Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Trumpove pomilostitve političnega kriminala in »belih ovratnikov«

Nekdanji guverner Illinoisa srbskih korenin Rod Blagojevich bo lahko odšel na svobodo.
Nekdanji guverner Illinoisa Blagojevich na arhivski fotografiji. FOTO: Amanda Rivkin/AFP
Nekdanji guverner Illinoisa Blagojevich na arhivski fotografiji. FOTO: Amanda Rivkin/AFP
18. 2. 2020 | 21:06
18. 2. 2020 | 21:17
1:39
New York – Ameriški predsednik Donald Trump je zmanjšal zaporno kazen nekdanjega guvernerja Illinoisa Roda Blagojevicha ter pomilostil več drugih znamenitih ameriških zapornikov s padlim finančnikom Michaelom Milknom na čelu.

Potomec srbskih priseljencev Blagojevich je odsedel osem let od štirinajstletne zaporne kazni in bo zdaj lahko odšel na svobodo, pa čeprav je vrsta visokih republikanskih politikov iz Illinoisa nasprotovala predčasni oprostitvi nekdanjega demokratskega guvernerja. Politika, ki je leta 2009 nastopil v Trumpovi televizijski oddaji, so obsodili zaradi poskusa prevzetja sredstev, namenjenih otroški bolnišnici, ter prodaje senatorskega sedeža predsednika Baracka Obama. Trump je pomilostil tudi nekdanjega policijskega komisarja New Yorka Bernarda Kerika, obsojenega davčne utaje in lažnih izjav, ter razvpitega finančnika Michaela Milkna.

Michael Milken. FOTO: Fotodokumentacija Dela
Michael Milken. FOTO: Fotodokumentacija Dela


Trumpovi nasprotniki se že sprašujejo, ali niso ta zmanjšanja kazni in pomilostitve uvertura za obračunavanja z obsodbami njegovih nekdanjih sodelavcev v okviru preiskave posebnega tožilca Roberta Muellerja. Republikanski predsednik tega obtožuje lova na čarovnice, z nekaterimi obsodbami pa so se že začeli ukvarjati drugi posebni tožilci.
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine