Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Fajon: Slovenija ostaja prijateljica in podpornica Ukrajine

Zunanja ministrica je med obiskom v Kijevu izrekla podporo Slovenije napadeni državi in napovedala dodatno pomoč.
Zunanjo ministrico Tanjo Fajon je v Kijevu sprejel tudi ukrajinski premier Denis Šmihal. FOTO: Ministrstvo za zunanje zadeve
Zunanjo ministrico Tanjo Fajon je v Kijevu sprejel tudi ukrajinski premier Denis Šmihal. FOTO: Ministrstvo za zunanje zadeve
Ju. K.
27. 7. 2022 | 11:12
28. 7. 2022 | 08:18
4:40

Napovedani enodnevni obisk zunanje ministrice Tanje Fajon v Ukrajini je poleg srečanj s predstavniki ukrajinskega državnega vrha, med katerimi je ministrica izrazila podporo Ukrajini in njenim prebivalcem ter interes za pomoč pri povojni obnovi, vključeval tudi ogled Irpina, predmestja Kijeva, kjer se je lahko slovenska delegacija podrobneje seznanila z uničujočimi posledicami petmesečne ruske agresije.

»Želja vseh nas je, da se vojna, ki povzroča trpljenje ukrajinskemu narodu, čim prej konča,« je med obiskom povedala ministrica Fajonova. Kot so pojasnili na ministrstvu za zunanje zadeve, se o koncu vojne ni mogoče pogovarjati brez Ukrajine, »ki bo povedala, kdaj bodo vzpostavljeni pogoji, da bo lahko orožje zamenjala diplomacija«.

image_alt
Naši ljudje množično umirajo. Ruski kolonialni stroj ubija, melje

»Slovenija ostaja prijateljica in podpornica Ukrajine in njenih prebivalcev, ki so pokazali veliko poguma. Obsojamo rusko agresijo, ki ogroža na pravilih temelječ mednarodni red,« je bilo glavno sporočilo zunanje ministrice med srečanjem z vodjo ukrajinske diplomacije Dmitrom Kulebo v Kijevu, kamor je dopoldne dopotovala z vlakom.

Tanja Fajon je bila po nekdanjem premieru Janezu Janši prva visoka predstavnica Slovenije in ministrica v vladi Roberta Goloba, ki je odšla v Ukrajino. Janša je napadeno državo obiskal sredi marca, in sicer skupaj s poljskim premierom Mateuszom Morawieckim in češkim kolegom Petrom Fialo. Za njimi so isto pot opravili številni evropski in zahodni politiki, ki so na ta način želeli izkazati solidarnost z Ukrajinci.

Najprej na ogled porušenih delov Irpina

Namen ministričinega obiska je bilo izraziti »politično in praktično podporo Ukrajini in njenemu pogumnemu ljudstvu«, je Tanja Fajon sporočila po prihodu v državo, ki je že vse od 24. februarja letos pod napadom Rusije.

Slovenska delegacija je obisk začela v Irpinu, kjer si je skupaj s predstavnikom kijevske regionalne vojaške administracije ogledala posledice ruske vojaške agresije. Ministrica je pri tem obsodila poboje nedolžnih civilistov in poudarila, da odgovorni zanje ne smejo ostati nekaznovani, so sporočili z MZZ. Nato je odpotovala v Kijev, kjer sta skupaj z gostiteljem Kulebo položila cvetje pri zidu spomina na padle v vojni v Donbasu in se poklonila žrtvam.

Zunanja ministrica Tanja Fajon med ogledom porušenih zgradb v Irpinu. FOTO: Slovensko veleposlaništvo v Ukrajini
Zunanja ministrica Tanja Fajon med ogledom porušenih zgradb v Irpinu. FOTO: Slovensko veleposlaništvo v Ukrajini

Pogovori z visokimi predstavniki ukrajinske vlade so se po pričakovanjih vrteli okoli humanitarne in razvojne pomoči, ki jo je Slovenija do zdaj namenila Ukrajini. Ministrica je vodjo ukrajinske diplomacije seznanila z obsegom slovenske humanitarne pomoči Ukrajini (8,8 milijona evrov skupaj z nevladnimi organizacijami), v pogovoru z ukrajinskim premierom Denisom Šmihalom pa je napovedala nadaljnjo slovensko podporo in pomoč državi, tudi na njeni poti v Evropsko unijo.

image_alt
Zelenski Slovenijo pozval, da se pridruži planu za obnovo Ukrajine

Pogovori so tekli o konkretnih projektih humanitarne pomoči, kot sta razminiranje in rehabilitacija ranjencev. O dodatni vojaški pomoči v Kijevu po vsem sodeč ni bilo govora. Slovenija je že pred obiskom večkrat nakazala, da so njene kapacitete na tem področju omejene.

»Slovenija izkazuje izjemno solidarnost z Ukrajino z vojaško in humanitarno pomočjo ter je pripravljena pomagati pri humanitarnem odstranjevanju min in obnovi. Oba naša naroda vesta, kaj je vojna,« je po srečanju z ministrico na twitterju zapisal Kuleba. Tudi premier Šmihal se je zahvalil državi za njeno dosedanjo podporo in za načrtovane nove programe pomoči, pri čemer je izpostavil rehabilitacijo ukrajinskih žrtev vojne.

Tanja Fajon se je s predstavniki ukrajinskega državnega vrha pogovarjala tudi o načrtu povojne obnove in interesu slovenskih podjetij za sodelovanje pri njej. V sklopu obiska se je srečala še s kijevskim županom Vitalijem Kličkom in direktorjem ukrajinske agencije za investicije Sergijem Civkačem. Državi sta med obiskom podpisali tudi memorandum o sodelovanju na področju kibernetske varnosti.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine