Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

V Italiji zaradi vročine pozivi k podaljšanju počitnic v oktober

Ministra za izobraževanje so pozvali, naj preuči možnost spremembe šolskega koledarja, da bi se »izognili morebitnim obolenjem ob visokih temperaturah«.
Učiteljski sindikati opozarjajo, da zaradi poletne vročine ni smiselno začeti pouka sredi septembra, in predlagajo začetek v oktobru. FOTO: Shutterstock
Učiteljski sindikati opozarjajo, da zaradi poletne vročine ni smiselno začeti pouka sredi septembra, in predlagajo začetek v oktobru. FOTO: Shutterstock
STA
19. 8. 2024 | 11:52
19. 8. 2024 | 12:10
2:40

V Italiji, kjer učenci in učitelji uživajo tri mesece dolge poletne počitnice, nekateri sindikati in združenja učiteljev zaradi podnebnih sprememb in poletne vročine, ki v zadnjem času zaznamuje poletne mesece, zahtevajo spremembo šolskega koledarja. Pri tem pozivajo k podaljšanju poletnih počitnic v oktober, poročajo italijanski mediji.

image_alt
Svet postaja prevroč za življenje

Učiteljski sindikati opozarjajo, da je zaradi poletne vročine nesmiselno začeti pouk sredi septembra, in predlagajo začetek v oktobru. Ministra za izobraževanje Giuseppeja Valditara so tako pozvali, naj preuči možnost spremembe šolskega koledarja, da bi se »izognili morebitnim obolenjem ob visokih temperaturah tako med dijaki z zdravstvenimi težavami kot med učitelji«.

Sindikati in združenja se pri tem zavzemajo za podaljšanje poletnih počitnic še za tri tedne, do začetka oktobra. S tem bi po njihovem prepričanju tudi podaljšali turistično sezono.

»Potrebujemo zdrav razum in predvidevanje,« je dejal predsednik učiteljskega sindikata Anief Marcello Pacifico. Meni, da se mora v luči podnebnih sprememb spremeniti tudi proizvodni sistem.

Drugo učiteljsko združenje, Koordinacijski urad učiteljev za človekove pravice, pa je celo pisalo združenju pediatrov in zaprosilo za strokovno mnenje, da bi ugotovili, ali bi bilo treba začetek letošnjega šolskega leta  zaradi visokih temperatur prestaviti, je v nedeljo poročala italijanska tiskovna agencija Ansa.

Nobeden starš nima tri mesece dopusta

Na drugi strani pa številna združenja staršev opozarjajo, da je že trimesečno zaprtje šol, od začetka junija do začetka septembra, predolgo. Pri tem izpostavljajo visoke stroške otroškega varstva poleti in dejstvo, da noben starš nima tri mesece dopusta.

Italijani so po dolžini šolskih poletnih počitnic v Evropi prav pri vrhu. Začetek počitnic se po italijanskih deželah razlikuje, večinoma pa se začnejo v začetku junija in trajajo od 12 do 13 tednov.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine