Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

SZO je sprejela spremembe mednarodnega zdravstvenega pravilnika

Pravilnik so prvič sprejeli leta 1969, ga nazadnje posodobili leta 2005, pomeni pa zavezujoč okvir odzivanja na javnozdravstvene krize.
SZO je med drugim dala več pravic Palestini. FOTO: Pierre Albouy/AFP
SZO je med drugim dala več pravic Palestini. FOTO: Pierre Albouy/AFP
B. F. Ž., B. T.
1. 6. 2024 | 21:50
1. 6. 2024 | 22:08
1:30

Generalna skupščina SZO je pravkar potrdila resolucijo, s katero je sprejela dopolnila k Mednarodnemu zdravstvenemu pravilniku. V spremembah pravilnika ni vsega, kar so si države želele, vseeno pa prinaša več transparentnosti glede odziva v primeru morebitnih prihodnjih pandemij, je sporočila Vesna Kerstin Petrič.

Slovaški predstavnik, ki je član izvršnega odbora SZO je tako prebral  izjavo v kateri sicer Slovaška ne nasprotuje sprejemu, a so se distancirali od potrditve. Druge države, Kanada, Španija in ZDA pozdravljajo sprejem in napovedujejo, da bodo pravilnik umestile v nacionalno zakonodajo.

Generalna skupščina je sprejeta tudi resolucijo o socialni participaciji, ki jo je predlagala Slovenija skupaj s Tajsko, kot tudi resolucijo o podelitvi več pravic Palestini kot članici opazovalki SZO. Seznam vseh sprejetih resolucij bo objavljen na spletnih straneh SZO.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine