Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

V napadu v mozambiškem mestu več deset žrtev

Islamisti so napad na mesto Palma začeli v sredo. Približno 200 ljudi se je zateklo v hotel, od koder so nekatere evakuirali.
Islamisti so napad na mesto Palma začeli v sredo. FOTO: John Wessels/AFP
Islamisti so napad na mesto Palma začeli v sredo. FOTO: John Wessels/AFP
STA, M. P. V.
28. 3. 2021 | 12:20
28. 3. 2021 | 21:32
2:26
V napadu islamističnih borcev v mestu Palma na severu Mozambika je bilo ubitih več deset ljudi, pri čemer je bil najmanj eden tuji državljan. Francoski naftni velikan Total je zaradi napada začasno prekinil delo na večjem plinskem projektu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Islamisti so napad na mesto Palma začeli v sredo. Domačini so začeli bežati, okoli 200 tujcev pa se je skrilo v hotel, ki so ga kasneje evakuirali, so včeraj sporočile varnostne sile. Okoli 80 oseb jim je uspelo rešiti, več vozil pa so prestregli napadalci. Ubitih je bilo sedem oseb, so potrdili pristojni za obrambno in varnost, številnim pa je uspelo zbežati. V napadu je bil potrjeno ubit državljan Južne Afrike. 

Napad se je zgodil kmalu potem, ko je Total napovedal obnovitev del na območju, ki so jih zaradi prejšnjih napadov prekinili pred časom. V napadu sicer ni bil ubit noben od delavcev, ki delajo za to naftno podjetje na polotoku Afungi, so sporočili iz podjetja.

Francoski naftni velikan Total je zaradi napada začasno prekinil delo na večjem plinskem projektu. FOTO: Martin Bureau/AFP
Francoski naftni velikan Total je zaradi napada začasno prekinil delo na večjem plinskem projektu. FOTO: Martin Bureau/AFP


Nevladna organizacija Human Rights Watch je sporočila, da so očividci poročali o truplih na ulicah in da so domačini bežali pred borci, ki so streljali vse povprek. Mozambiška vlada se na napade ni odzvala od četrtka.

Provinca Cabo Delgado, kjer leži mesto Palma, logistično središče za mednarodne plinske projekte, je od leta 2017 tarča upornikov, povezanih z Islamsko državo. 

Francosko naftno podjetje Total je v soboto preklicalo nadaljevanje gradnje 20 milijard dolarjev vrednega projekta, število delavcev pa bodo močno zmanjšali. Podjetje je sicer večino svojih zaposlenih zaradi varnostne grožnje z območja umaknilo že januarja. Po poročanju Reutersa so priče dejale, da na ulicah Palme ležijo trupla, nekatera obglavljena. 

S helikopterji, ki jih je za reševalno akcijo najela vlada, so danes na ulicah iskali morebitne preživele. Po podatkih zasebnega varnostnega podjetja, ki dela za vlado, so rešili okoli 120 ljudi.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine