Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Republika Slovenija in Država Palestina sta vzpostavili diplomatske odnose

Več kot 140 od ​​193 držav članic Združenih narodov je Palestino uradno priznalo.
Veleposlanik Države Palestina Salah Abdel-Shafi se je Sloveniji zahvalil za načelno držo. FOTO: Črt Piksi
Veleposlanik Države Palestina Salah Abdel-Shafi se je Sloveniji zahvalil za načelno držo. FOTO: Črt Piksi
Be. B., M. B.
5. 6. 2024 | 10:25
5. 6. 2024 | 18:32
6:10

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je danes palestinskemu veleposlaniku Salahu Abdel Šafiju predala noto o slovenskem diplomatskem priznanju Države Palestine in istočasni vzpostavitvi diplomatskih odnosov med Slovenijo in Palestino. Palestinski predsednik Mahmud Abas pa se je slovenskemu predsedniku vlade Robertu Golobu zahvalil v telefonskem pogovoru. 

»Z veleposlanikom sva govorila o tem, kaj lahko naredita Slovenija in mednarodna skupnost za nadaljevanje pogajanj o premirju, o izpustitvi talcev in zaščiti civilistov. Naslednji diplomatski koraki so udeležba predsednika vlade na humanitarni konferenci v Jordanij in pogajanja o ameriški resoluciji v VS o premirju in izpustitvi talcev. Slovenija bo vztrajala, da nadaljujemo s pritiski na Izrael in na mednarodno skupnost ter da čimprej dosežemo trajno premirje v Gazi,« je poudarila ministrica Fajon.

Veleposlanik Države Palestina Salah Abdel Šafi se je Sloveniji zahvalil za načelno držo glede spoštovanja mednarodnega prava in zagovarjanja pravice Palestincev do samoodločbe. Slovensko priznanje Palestine je označil kot pomemben prispevek k miru.

image_alt
Ne pričakujemo lune, zahtevamo zgolj petino prvotne Palestine

Vlada je na družbenem omrežju sporočila še, da sta se Golob in Abas dogovorila za osebno srečanje v torek v Jordaniji ob robu mednarodne humanitarne konference z naslovom Nujen humanitarni odziv za Gazo.

Abdel Šafija je sprejela tdi predsednica države Nataša Pirc Musar.

Tuji mediji: Slovenija zadnja v nizu evropskih držav, ki so priznale Palestino

O slovenskem priznanju so pisali tudi tuji mediji, ki so večinoma omenjali Slovenijo kot zadnjo v nizu držav, ki je priznala Palestino kot samostojno državo. Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je sicer po glasovanju v DZ ocenila, da morebitno izpodbijanje priznanja Palestine s strani opozicije ne bi bilo uspešno

Kot piše CNN, je slovensko priznanje Palestine najbolj sveže, odločitev pa sledi Španiji, Irski in Norveški, ki so konec maja uradno priznale palestinsko državnost. Kot navajajo, bo podpora Evrope verjetno okrepila Palestino, a obenem dodatno zaostrila odnose z Izraelom. Večina sveta že priznava palestinsko suverenost. Več kot 140 od ​​193 držav članic Združenih narodov je to uradno priznalo. Toda med njimi so le nekatere države 27-članske Evropske unije.

Sinočnje izobešanje palestinske zastave pred parlamentom. FOTO: AFP
Sinočnje izobešanje palestinske zastave pred parlamentom. FOTO: AFP

Podobno navaja tudi Euronews, ki se sklicuje na AP, in sicer, da je pred zadnjimi priznanji v nizu štirih držav EU Palestino priznalo le sedem držav članic, pet od njih so države nekdanjega vzhodnega bloka, ki so državo priznale leta 1988, med njimi Ciper, Švedska pa je Palestino priznala leta 2014.

Od 27 članic EU so palestinsko državo že priznale še Madžarska, Češka, Poljska, Slovaška, Romunija in Bolgarija. Iz Malte sporočajo, da bi lahko njihova država kmalu sledila kot naslednja. Podobno sta dejali tudi Velika Britanija in Avstralija.

»To priznanje je izraz naše zavezanosti miru in pravičnosti. Slovenija je na pravi strani zgodovine, saj prispeva k rešitvi dveh držav za trajni mir,« je dejala Fajonova, ki jo citira tudi CNN. Rešitev dveh držav je že desetletja cilj mednarodne skupnosti, pri čemer mnogi narodi verjamejo, da je to edini izhod iz dolgotrajnega konflikta. Reuters pa ob novički povzema besede slovenskega predsednika vlade Roberta Goloba, ki je dejal, da »priznanje Palestine kot suverene in neodvisne države daje upanje palestinskemu ljudstvu na Zahodnem bregu in v Gazi«.

Libanonski spletni portal Al Mayadeen sicer ob novički o torkovem glasovanju izpostavlja tudi nagajanje opozicijske SDS pri priznanju Palestine, češ da zdaj ni pravi čas za priznanje, saj bi se to lahko razumelo kot nagrada za Hamas.

Že pred priznanjem so napoved Slovenije o priznanju omenjali v Guardianu, v francoskem Le Mondu, pa tudi v Washington Postu in Al Džaziri. Guardian je na svoji strani v ponedeljek objavil komentar slovenske pisateljice Ane Schnabl ob napovedi priznanja Palestine z naslovom: Veseli me, da Slovenija končno priznava Palestino – ampak zakaj je moja država oklevala tako dolgo?

FOTO: Š Ammar Awad/Reuters
FOTO: Š Ammar Awad/Reuters

Hindustan Times je poročanje o slovenskem priznanju začel z izjavo Fajonove, obenem pa omenjajo oster odziv Izraela na slovensko napoved v prejšnjem tednu, da prizna Palestino.

Skupina strokovnjakov ZN je vse države pozvala, naj priznajo palestinsko državo, da bi spodbudili mir na Bližnjem vzhodu. Ti strokovnjaki, vključno s posebnim poročevalcem ZN za stanje človekovih pravic na palestinskih ozemljih, so poudarili, da je za priznanje palestinske države ključno priznanje pravic palestinskega ljudstva in njihovega nenehnega boja za svobodo in neodvisnost. Po njihovih besedah je to prvi pogoj za trajni mir v Palestini in na celotnem Bližnjem vzhodu. Poudarili so, da rešitev dveh držav ostaja edina mednarodno dogovorjena pot do miru in varnosti, navaja Al Mayadeen.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine