Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Rusija želi svoje žito pošiljati v Afriko

V članku povzemamo relevantne informacije o dogajanju v Ukrajini na 151. dan vojne.
Žito postaja geopolitično orodje. FOTO: Alexander Ermochenko/Reuters
Žito postaja geopolitično orodje. FOTO: Alexander Ermochenko/Reuters
Be. B., M. B., STA
24. 7. 2022 | 09:20
24. 7. 2022 | 22:12
7:23

19.20 Lavrov pričel afriško turnejo z zagotovili o dobavi ruskega žita

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je danes v Kairu egiptovskim voditeljem zagotovil, da bodo njihova naročila ruskega žita v celoti dobavljena. Lavrov na severu Afrike pričenja turnejo, ki jo bo nadaljeval v Ugandi, Etiopiji in DR Kongu. Afrika se je znašla v središču svetovne prehranske krize, ki jo je dodatno poglobila ruska invazija Ukrajine.

Prvi mož ruske diplomacije je na novinarski konferenci po srečanju z egiptovskim kolegom Samehom Šukrijem sporočil, da je že ruski predsednik Vladimir Putin v nedavnem telefonskem pogovoru dal isto zagotovilo glede dobav žita predsedniku Egipta Abdelu Fatahu al Sisiju.

Lavrov je pred obiskom več afriških držav v petek obtožbe, da Rusija izvaža lakoto, označil za neutemeljene, ter napovedal nemotene dobave hrane in gnojil v Afriko. Za zvišanje cen energije in hrane ni kriva Rusija, je zatrdil. Lavrov se je v Kairu srečal še z generalnim sekretarjem Arabske lige Ahmedom Abulom Gejtom in s predstavniki 22 držav, ki tvorijo ta mednarodni panarabski blok. Ruski zunanji minister je arabskim voditeljem dejal, da bo prisilil zahodne države k odpravi omejitev in ustavitvi preprečevanja dobav ruskega žita njenim kupcem.

13.26 Zelenski po petih mesecih vojne še vedno prepričan v ukrajinsko zmago

Vojna v Ukrajini traja že pet mesecev. Ob tem mejniku je ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski danes izrazil prepričanje v ukrajinsko zmago. Dejal je še, da ukrajinske sile napredujejo »korak za korakom« v smeri mesta Herson na jugu Ukrajine, ki ga je je ruska vojska zavzela v prvih dneh vojne. Na Telegramu je Zelenski objavil, da vojna, ki se je začela 24. februarja, Ukrajine doslej »ni zlomila in je tudi ne bo zlomila« v prihodnosti. »Ne bomo odnehali. Ščitili bomo, kar je naše. Zmagali bomo«, je še objavil Zelenski. Dodal je, da se življenje v Ukrajini nadaljuje kljub spopadom, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

FOTO: Valentyn Ogirenko/Reuters
FOTO: Valentyn Ogirenko/Reuters

Zelenski je tudi dejal, da ukrajinske sile napredujejo v smeri Hersona, ki leži na strateški lokaciji zahodno od reke Dnjepr in ga je je ruska vojska zavzela v prvih dneh vojne. Ukrajinski predsednik je tudi ponovil poziv ZDA in drugim članicam Nata, naj njegovi državi dobavijo težko orožje, s katerim bi ukrajinska stran lahko zaustavila napredovanje ruske vojske in ponovno zavzela ozemlja, ki jih je ruska stran zasedla med vojno. Zelenski je to objavil, ko je ukrajinski generalštab poročal o novih napadih ruskih sil v regiji Doneck in mestu Harkov na vzhodu države, od katerih je ukrajinska stran nekatere odbila.

11.09 Blinken: Napad na Odeso vzbuja dvom v rusko zavezanost dogovoru o izvozu žita

ZDA so obsodile sobotni ruski raketni napad na ukrajinsko pristanišče Odesa ob Črnem morju. V odzivu je ameriški državni sekretar Antony Blinken še isti dan poudaril, da ruski napad vzbuja dvom v zavezanost Rusije petkovemu dogovoru z Ukrajino o izvozu žita. V Moskvi so danes potrdili, da je bila v napadu zadeta ukrajinska vojaška infrastruktura. »Ta napad vzbuja resen dvom v verodostojnost ruske zavezanosti včerajšnjemu dogovoru in spodkopava prizadevanja Združenih narodov, Turčije in Ukrajine pri zagotavljanju ključne hrane na svetovnih trgih,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP navedel Blinken.

FOTO: Valentyn Ogirenko/Reuters
FOTO: Valentyn Ogirenko/Reuters

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova pa je danes na Telegramu objavila, da je raketni napad na Odeso uničil ukrajinsko »vojaško infrastrukturo«. Ruske »rakete kalibr so v zelo natančnem napadu uničile vojaško infrastrukturo v pristanišču Odesa,« je objavila Zaharova in dodala, da je bil uničen ukrajinski patruljni čoln. Sobotni raketni napad na Odeso se je zgodil le dan po tem, ko sta Kijev in Moskva po večmesečnih pogajanjih podpisala sporazum, katerega namen je ublažiti svetovno prehransko krizo. Po navedbah Zelenskega, je napad na Odeso pokazal, da Moskva ne more držati svojih obljub. Turčija je v soboto sicer sporočila, da Rusija zanika kakršen koli napad na pristanišče.

»Rusi so nam povedali, da nimajo prav nič s tem napadom in da zelo natančno preučujejo zadevo,« je dejal turški obrambni minister Hulusi Akar. Ukrajinska vojska pa je sporočila, da je njena zračna obramba sestrelila dve raketi, še dve pa sta v soboto zadeli pristanišče.

Uničena stavba v regiji Herson. FOTO: Stringer/AFP
Uničena stavba v regiji Herson. FOTO: Stringer/AFP

09.15 Ukrajinske sile se postopoma pomikajo v zasedeno regijo Herson

Predsednik Volodimir Zelenski je v videoposnetku, objavljenem v soboto pozno zvečer, dejal, da se ukrajinske sile »korak za korakom« pomikajo v zasedeno regijo Herson v vzhodnem Črnem morju. Protiofenziva v Hersonu bi lahko pomenila premik glavnega bojišča, ki je bilo doslej vzhodno območje Donbasa, navaja Guardian.

Inštitut za preučevanje vojne (ISW) je v sobotni večerni oceni dejal, da se ukrajinske sile verjetno pripravljajo na začetek protiofenzive v regiji Herson oz. so jo začele včeraj, 23. julija. Vendar pa bo odprtokodni pregled napredka in tempa protiofenzive verjetno omejen. Po poročanju ISW je ukrajinski svetovalec za Herson Sergij Khlan v soboto dejal, da so ukrajinske sile zavzele nedoločena naselja v regiji Herson. Ukrajinske civiliste je pozval, naj molčijo o napredku protiofenzive, dokler ukrajinske oblasti ne objavijo uradnih izjav.

image_alt
Ukrajina postaja ruski Vietnam

06.00 Zelenski Moskvo obtožil barbarstva

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je Rusijo obtožil »barbarstva«, potem ko so rakete zadele južno pristanišče Odesa, in s tem ogrozilo dogovor, podpisan le dan prej, da bi sprostil izvoz žita iz črnomorskih pristanišč in zmanjšal svetovno pomanjkanje hrane, ki ga je povzročila vojna. Komaj 12 ur po tem, ko je Moskva podpisala dogovor s Kijevom, ki dovoljuje nadzorovan izvoz žita iz ukrajinskih južnih pristanišč, je Rusija s križarskimi raketami ciljala na Odeso – skozi katero naj bi potekale pošiljke. Zelenski je napad označil za očitno »barbarstvo«, s čimer je pokazal, da Moskvi ni mogoče zaupati, da bo izvedla oz. se držala dogovora, piše Guardian.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine