Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Trump v boj za drugi predsedniški mandat

Veselica v Orlandu za novi slogan republikanskega predsednika »Ohranite Ameriko véliko!« 
Trump je tudi kandidaturo za volitve leta 2020 napovedal v svojem slogu. Foto Reuters
Trump je tudi kandidaturo za volitve leta 2020 napovedal v svojem slogu. Foto Reuters
18. 6. 2019 | 06:00
18. 6. 2019 | 06:49
4:57
New York – Ob zvokih skupine­ The Guzzlers in s številnimi ­tovornjaki s hitro hrano se v ­Orlandu na Floridi danes začenja »veselica«, na kateri bo ameriški predsednik Donald Trump naznanil ponovno kandidaturo. Po njegovih besedah se je skoraj štirikrat več ljudi prijavilo za 20.000 mest v tamkajšnji športni areni, zato bodo mnogi slavili zunaj.
Pristaši predsednika Trumpa čakajo v bližini arene Amqay Center v Orlandu. FOTO: Gregg Newton/Afp
Pristaši predsednika Trumpa čakajo v bližini arene Amqay Center v Orlandu. FOTO: Gregg Newton/Afp


Najbolj nenavaden predsednik v novejši zgodovini ZDA je tudi kandidaturo za prihodnje volitve napovedal s klasičnimi trumpov­skimi prijemi: poudarjanjem odlik, kot jih vidi sam, in nizkimi udarci nasprotnikov. Ob zmagi kogarkoli drugega – »in zelo dobro poznam konkurenco« – je napovedal največji borzni zlom v zgodovini namesto »najboljšega gospodarstva v zgodovini naše države«, kar je razglasil po poltretjem letu predsedovanja. Poudaril je tudi, da hočejo volivci razprave o vprašanjih, ki jih tarejo, ne pa o postopku razrešitve, ki bi ga tako radi videli številni demokrati. »To je velika motnja, ki bo le pomagala izvoliti Donalda Trumpa,« je tvitnil.
 

​Ruska senca


Številnim demokratom se še vedno zdi, da se je republikanski prvak povzpel na oblast s pomočjo Rusije, čeprav posebni preiskovalec Robert Mueller v dveletni preiskavi tega ni mogel dokazati, prav tako ne oviranja preiskave. Nekdanji prvi mož FBI je poudaril, da ni pristojen za obtožbe na račun sedanjega predsednika, ter bolj ali manj odkrito pozval druge k zbiranju dokazov. Demokratski kongres se je lotil preiskav, predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi pa še okleva pred uvedbo postopka za razrešitev. Kalifornijska demokratka s tem jezi radikalnejše kolege, kot je new­yorška predstavnica Alexandra Ocasio-Cortez, ki se bojijo, da bo Trump ponovno izvoljen.

»Se strinjam!« je na twitterju odgovoril predsednik in zahteval še štiri leta, nasprotnike pa izzval tudi z namigovanjem na ustavno prepovedan tretji mandat. Toda zadnji napadi na medije in druge kažejo, da Trumpu ne gre vse kot po maslu. »Sramoti za Ameriko in sovražnika ljudstva« (New York Times in Washington Post) sta si prislužila njegov bes z objavo javnomnenjske raziskave univerze Quinnipiac, po kateri bi Joe Biden v neposrednem spopadu zmagal z več kot desetimi točkami prednosti, v končnem spopadu pa naj bi ga premagali tudi drugi demokratski izzivalci: Bernie ​Sanders, Kamala Harris, Elizabeth Warren, Pete Buttigieg in Cory Booker. Trump raje razglaša prepričanje, da bosta »grozna časopisa« za vedno odšla po koncu njegovega drugega mandata, »ko bo Amerika spet velika in bom jaz zapustil čudovito Belo hišo – ali mislite, da bodo ljudje zahtevali, naj ostanem dlje?«
Eden od Trumpovih privržencev v Orlandu. FOTO:Foto Gregg Newton/Afp
Eden od Trumpovih privržencev v Orlandu. FOTO:Foto Gregg Newton/Afp

 

​Neugodni rezultati anket


Številnim demokratom gredo lasje pokonci že ob misli na Trumpov drugi predsedniški mandat, celo nasprotniki pa priznavajo, da njegova poslanica še vedno doseže veliko Američanov. Predsedniku bolj vzbuja skrb lastna raziskava, ki po informacijah televizijske družbe NBC kaže zaostajanje za demokratskimi tekmeci v enajstih zveznih državah. V Washingtonu celo govorijo, da namerava odpustiti lastne raziskovalce javnega mnenja, vsekakor pa raje navaja raziskave, na katerih je več kot polovica Američanov zadovoljnih z njegovim delom.

Tudi Trumpu naklonjena televizija Fox News še vedno kaže visoko zadovoljstvo vprašanih s stanjem gospodarstva, a s 57 odstotki šest točk manj kot februarja, 48 odstotkov vprašanih tudi verjame, da največ pridobijo bogataši, le pet odstotkov, da »ljudje kot jaz«. Kar 89 odstotkov republikancev verjame, da njihov predsednik dela dobro, in 65 odstotkov, da so z njegovo gospodarsko politiko pridobili vsi Američani. To je desetkrat več od demokratov. Kar 45 odstotkov volivcev zdaj meni, da carine prizadevajo ameriško gospodarstvo, skoraj osem od desetih vprašanih se boji, da bodo potrošniške dobrine zaradi teh dražje. Več kot polovica jih nasprotuje tudi uporabi carin za pritisk na Mehiko kot sredstvu za omejevanje priseljevanja ter nasprotuje zidu na južnih mejah, čeprav jih je 69 odstotkov za ­krepitev varnostnih sil.
...
...

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine