Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Koalicija tehta, kako obiti referendumski manever SDS

Poslanci koalicije bodo jutri odločali, ali bodo dokončali postopek, ki ga je prejšnji teden začela vlada Roberta Goloba.
SDS Janeza Janše je po pozivu izraelskega zunanjega ministra Izraela Kaca sprožila postopek za razpis posvetovalnega referenduma o priznanju Palestine. FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice
SDS Janeza Janše je po pozivu izraelskega zunanjega ministra Izraela Kaca sprožila postopek za razpis posvetovalnega referenduma o priznanju Palestine. FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice
3. 6. 2024 | 20:43
3. 6. 2024 | 21:44
4:06

Stranka SDS je v upanju, da se bo odločanje o vladnem predlogu priznanja Palestine zamaknilo za 30 dni, vložila predlog za razpis posvetovalnega referenduma o priznanju Palestine.

Odbor državnega zbora za zunanjo politiko je sinoči podprl vladni sklep o priznanju, koalicijske stranke pa naj bi se jutriodločile, ali bodo na današnji plenarni seji državnega zbora izpeljale priznanje Palestine do konca.

image_alt
(KOMENTAR) Referendum, ki ga ne bo

Po tem, ko je izraelski zunanji minister Izrael Kac prejšnji teden izrazil upanje, da državni zbor priporočilo vlade Roberta Goloba o priznanju Palestine zavrne, pri tem pa se je za pomoč obrnil na prvaka opozicije Janeza Janšo, je včeraj stranka SDS vložila predlog za razpis posvetovalnega referenduma o priznanju Palestine.

Poslanci SDS so v obrazložitvi predloga zapisali, da vlada s sklepom za priznanje Palestine povzroča dolgoročno škodo Sloveniji, ker »daje podporo teroristični organizaciji Hamas«. Podobno ves čas proti priznanju Palestine govorijo tudi predstavniki izraelske oblasti. V SDS še trdijo, da zdaj ni pravi trenutek, da Slovenija prizna Palestino, ker da ta nima legitimnega vodstva.

Sledila je šesturna razprava na parlamentarnem odboru za zunanjo politiko, ki je nato podprl predlog vlade za priznanje neodvisnosti in suverenosti Palestine. Za sklep je glasovalo devet koalicijskih članov odbora, proti so bili trije poslanci SDS. Po naših informacijah so dane v koalicijskih strankah, zlasti v največji poslanski skupini Gibanja Svoboda, razpravljali in iskali rešitve, kako jutri na plenarni seji državnega zbora, kljub referendumskemu manevru SDS, izpeljati glasovanje o priznanju Palestine.

Dokončna odločitev naj bi bila sprejeta jutri na sestanku poslanske skupine Svobode, seveda tudi ob posvetovanju s SD in Levico, ki pa podpirata takojšnje priznanje Palestine. Večina poslancev Svobode naj bi bila naklonjena priznanju že jutri, saj da SDS z referendumskim manevrom le zavlačuje postopek. Eden od pomislekov koalicijskih poslancev je sicer neznanka, kaj bi se zgodilo, če bi se SDS v primeru, da že jutri izglasujejo priznanje, obrnila na ustavno sodišče.

image_alt
SDS vložila predlog referenduma o priznanju Palestine

Država, ki razume prelomnost trenutka

Državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Vojko Volk je potezo SDS označil za pričakovano, češ da je legitimna, ni pa upravičena. »Če ima kdo iskren namen zagovarjati mir, mora zagovarjati tudi rešitev z dvema državama. Ko vidimo, da je v Gazi že več kot 36 tisoč ubitih ljudi, da vladata morija in stradanje, si ne znam predstavljati, kako lahko slovenska družba sprejme naše zavlačevanje,« pa je stranki SDS sporočila zunanja ministrica Tanja Fajon.

Ob tem se je vprašala, ali gre pri odločitvi SDS za morebitno naklonjenost trenutni izraelski oblasti, ki se ni pripravljena zares pogajati ne za trajno premirje, ne za izpustitev talcev, kot tudi ne za okrepitev humanitarne pomoči.

Mednarodni pravnik in nekdanji predsednik republike Danilo Türk je v razpravi na odboru za zunanjo politiko povedal, da se lahko Slovenija izkaže kot država, ki je razumela prelomnost trenutka in priznala Palestino kot državo. Izrazil je upanje, da bo državni zbor odločitev sprejel jutri in da bo ta dala nov zagon slovenski zunanji politiki.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine