Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Trumpova besedna vojna z NYT, a tudi ameriška digitalna z Rusijo?

Newyorški časopis piše, da ZDA v rusko električno omrežje nastavljajo zlonamerne programe, pristojni pa predsedniku raje ne govorijo o tem.
Ameriški predsednik Donald Trump v Beli hiši. FOTO: Leah Millis/Reuters
Ameriški predsednik Donald Trump v Beli hiši. FOTO: Leah Millis/Reuters
16. 6. 2019 | 09:04
16. 6. 2019 | 09:26
3:12
New York – V tviterskem prepiru z New York Timesom ameriški predsednik Donald Trump zanika obširnejše kibernetske v rusko električno omrežje, pa tudi trditve, da mu Pentagon sploh ne poroča o takšnih akcijah. Novinarje obtožuje, da so strahopetci in sovražniki ljudstva.

ZDA v svarilo predsedniku Vladimirju Putinu in prikaz svojih sposobnosti stopnjujejo digitalne vdore v rusko električno omrežje, poroča New York Times. Po informacijah neimenovanih prejšnjih in sedanjih vladnih uradnikov te vdore izvajajo hkrati z javnosti bolj znanimi akcijami proti ruskim hekerjem in skupinam za dezinformacije.

Mnogi so takšno agresivno strategijo zagovarjali že vse od javnih opozoril ministrstva za domovinsko varnost in FBI-a, da lahko ruski zlonamerni programi v prihodnjih konfliktih izvedejo sabotaže v ameriških elektrarnah, naftovodih, plinovodih ter oskrbi z vodo, še pišejo pri ameriškem dnevniku in dodajajo, da lahko takšne akcije pomembno zaostrijo digitalno hladno vojno med Washingtonom in Moskvo.

Administracija je zavrnila podatke o specifičnih akcijah, zato pri New York Timesu navajajo le javna svarila predsednikovega svetovalca za nacionalno varnost Johna Boltona, da bodo tisti, ki se lotevajo kibernetskih akcij proti ZDA, za to plačali. »Kot pravijo uradniki, se ameriška strategija z nameščanjem potencialno hromečih zlonamernih programov v ruski sistem od obrambe premika k napadu in to z razsežnostjo in agresivnostjo, kakršne doslej niso poznali.«

Poslopje časopisa New York Times. FOTO: Angela Weiss/Afp
Poslopje časopisa New York Times. FOTO: Angela Weiss/Afp


Pri New York Timesu navajajo tudi, da obrambni minister za takšne akcije ne potrebuje več predsednikovega strinjanja. Pentagon in obveščevalni uradniki naj bi tudi sicer oklevali pred obveščanjem Donalda Trumpa o operacijah proti Rusiji – v strahu pred njegovimi reakcijami in morebitnimi razpravami s tujimi uradniki, »tako kot je leta 2017 ruskemu zunanjemu ministru omenil občutljivo operacijo v Siriji«.

ZDA za zdaj svojega dostopa do ruskih električnih omrežij niso demonstrirale z izklopi in tega niso naredili niti Rusi v ZDA, namestitve zlonamernih programov na obeh straneh pa odpirajo vprašanja, ali so električna omrežja in druga infrastruktura legitimni cilj kibernetskih napadov.

Trump je pisanje »propadajočega« New York Timesa označil za skoraj izdajo »nekoč vélikega časopisa, ki si zdaj obupano prizadeva za kakršno koli zgodbo, pa čeprav škodi naši državi«. In tudi ni resnična, dodaja z velikimi črkami, ter še bolj udriha po »skorumpiranih medijih«, ki po njegovem prepričanju delajo, kar hočejo, ter za to ne nosijo niti najmanjših posledic: »So pravi strahopetci in brez dvoma sovražniki ljudstva!«

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine