Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

V nesreči v srbskem rudniku umrlo osem rudarjev

Nesreča se je zgodila ob 5. uri zjutraj, na pomoč rudarjem pa so napotili več reševalnih ekip.
Rudnik Soko. FOTO: Branko Janačković/Blic 
Rudnik Soko. FOTO: Branko Janačković/Blic 
N. M., STA
1. 4. 2022 | 09:40
1. 4. 2022 | 16:11
2:09

V Srbiji je v rudniku v bližini Sokobanje na jugovzhodu države danes prišlo do nesreče, v kateri umrlo osem rudarjev, 20 pa je bilo lažje poškodovanih, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Srbske oblasti so potrdile, da je nesrečo povzročila previsoka koncentracija metana.

Direktor zdravstvenega doma Rodoljub Živadinović je za srbsko nacionalno televizijo RTS povedal, da je večina poškodb lažjih. Srbske oblasti so potrdile, da je nesrečo povzročila previsoka koncentracija metana. Čeprav so nekateri srbski mediji danes ugibali, da je bila morda eksplozija, je podpredsednica vlade in ministrica za rudarstvo in energetiko Zorana Mihajlović kasneje dejala, da ni šlo za eksplozijo, ampak so rudarji umrli zaradi povečane koncentracije metana.

Rudnik Soko. FOTO: Branko Janačković/Blic 
Rudnik Soko. FOTO: Branko Janačković/Blic 

Direktor splošne bolnišnice v Aleksincu Goran Vidić je dejal, da so za reševanje angažirali štiri ekipe iz tamkajšnjega zdravstvenega doma, ter dve ekipi iz Zaječarja in Knjaževca. Skupno so oskrbeli 20 poškodovanih rudarjev, od teh 18 v Aleksincu. Nihče ni bil v smrtni nevarnosti.

Dva težje poškodovana rudarja so kasneje prepeljali na univerzitetni klinični center v Niš. Tamkajšnji zdravnik Dragan Dimić je potrdil, da nimata ortopedskih poškodb, temveč gre za zastrupitev z metanom in drugimi plini.

»Pregledali smo vse rudarje, tiste z lažjimi poškodbami pa obdržali na opazovanju zaradi morebitne nadaljnje diagnostike in spremljanja stanja, da bi preprečili poslabšanje. Nekateri so vdihnili večjo količino plina,« je povedal Vidić.

»Razmere so težke. Tukaj so tudi sorodniki poškodovancev, ljudje so vznemirjeni. Na žalost to ni prva takšna nesreča, Aleksinac in okoliški kraji so znani po tem,« je Vidić dodal za RTS.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine