Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Netanjahu obtožil Hezbolah, da ga je skušal ubiti

»Vsakdo, ki bo poskušal škodovati državljanom Izraela, bo plačal visoko ceno,« je dejal. V izraelskem napadu na severu Gaze je bilo ubitih najmanj87 ljudi.
Benjamin Netanjahu je Hezbolahov poskus atentata označil za hudo napako. FOTO: Eduardo Munoz/Reuters
Benjamin Netanjahu je Hezbolahov poskus atentata označil za hudo napako. FOTO: Eduardo Munoz/Reuters
STA
20. 10. 2024 | 08:38
20. 10. 2024 | 19:34
5:07

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v soboto obtožil libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah, da ga je skušalo ubiti, potem ko je proti njegovi rezidenci v Cezareji izstrelilo dron. Ob tem je zagotovil, da bo vsakdo, ki bo skušal škodovati Izraelcem, plačal visoko ceno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Poskus Hezbolaha, zaveznika Irana, da bi umoril mene in mojo ženo, je bil huda napaka,« je v soboto sporočil Netanjahu. »Vsakdo, ki bo poskušal škodovati državljanom Izraela, bo plačal visoko ceno,« je dodal.

Tiskovni predstavnik izraelske vojske je v soboto pojasnil, da je brezpilotni letalnik zadel stavbo v Cezareji, medtem ko je poskušal zadeti predsednika vlade. Cezareja leži približno 20 kilometrov južno od mesta Haifa.

image_alt
ZN zaradi humanitarne stiske v Gazi pozivajo k odprtju dodatnih prehodov

Libanonska skupina, ki jo oborožuje in financira Iran, ni prevzela odgovornosti za napad z dronom, vendar je misija Irana pri Združenih narodih pozno v soboto sporočila, da je to izvedel Hezbolah.

Libanonsko gibanje je le sporočilo, da je v soboto proti Izraelu izstrelilo salvo 115 raket, med drugim proti oporišču v bližini Haife. Zaradi šrapnela je umrl človek v kraju Akra, v bližini Haife pa je bilo ranjenih najmanj pet ljudi.

Bejt Lahija je mesto na skrajnem severu enklave v bližini meje z Izraelom. Izraelska vojska je v izjavi še sporočila, da gre za aktivno vojno območje. FOTO: Omar Al-qattaa/AFP
Bejt Lahija je mesto na skrajnem severu enklave v bližini meje z Izraelom. Izraelska vojska je v izjavi še sporočila, da gre za aktivno vojno območje. FOTO: Omar Al-qattaa/AFP

Izrael napadel poveljniški center Hezbolaha v Bejrutu

Izraelska vojska je sporočila, da je danes izvedla napad na poveljniški center šiitskega gibanja Hezbolah in podzemni obrat za proizvodnjo orožja v libanonski prestolnici Bejrut. Pred tem so bili sprejeti ukrepi za zmanjšanje škode za civiliste, je še navedla. Po poročanju libanonskih medijev je Izrael obstreljeval številne kraje v južnem Libanonu.

Vojska je v sporočilu navedla, da so izraelske zračne sile zgodaj zjutraj na podlagi obveščevalnih podatkov izvedle napad na poveljniški center obveščevalnega štaba Hezbolaha in podzemni obrat orožja v Bejrutu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izraelska vojska je pred tem izdala opozorilo za civiliste, ki živijo v bližini stavb, za katere je trdila, da so povezane s Hezbolahom, naj se takoj evakuirajo.

Libanonski državni mediji so davi poročali o dveh izraelskih napadih v soseski Dahije v južnem Bejrutu, ki velja za trdnjavo Hezbolaha. Izraelska vojska je sporočila še, da je ubila tudi tri pripadnike Hezbolaha v drugih napadih v južnem Libanonu, kjer, kot trdi, njene enote izvajajo usmerjene napade na cilje šiitskega gibanja.

Dim na kraju izraelskega napada na jugu Libanona, kjer po besedah Joava Galanta vojska stopnjuje napade na borce Hezbolaha v bližini meje z Izraelom. FOTO: AFP
Dim na kraju izraelskega napada na jugu Libanona, kjer po besedah Joava Galanta vojska stopnjuje napade na borce Hezbolaha v bližini meje z Izraelom. FOTO: AFP

Po poročanju libanonskih medijev je Izrael ponoči z letali napadel na desetine vasi in mest v južnem Libanonu in že tretjič ta teden napadel mesto Nabatijeh, kjer je zadel naseljeno stavbo, reševalci pa pod ruševinami še vedno iščejo preživele.

Izraelski obrambni minister Joav Galant je danes zatrdil, da uničujejo Hezbolah na jugu Libanona. »Ne samo da premagujemo sovražnika, ampak ga uničujemo tudi v vseh vaseh ob meji, od koder je Hezbolah nameraval izvajati napade proti Izraelu,« je povedal.

Lokalni libanonski varnostni viri sicer opozarjajo, da izraelska vojska na jugu Libanona uničuje cele vasi, od katerih ne ostane nič več, poroča dpa.

Po podatkih libanonskega ministrstva za zdravje je od začetka okrepljene izraelske zračne in kopenske operacije proti Hezbolahu konec prejšnjega meseca v Libanonu umrlo najmanj 1454 ljudi, čeprav so dejanske številke verjetno višje, še navaja AFP.

Hezbolah je tudi danes proti Izraelu izstrelil salvo raket. Kot so sporočili, so v odgovor na napade na jugu Bejruta izstrelili rakete proti Haifi.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine