Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

V Kanadi rešili večino ujetih rudarjev

Nesreča je poškodovala transportni sistem in onemogočila dostop do glavnega izhoda. V nesreči ni bil poškodovan nihče.
Fotografija je simbolična. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Fotografija je simbolična. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
STA
28. 9. 2021 | 11:10
28. 9. 2021 | 18:12
1:57
Iz kanadskega rudnika v Ontariu, kjer je v nedeljo v rudarski nesreči obtičalo 39 rudarjev, so rešili 33 rudarjev, je sporočil vodja reševanja. Ostale naj bi iz rudnika rešili še danes, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V nesreči ni bil poškodovan nihče.

»Naši prostovoljci in reševalci iz rudnikov so tam že od ponedeljka zjutraj,« je sporočil vodja reševanja iz rudnika Shawn Rideout, ki je prav tako izrazil upanje, da bodo do konca dneva iz rudnika uspešno rešili še preostalih šest rudarjev, ki so še vedno ujeti pod zemljo.

Reševanje poteka s pomočjo vrvi in lestev, s katerimi si rudarji pomagajo pri vzponu do izhoda. »To je precej globoko - 3000 metrov je dolga pot. Zato traja tako dolgo,« je pojasnil Rideout. Nekateri rudarji prav tako niso fizično pripravljeni na vzpon, zato jih bodo iz rudnika z vrvmi dvignili reševalci.



Nesreča se je zgodila v nedeljo, ko je težko zajemalno vedro trčilo v transportni sistem v rudniku Totten v Sudburyju v Ontariu in ga pri tem poškodovalo, je v ponedeljek sporočilo brazilsko rudarsko podjetje Vale. Ujeti rudarji so imeli sicer dostop do hrane in vode.

Vse operacije v rudniku, v katerem je zaposlenih več kot 200 ljudi, so od nedeljske nesreče ustavljene. Iz podjetja Vale so prav tako sporočili, da bodo pred ponovnim zagonom delovnih operacij v rudniki stanje ponovno ocenili, poroča AFP.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine