Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

V povezavi z zrušenjem rudniškega jezu aretirali pet inženirjev

Zrušenje je po najnovejših podatkih zahtevalo najmanj 65 življenj, ugaša tudi upanje na rešitev 279 pogrešanih.
FOTO: Mauro Pimentel/AFP
FOTO: Mauro Pimentel/AFP
V. U.
29. 1. 2019 | 17:02
29. 1. 2019 | 17:02
2:57
Štiri dni po tragičnem zrušenju rudniškega jezu v bližini mesta Belo Horizonte v brazilski zvezni državi Minas Gerais, ki je po najnovejših podatkih zahtevalo najmanj 65 življenj, ugaša pa tudi upanje na rešitev 279 pogrešanih, mednarodni tisk poroča o prvih aretacijah.

Aretirali so pet inženirjev. Med njimi po besedah iz urada tožilca države Minas Gerais, na katere se sklicuje agencija AFP, tri, ki so delali za podjetje Vale, lastnika zrušenega jezu, in so bili neposredno vpleteni v omogočanje delovanja jezu, ostala dva pa sta delala za nemško podjetje Tuev Sued, v katerem so septembra lani opravili zadnji varnostni pregled jezu.

FOTO: Mauro Pimentel/AFP
FOTO: Mauro Pimentel/AFP




Inženirje Valeja so aretirali v glavnem mestu države Minas Gerais, v Belo Horizonteju, ostala dva pa v Sao Paulu. Trenutno so v priporu, ki bi lahko trajal do 30 dni.

Na aretacije so se že odzvali v nemškem podjetju. Zapisali so, da zaenkrat ne morejo posredovati natančnejših informacij, a preiskavo polno podpirajo. Da jo polno podpirajo, so v izjavi za javnost zapisali tudi v podjetju Vale, ki sicer velja za največje podjetje na področju pridobivanja železove rude na svetu.
 

Uničujoči val blata


Jez za zadrževanje odpadnih materialov iz rudnika se je sicer zrušil v petek, posledica je bil uničujoč val blata, ki je segel do mesta Brumadinho in pri tem zasul upravni objekt rudnika, vključno z lokalom, ki je bil v času kosila poln. Razlilo se je ogromno blata, ponekod je nanos debelejši od desetih metrov.

FOTO: Douglas Magno/AFP
FOTO: Douglas Magno/AFP


Iz dneva v dan je skupaj s številom žrtev naraščala tudi jeza družin žrtev in politikov, ki odgovornim očitajo, da se iz podobnih nesreč v preteklosti niso ničesar naučili. Nesreča se je zgodila manj kot štiri leta po zrušenju jezu bližnjega rudnika, ob katerem je izgubilo življenje 19 ljudi. Rudnik je bil v skupni lasti podjetij Vale in BHP. Zgradili so ga že leta 1976.

João Vitor Xavier, vodja sveta za rudarstvo in energijo v zvezni državi Minas Gerais, je zagotovil, da obstajajo varni načini rudarjenja, a lastniki varnostnih standardov zaradi nižanja stroškov ne upoštevajo. »Raje tvegajo življenja,« je izjavil.
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine