Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Tudi Slovenija začasno prekinja cepljenje z AstraZeneco

Pojavile so se namreč skrbi glede morebitnega nastanka krvnih strdkov po cepljenju. Slovenija bo z nadaljevanjem cepljenja počakala do odločitve Eme.
V Avstriji so doslej prekinili cepljenje z določeno serijo cepiva AstraZenece. FOTO: Joel Saget/Afp
V Avstriji so doslej prekinili cepljenje z določeno serijo cepiva AstraZenece. FOTO: Joel Saget/Afp
A. I., M. Z., STA
15. 3. 2021 | 16:50
15. 3. 2021 | 19:36
8:30
Potem ko se je Avstrija odločila za prekinitev cepljenja z eno serijo cepiva britansko-švedskega proizvajalca AstraZeneca, so ji sledile najprej Danska, Islandija, Bolgarija, Irska in Norveška, ki so začasno zaustavile cepljenje s cepivom omenjenega proizvajalca. Pojavile so se namreč skrbi glede morebitnega nastanka krvnih strdkov po cepljenju. Danes se je seznam evropskih držav še podaljšal, s cepljenjem z AstraZeneco so prekinile med drugimi Nemčija, Španija, Francija, Italija, pa tudi Slovenija.



Vladna posvetovalna skupina za covid-19 je na današnjem srečanju obravnavala tudi cepivo AstraZeneca. »Trenutno mnenje skupine je, da ni strokovnih zadržkov za nadaljevanje cepljenja, bomo pa tako kot ostale države počakali na mnenje Eme, ki bo podano ta teden,« je sporočila po sestanku vodja skupine Mateja Logar. Ali to pomeni, da tudi Slovenija prekinja s cepljenjem s cepivom Astra Zenece? »Trenutno poteka cepljenje dalje s cepivom Pfizer in Moderna. Z Astrazeneco pa bomo počakali na mnenje Evropske agencije za zdravila (Eme),« je odgovorila Mateja Logar.


Cepljenje se bo nadaljevalo po odločitvi Eme


Minister za zdravje Janez Poklukar je na novinarski konferenci pojasnil, da so se posvetovali prav zaradi številnih dvomov v varnost cepiva AstraZenece. »Kot minister odrejam začasno zaustavitev cepljenja s tem cepivom. Vsi, ki bi se morali jutri cepiti s tem cepivom, bodo cepljeni šele po odločitvi Eme. Drugo cepljenje z AstraZeneco je odrejeno tudi 84 dni po prvem odmerku, zato je časa dovolj, da Ema in ostale strokovne inštitucije pretresejo odločitev.« Cepljenja z drugimi cepivi bodo potekala v skladu z načrtom, je dejal minister. 

Poudaril je, da je zaustavitev začasna, sprejeli so jo zgolj zato, da bi zagotovili maksimalno varnost vsem prebivalcem, ki se bodo cepili. Dvoma, da bi po odločitvi Eme uspešno nadaljevali cepljenje, ni, je še dodal. Kdaj bodo v Sloveniji prispeli prvi odmerki cepiva Johnson&Johnson in koliko jih bo, za zdaj ni znano, saj je Ema to cepivo odobrila komaj pred nekaj dnevi. 



Minister za zdravje Janez Poklukar je v izjavi za javnost, ki so jo danes še pred sestankom posvetovalne skupine objavili na vladnem twitter profilu, sicer povedal, da za zdaj svetovalna skupina ne razpolaga s poročili Evropske agencije za zdravila (Ema) ali AstraZenece, da bi zaznali neželeni učinek, zaradi katerega bi bilo potrebno prekiniti cepljenje z AstraZeneco v Sloveniji.

»Dogodki, ki so opisani v tujini, so v registru Eme vpisani z neko podobno verjetnostjo, kot se sicer dogajajo v splošni populaciji. To je podlaga, zaradi katere lahko verjamemo, da gre za naključja, ki pa jih je treba preveriti,« je pojasnil minister. Zatrdil je, da serije, ki jo je prejela Avstrija in zaradi katere je tudi zaustavila cepljenje, v Sloveniji nismo prejeli. Stranski učinki so po cepljenju pričakovani in praviloma po nekaj urah do enem dnevu izzvenijo, je še dodal minister za zdravje. 

Več evropskih držav, med njimi Irska in Nizozemska, so začasno ustavile cepljenje s cepivom AstraZenece. FOTO: Jens Schlueter/Afp
Več evropskih držav, med njimi Irska in Nizozemska, so začasno ustavile cepljenje s cepivom AstraZenece. FOTO: Jens Schlueter/Afp


Nemško ministrstvo za zdravje je danes sporočilo, da so se za začasno zaustavitev cepljenja z AstraZeneco odločili preventivno. Ministrstvo je v svoji odločitvi opozorilo na priporočilo inštituta za cepiva Paula Ehrlicha, da so potrebne dodatne raziskave cepiva tega proizvajalca. Dodali so, da bo Evropska agencija za zdravila Ema nato odločila, ali in kako bodo nove ugotovitve vplivale na odobritev cepiva. Več evropskih držav, med njimi Irska in Nizozemska, so začasno ustavile cepljenje s cepivom AstraZenece, ko so se pojavile skrbi glede morebitnega nastanka krvnih strdkov kot posledici cepljenja.

BBC poroča, da se je v Evropski uniji in Veliki Britaniji približno 17 milijonov ljudi cepilo s cepivom AstraZenece, prejšnji teden pa so zabeležili nekaj manj kot 15 primerov venske tromboze in 22 primerov pljučne embolije, kar da je manj od pričakovanj med splošno populacijo. Nizozemska je cepljenje z AstraZeneco zaustavila do 29. marca, potem se bodo naprej odločali na podlagi novih podatkov. Španija je zadnja v vrsti držav, ki so začasno ustavile cepljenje s cepivom proti covidu-19 družbe AstraZeneca. Španska ministrica za zdravje Carolina Darias je sporočila, da bodo cepljenje prekinili za najmanj 14 dni.


Emino odločitev pričakujejo v torek dopoldne


V Italiji in Franciji so cepljenje prekinili do odločitve Evropske agencije za zdravila Ema o varnosti omenjenega cepiva za cepljenje proti covidu-19. Ta naj bi bila predvidoma znana v torek popoldan. Francoski predsednik Emmanuel Macron je sporočil, da je Francija začasno prekinila cepljenje s cepivom AstraZeneca do Emine odločitve. »Odločitev je bila sprejeta (....) o prekinitvi uporabe cepiva AstraZeneca kot previdnostni ukrep,« je na novinarski konferenci dejal francoski predsednik in hkrati izrazil upanje, da se bo cepljenje lahko hitro nadaljevalo po objavi Emine odločitve. Ob tem je Macron napovedal, da je Emino odločitev pričakovati v torek popoldan.

image_alt
Strokovnjaki WHO v torek o varnosti cepiva AstraZenece


Tudi italijanska agencija za zdravila (Aifa) je danes kot preventivni ukrep prekinila cepljenje s cepivom AstraZenece za vso državo. Ob tem so tudi v Rimu sporočili, da bodo skupaj še z nekaterimi drugimi državami počakali na Emino odločitev, ali je cepivo AstraZenece proti covidu-19 varno za cepljenje. Pri Aifi so ob tem poudarili, da zaenkrat niso potrdili vzorčne povezave med »hudimi neželenimi dogodki« in cepljenjem proti covidu-19. V Italiji so po cepljenju proti covidu-19 doslej zabeležili šest smrtnih primerov.

V Piemontu, kjer so že v nedeljo po smrti učitelja klarineta prekinili cepljene s cepivom proti covidu-19 AstraZenece, so medtem pristojni organi zasegli odmerke cepiva iz serije, s katerim so cepili tudi omenjenega učitelja. Tožilstvo v kraju Biella pa je zaradi učiteljeve smrti sprožilo preiskavo.

AstraZeneca je sporočila, da ni dokazov o povečanem tveganju za razvoj krvnih strdkov po cepljenju z njihovim cepivom. FOTO: Pascal Rossignol/Reuters
AstraZeneca je sporočila, da ni dokazov o povečanem tveganju za razvoj krvnih strdkov po cepljenju z njihovim cepivom. FOTO: Pascal Rossignol/Reuters


Johnson v bran cepivu AstraZenece


Britanski premier Boris Johson je zavrnil možnost, da bi Velika Britanija začasno prekinila cepljenje s cepivom proti covidu-19 družbe AstraZeneca, ki je bil razvit skupaj z oxfordsko univerzo. Zagotovil je, da je britanski regulator zdravil eden najstrožjih, in zato ne vidi razloga za prekinitev cepljenja.

Johnson je pojasnil, da britanski regulator verjame, da so na Otoku odobrena cepiva zelo učinkovita in pomagajo pri zmanjševanju števila hospitalizacij zaradi covida-19, hudem poteku bolezni in smrtnosti. »Ostajamo zelo samozavestni glede programa in super je videti, kako hitro ga izvajajo po celi Veliki Britaniji,« je dodal o programu cepljenja.

Znanstvenih dokazov, da bi bilo cepljenje neposredno povezano s pojavom krvnih strdkov, za zdaj sicer še ni. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) zagotavlja, da med cepivom in povečanim tveganjem za razvoj krvnih strdkov ni povezave, še naprej pa opozarjajo na pomen nadaljevanja cepljenja proti covidu-19. Z AstraZenece pa so sporočili, da ni dokazov o povečanem tveganju za razvoj krvnih strdkov po cepljenju z njihovim cepivom. 

Mateja Logar je danes opozorila, da tako WHO kot Evropska agencija za zdravila ocenjujeta, da je korist od cepljenja bistveno večja, kot je nevarnost, da pride do resnega nezaželenega učinka: »Nezaželeni učinki se v Sloveniji pojavljajo po cepljenih z vsemi tremi cepivi, a gre za blage reakcije in pričakovane nezaželene učinke. Povezava med pojavom tromboebolični dogodkov in cepljenjem je še nepreverjena. Podatki ne kažejo, da bi bila pojavnost tromboeboličnih dogodkov večja po cepljenju.«

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine