Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

V Etiopiji ubitih več sto civilistov

V medetničnem nasilju je bilo ubitih več sto vaščanov, vojska je domnevno ubila 42 storilcev.
Pripadnik etiopske vojske. FOTO: Eduardo Soteras/AFP
Pripadnik etiopske vojske. FOTO: Eduardo Soteras/AFP
STA
24. 12. 2020 | 14:07
1:50
Na zahodu Etiopije so v sredo oboroženi moški v medetničnem nasilju pobili več kot sto vaščanov, več deset pa ranili. Vojska je v današnji operaciji ubila 42 odgovornih za pokol in zasegla orožje, so sporočile lokalne oblasti.

Spori zaradi zemljišč in virov so v zahodni regiji Benishangul-Gumuz sprožili nasilje med etničnimi skupinami, sredin pokol pa je le eden v vrsti krvavih dogodkov v zadnjih mesecih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

image_alt
Etiopska vojska nadaljuje pohod proti prestolnici regije Tigre


Medetnično nasilje je stalen problem v času premierja Abiyja Ahmeda, ki je na oblasti od leta 2018. Na Twitterju je danes dejal, da gre za tragičen pokol in izrazil obžalovanje, ker prizadevanja vlade, da bi rešili problem, še niso obrodila sadov. Dodal je, da je vlada v regijo poslala enote.

Več kot 50.000 beguncev je pobegnilo v begunska taborišča v Sudanu. FOTO: Yasuyoshi Chiba/AFP
Več kot 50.000 beguncev je pobegnilo v begunska taborišča v Sudanu. FOTO: Yasuyoshi Chiba/AFP


Etiopska komisija za človekove pravice, ki je prva poročala o pokolu, je opozorila, da v času napada na območju ni bilo varnostnih sil. Napadalci so v napadu, ki so ga izvedli pred zoro, požgali polja in hiše, v katerih so spali prebivalci, ki so živi zgoreli. Več so jih ubili tudi s strelnim orožjem. Organizacija Amnesty International je po sredinem napadu poudarila, da mora etiopska vlada ustaviti nasilje proti etničnim manjšinam.

Povezav med nasiljem v regiji Benishangul-Gumuz in vojaško operacijo v severni regiji Tigray sicer ni. V slednji je bilo ubitih več tisoč ljudi, več kot 50.000 prebivalcev pa je pred nasiljem zbežalo v sosednji Sudan.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine