Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Pogovori o novi vladi so propadli

Novico je predsedniku države Sergiu Mattarelli že sporočil predsednik spodnjega doma parlamenta Robert Fico.
Če se bo na pogovorih izkazalo, da oblikovanje tretje vlade pod vodstvom Conteja ni mogoče, bi lahko predsednik za mandatarja za sestavo vlade imenoval koga drugega. FOTO: Yara Nardi/Reuters
Če se bo na pogovorih izkazalo, da oblikovanje tretje vlade pod vodstvom Conteja ni mogoče, bi lahko predsednik za mandatarja za sestavo vlade imenoval koga drugega. FOTO: Yara Nardi/Reuters
STA
2. 2. 2021 | 17:56
3. 2. 2021 | 08:40
2:24
V Italiji so propadli pogovori o oblikovanju ponovne vlade pod vodstvom dosedanjega premiera Giuseppeja Conteja. Novico je predsedniku države Sergiu Mattarelli že sporočil predsednik spodnjega doma parlamenta Robert Fico, ki je v iskanju izhoda iz politične krize od sobote vodil poizvedovalne pogovore.

»Stranke so še vedno na preveč oddaljenih bregovih, zato po moji oceni ni zadostne pripravljenosti oblikovati novo vladno večino,« je povedal Fico po pogovoru z Mattarello, ki mu je v petek poveril nalogo, da preveri možnost za večinsko podporo novi vladi pod vodstvom Conteja.

Največja stranka v parlamentu Gibanje pet zvezd je krivdo za propad pogajanj pripisala stranki Živa Italija nekdanjega premiera Mattea Renzija, češ da je pogovore sabotirala, je bil kritičen začasni vodja gibanja Vito Crimi. Renzi je menda kljub pripravljenosti preostalih strank na dialog postavil vrsto nesprejemljivih zahtev, vključno z vodenjem ključnih ministrstev.

»Očitno je, da Renziju ne gre za interese Italije, ampak za ministrske sedeže,« je bil po poročanju tujih tiskovnih agencij kritičen Crimi.

Renzi je pred tem poslancem svoje stranke sporočil, da preostale stranke 'ne sprejemajo mediacije', ne popuščajo in nočejo narediti nobenega koraka naprej glede ničesar. Kasneje je na facebooku objavil seznam točk, ki naj bi pripeljale do propada pogovorov, med drugim naj bi šlo za pravosodno reformo in črpanje sredstev iz evropskega reševalnega mehanizma (ESM).

»Ugotavljamo, da so kolegi iz nekdanje večine vložili veto na naše predloge. Zdaj zaupamo modrosti predsednika,« je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA zapisal Renzi.

daj je pričakovati Mattarellovo odločitev, ki bi lahko za mandatarja za sestavo nove vlade imenoval koga drugega. Možen kandidat je Mario Draghi, nekdanji predsednik Evropske centralne banke.

Med možnostmi za izhod iz krize sta med drugim vlada narodne enotnosti in tehnična vlada. Če ne bo nikomur uspelo dobiti zadostne podpore v parlamentu, bo moral Mattarella sklicati predčasne volitve.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine