zVem. Zanimanje za cepljenje otrok je za zdaj majhno.
Po podatkih sledilnika za covid-19 je v Sloveniji neporabljenih dobrega pol milijona doz različnih cepiv. Kot je za STA potrdil nacionalni koordinator za kampanjo cepljenja proti covidu-19 Jelko Kacin, je v Slovenijo danes prispelo še 120.000 doz cepiva proizvajalcev Pfizer in Biontech, dodatnih 120.000 jih bo prispelo čez teden dni. Vlada načrtuje tudi organizacijo mobilnih enot za cepljenje, kdaj in kje bodo te na voljo, pa bo predvidoma znano po današnji dopisni seji vlade.

12.17 V Indiji od danes za vse odrasle brezplačno cepljenje proti covidu-19

V Indiji je od danes vsem odraslim na voljo brezplačno cepljenje proti covidu-19. Gre za ukrep pristojnih, da bi pospešili cepljenje, ki se je v zadnjih mesecih bistveno upočasnilo. Brezplačno cepljenje se časovno ujema z mednarodnim dnevom joge, za katero je indijski premier Narendra Modi ocenil, da ima preventivne lastnosti pred virusom. V zadnjem času Indija zaznava opazen padec števila novih okužb, zaradi česar so pristojni že sprostili številne ukrepe za zajezitev okužb, to pa je sprožilo bojazni pred novim valom epidemije covida-19. V Indiji so doslej razdelili 275 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19. Popolnoma cepljenih je le štiri odstotke Indijcev. Cilj indijske vlade je sicer, da do konca leta cepi približno 1,1 milijarde odraslih Indijcev.

11.53 Avtobusi v koronskem letu prepeljali precej manj potnikov

Z avtobusi se je v lanskem letu, ki ga je zaznamovala epidemija covida-19, peljalo precej manj potnikov kot leto prej. Avtobusi v mestnem javnem linijskem prevozu so jih lani prepeljali 57 odstotkov manj, v medkrajevnem prevozu 53 odstotkov in v mednarodnem 69 odstotkov manj kot leto prej, so sporočili iz državnega statističnega urada.

11.02 V Nemčiji prvič od avgusta lani manj kot 500 novih okužb z novim koronavirusom

V Nemčiji so prvič v zadnjih desetih mesecih potrdili manj kot 500 novih okužb z novim koronavirusom v enem dnevu. Umrlo je deset covidnih bolnikov, enako kot pred tednom dni, je danes sporočil nemški Inštitut Roberta Kocha (RKI). RKI je davi sporočil, da so v zadnjih 24 urah potrdili 346 novih okužb z novim koronavirusom. Nazadnje so manj kot 500 novih okužb z virusom sars-cov-2 na dnevni ravni v Nemčiji potrdili 10. avgusta lani, in sicer 436. Ponedeljkovi podatki o novih okužbah so sicer običajno nižji, saj ob koncu tedna opravijo tudi manj testov na okužbo. Pred tednom dni so v Nemčiji potrdili 549 novih okužb, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Sedemdnevna incidenca v Nemčiji je po podatkih RKI 8,6 novih okužb na 100.000 prebivalcev (dan prej je bila 8,8, pred tednom dni 16,6 in pred mesecem dni 67,3).

10.09 V nedeljo umrli trije bolniki, 19 oseb na novo okuženih

Po podatkih sledilnika za covid-19 so v nedeljo v Sloveniji opravili 805 PCR-testov in 6674 hitrih antigenskih testov ter potrdili 19 novih okužb. Delež pozitivnih na PCR-testih je bil 2,4-odstoten. Skupno število aktivnih primerov znaša 1562. Umrli so trije bolniki. V bolnišnicah se je zdravilo 105 oseb, intenzivno nego je potrebovalo 35 bolnikov.



9.55 Po skoraj vsej Italiji veljajo najmilejši ukrepi za zajezitev virusa

Od danes po vsej Italiji z izjemo Doline Aoste veljajo najmilejši ukrepi za zajezitev novega koronavirusa. Po skoraj vsej državi tako nič več ne velja policijska ura, je pa še vedno obvezno nošenje zaščitnih mask v zaprtih prostorih in na prostem. Z belo barvo, ki pomeni najmilejše ukrepe za zajezitev virusa, so od danes označene tudi dežele Bazilikata, Kalabrija, Kampanija, Marke, Sicilija in Toskana ter provinca Bolzano. Rumena ostaja zgolj dežela Dolina Aoste, ki bo v belo fazo predvidoma prešla prihodnji ponedeljek, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Po skoraj vsej Italiji tako od danes ne velja več nočna omejitev gibanja med polnočjo in 5. uro zjutraj. So pa še vedno povsod obvezne zaščitne maske v zaprtih prostorih in tudi na prostem. Še naprej je obvezno tudi ohranjanje medsebojne razdalje.
Obveznost nošenja mask na prostem bi lahko odpravili prihodnji ponedeljek ali čez dva tedna, navaja Ansa. Število okužb s koronavirusom in smrtnih žrtev covida medtem v slovenski zahodni sosedi še naprej upada. V nedeljo so poročali o 881 novih okužbah in 17 smrtnih žrtvah v zadnjih 24 urah.

9.10 Podpora igram na Japonskem raste, a večina še vedno proti

Potem ko so imeli organizatorji poletnih olimpijskih iger v Tokiu velike težave z domačim javnim mnenjem glede izvedbe iger to poletje sredi koronske pandemije, podpora igram zdaj nekaj tednov raste. V zadnjem mesecu je narasla za 14 odstotkov, danes piše Asahi Shimbun, a v isti sapi poudarja, da je večina še vedno za odpoved ali novo preložitev. Anketa dnevnika Asahi Shimbun je potrdila druge nedavne ankete glede podpore domače javnosti igram Tokio 2020; vse kažejo, da se javno mnenje v deželi vzhajajočega sonca sicer »mehča«, a dober mesec pred uvodno slovesnostjo si večina Japoncev še vedno želi odpoved ali novo preložitev olimpijskih bojev.

image_alt
Prepričani, da Janša ne bo vezal zaupnice


Poletne igre bi morale biti na sporedu že lani, a so jih prireditelji skupaj z Mednarodnim olimpijskim komitejem (Mok) zaradi svetovne zdravstvene krize preložili za leto dni. Domača podpora igram je zdaj 34-odstotna, je danes objavil Asahi Shimbun, vendar je 32 odstotkov vprašanih še vedno za popolno odpoved OI, medtem ko si 30 odstotkov anketirancev želi novo preložitev. Odpoved ali nova preložitev ne prideta v poštev, so večkrat zatrdili tokijski prireditelji, prvi olimpijski športniki že prihajajo na Japonsko. Organizatorji naj bi danes sporočili tudi, koliko domačih navijačev, če sploh kaj, si bo lahko olimpijske boje ogledalo v živo. Potem ko so se v Tokiu v nedeljo končale izredne razmere zaradi porasta koronskih okužb, meščane čakajo nove omejitve v boju proti širjenju novega koronavirusa. Ta čas je na velikih dogodkih dovoljeno največ 5000 gledalcev oziroma največ 50-odstotna zasedenost, če gre za manjše objekte. To pravilo naj bi veljalo do 11. julija, nato pa se bo število povečalo na deset tisoč (ob največ 50-odstotni zasedenosti), poročajo lokalni mediji.

7.04 Še vedno veljajo omejitve pri zbiranju in uresničevanju verske svobode

Z današnjim dnem začne veljati spremenjeni vladni odlok o zbiranju, po katerem za shode z več kot stotimi udeleženci velja pogoj preboleli, cepljeni, testirani. Vlada je na seji prejšnji teden podaljšala tudi nekatere druge ukrepe, med drugim tiste, ki se nanašajo na kolektivno uresničevanje verske svobode, na uporabo mask in razkuževanje rok. Za javne shode in prireditve z več kot stotimi udeleženci od danes velja pogoj preboleli, cepljeni, testirani. Še naprej pa velja omejitev na enega udeleženca (oziroma več, če gre za osebe iz skupnega gospodinjstva) na deset kvadratnih metrov površine. Medosebna razdalja med udeleženci mora biti najmanj 1,5 metra, razen med osebami iz skupnega gospodinjstva. Za udeležence prireditev in shodov v zaprtih prostorih je obvezna uporaba zaščitnih mask.

image_alt
Plačane globe bi kršiteljem vrnili


Zasebno oziroma na neprijavljenem dogodku je še vedno začasno prepovedano zbiranje oziroma druženje več kot 50 ljudi. Zbiranje ljudi je dovoljeno skupini oseb, če gre za ožje družinske člane ali člane skupnega gospodinjstva ob upoštevanju omejitev in prepovedi iz tega odloka. Glede kolektivnega uresničevanja verske svobode je vlada z novelo odloka povečala dovoljeno število oseb do največ sto tam, kjer sicer zaradi površinskega kriterija ne bi bilo dovoljeno združevanje toliko ljudi pri izvajanju verskih obredov, bogoslužja, molitve in drugih verskih praks. A pod pogojem, da je med osebami zagotovljena medosebna razdalja 1,5 metra, razen med osebami iz skupnega gospodinjstva. Drugi pogoji in omejitve pri kolektivnem uresničevanju verske svobode ostajajo nespremenjeni. Novela odloka velja do vključno 27. junija, do tega datuma pa ostajajo veljavni tudi omejitve pri izvajanju športnih programov ter odloki o uporabi mask, razkuževanju rok in obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah.

6.53 V Sloveniji odslej mogoča izbira cepiva proti covidu-19

V Sloveniji bo po napovedih od danes mogoče izbirati vrsto cepiva proti covidu-19, saj je cepiva dovolj. Vlada načrtuje tudi organizacijo mobilnih enot za cepljenje, kdaj in kje bodo te na voljo, pa bo predvidoma znano po današnji dopisni seji vlade.
Vsi, ki še niso bili cepljeni, se bodo tako lahko cepili s cepivom enega od štirih proizvajalcev – Moderna, Pfizer in Biontech, AstraZeneca ter Johnson & Johnson.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Da bo od danes možno izbirati vrsto cepiva, saj ima Slovenija cepiva dovolj, je v soboto na kongresu SDS napovedal premier Janez Janša. Ključni cilj je doseči tak delež precepljenosti, da bo ne samo poleti, ampak tudi jeseni omogočeno normalno življenje, je dejal in pozval k odločitvi za cepljenje. Tudi minister za zdravje Janez Poklukar je v nedeljo prosil ljudi, naj se cepijo. »Samo če bomo kolektivno precepljeni, bomo varni vsi,« je poudaril minister. Trenutno je v Sloveniji po njegovih besedah več cepiva, kot je prijavljenih na cepljenje. Zato bodo v prihajajočem tednu ponudili možnost izbire med cepivi, prizadevajo pa si tudi, da ljudem cepljenje organizacijsko še bolj približajo.

Vlada načrtuje organizacijo mobilnih enot za cepljenje, ki jih bodo po besedah nacionalnega koordinatorja za logistični del akcije množičnega cepljenja proti covidu-19 Jelka Kacina organizirali tam, kjer se zbira veliko ljudi. Po današnji dopisni seji vlade pa bo predvidoma znano, kdaj in kje bodo mobilne enote na voljo. Po podatkih vlade je pri nas s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 46 odstotkov starejših od 18 let, z drugim odmerkom pa 34,3 odstotka starejših od 18 let. Med starejšimi od 50 let je s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih dobrih 60 odstotkov ljudi, z drugim odmerkom pa 51 odstotkov.

6.43 Odslej možno delovanje vseh trgovin in storitev

Po vsej državi je od danes v luči izboljšanih epidemioloških razmer ponovno omogočeno opravljanje vseh dejavnosti na področju ponujanja in prodajanja blaga in storitev. Opravljanje dejavnosti bo okrnjeno le v diskotekah in nočnih klubih, za katere je vlada obratovalni čas določila od 5. ure zjutraj do polnoči. V nekaterih dejavnostih ostaja pogoj tedenskega obveznega testiranja zaposlenih. To se zahteva pri opravljanju storitev higienske nege, nezdravstvenih svetovalnih in terapevtskih storitvah, storitvah strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja in usposabljanja, pri obratovanju igralnic, igralnih salonov in prirejanju posebnih iger na srečo, pri sejemskih in kongresnih dejavnostih, v gostinstvu, nastanitvah, ki so lahko spet polno zasedene, ter v nočnih klubih in diskotekah. V igralnicah, igralnih salonih in pri posebnih igrah na srečo, v nastanitvenih obratih, v nočnih klubih in diskotekah ter v notranjih prostorih, v katerih se izvaja sejemska ali kongresna dejavnost ali gostinska dejavnost priprave in strežbe jedi in pijač, so lahko samo potrošniki pod pogojem PCT (preboleli, cepljeni, testirani). Ta pogoj ne velja za osebe, ki še niso dopolnile 18 let in so skupaj z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki v omenjenih prostorih. Igralni saloni lahko ponujajo do 75 odstotkov razpoložljivih igralnih mest.

Pri opravljanju gostinske dejavnosti po novem ni več določena sedeča postrežba in omejitev štirih oseb za mizo, temveč le pogoj glede razdalje treh metrov med robovi miz. Gostinci morajo še naprej zagotavljati razkuževanje rok za goste pred vstopom in ob izstopu v prostor ter redno razkuževanje miz pred menjavo gostov za mizo. Zaposleni in gostje morajo v notranjosti gostinskega obrata imeti nameščene maske, razen ob uživanju hrane in pijače. Masko je treba nositi tudi pri uporabi toaletnih prostorov v notranjosti, kjer mora biti na vidnem mestu poleg mila tudi ustrezno razkužilo.

FOTO: Matej Družnik/Delo
FOTO: Matej Družnik/Delo


Tudi trgovci in ponudniki storitev morajo zagotoviti razkuževanje rok za stranke pred vstopom in ob izstopu iz prostorov, v katerih se izvaja dejavnost, redno prezračevati ali poskrbeti za ustrezno ventilacijo prostorov, zagotavljati pa tudi minimalni možni stik s potrošniki v skladu s sprejetimi navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). V javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, je treba zagotavljati deset kvadratih metrov površin na posamezno stranko ali na eno stranko, če je poslovni prostor manjši od deset kvadratnih metrov. Omejitev desetih kvadratnih metrov na posamezno stranko velja tudi v celotnem trgovskem centru. Tako v trgovinah kot v dejavnosti storitev je še naprej zahtevano upoštevanje vseh higienskih priporočil ministrstva za zdravje in NIJZ za preprečevanje okužbe s koronavirusom. Spremenjeni odlok o začasnih omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Sloveniji, ki ga je vlada sprejela v četrtek, bo veljal do vključno 27. junija.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine