Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Iran pričakuje, da bodo povračilni napadi Hezbolaha segali globoko v Izrael

Izraelska vojska je medtem sporočila, da je zadela vozilo, v katerem je bila teroristična celica, ki je delovala na območju Tulkarema.
Napetosti na Bližnjem vzhodu so se okrepile po sredinem uboju političnega vodje palestinskega islamističnega gibanja Hamas. FOTO: Eyad Baba/Afp
Napetosti na Bližnjem vzhodu so se okrepile po sredinem uboju političnega vodje palestinskega islamističnega gibanja Hamas. FOTO: Eyad Baba/Afp
STA
3. 8. 2024 | 10:49
3. 8. 2024 | 12:37
1:44

Iran je danes izrazil pričakovanje, da bo libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah v odzivu na uboj enega njihovih najvišjih poveljnikov Fuada Šukra izvedlo napade globlje znotraj Izraela. Pričakuje tudi, da napadi Hezbolaha ne bodo več omejeni izključno na vojaške cilje.

image_alt
Začenja se civilizacijski spopad širših razsežnosti

Napetosti na Bližnjem vzhodu so se okrepile po sredinem uboju političnega vodje palestinskega islamističnega gibanja Hamas Ismaila Hanije v Teheranu in torkovem uboju enega najvišjih poveljnikov Hezbolaha Fuada Šukra.

Kot je danes sporočila iranska misija pri ZN, je izraelski napad na stanovanjsko območje v Bejrutu, v katerem je bil ubit Šukr in še pet civilistov, spremenil pravila igre. Hezbolah in Izrael sta doslej upoštevala določena pravila, napade sta izvajala na vojaške cilje na obmejnem območju, a je napad v Bejrutu ta pravila prekoračil, ocenjujejo v misiji.

»Pričakujemo, da bo Hezbolah izbral več ciljev in da bo v svojem odgovoru udaril globlje,« je dejal predstavnik misije in dodal, da Hezbolah svojega odziva ne bo omejil na vojaške cilje.

Iran je sicer že kmalu po uboju Šukra in Hanije skupaj z zavezniki v regiji obljubil maščevanje Izraelu. Vodja Hezbolaha Hasan Nasrala pa je opozoril, da se bo libanonsko gibanje zagotovo odzvalo na uboj Šukra.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je medtem dejal, da je njegova država v zadnjih dneh sovražnikom zadala uničujoče udarce. Posvaril je Izraelce, da so pred njimi zahtevni dnevi, in zagotovil, da je država pripravljena na vse možne scenarije.

Po napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra so se razmere zaostrile tudi na Zahodnem bregu, kjer izraelska vojska redno izvaja racije. FOTO: Jaafar Ashtiyeh/Afp
Po napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra so se razmere zaostrile tudi na Zahodnem bregu, kjer izraelska vojska redno izvaja racije. FOTO: Jaafar Ashtiyeh/Afp

V izraelskem napadu z brezpilotnim letalnikom je bilo danes v Tulkaremu na zasedenem Zahodnem bregu ubitih pet ljudi. Med žrtvami je tudi lokalni poveljnik brigad Ezedin al Kasam, vojaškega krila palestinskega islamističnega gibanja Hamas, poroča katarska televizija Al Jazeera.

Direktor bolnišnice Tabet Tabet v Tulkaremu je povedal, da je pet trupel prispelo v ustanovo po napadu izraelskega drona na palestinsko vozilo v bližini vasi Zeita v Tulkaremu.

Izraelska vojska je medtem sporočila, da je zadela vozilo, v katerem je bila teroristična celica, ki je delovala na območju Tulkarema. Dodatnih podrobnosti napada ni podala.

Med petimi žrtvami napada je bil tudi poveljnik brigad Ezedin al Kasam v Tulkaremu Haitam Balidi, je po poročanju Al Jazeere potrdil Hamas.

Po napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra so se razmere zaostrile tudi na Zahodnem bregu, kjer izraelska vojska redno izvaja racije. Po podatkih oblasti v Ramali je bilo od 7. oktobra v racijah in nasilju izraelskih naseljencev ubitih najmanj 594 Palestincev. V istem obdobju je bilo po podatkih izraelskih oblasti ubitih tudi 17 Izraelcev.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine