Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Svet vstopa v leto 2019 (VIDEO)

V novo leto so vstopili že v velikem delu našega planeta. Svet so obkrožile podobe veličastnih ognjemetov.
Ognjemet je razsvetlil nočno nebo v Hongkongu. FOTO: Tyrone Siu/Reuters
Ognjemet je razsvetlil nočno nebo v Hongkongu. FOTO: Tyrone Siu/Reuters
L. Z., V. U., STA
31. 12. 2018 | 07:41
1. 1. 2019 | 03:53
6:19
Svet se slavnostno, marsikje spektakularno poslavlja od leta 2019 in vstopa v novo leto. Kot vselej, so se tudi v leto 2019 kot prvi podali na tihomorskem otočju Kiribati, veselo pa je že ali še bo v večini svetovnih metropol, kjer prve sekunde novega leta tradicionalno spremljajo ognjemeti, svetlobne projekcije in zvonovi. In seveda navdušene množice ljudi, ki si ob začetku novega leta stisnejo roke in izmenjajo najlepše želje ter upe.



Silvestrovanja so vstopila v Evropo. Ob 22. uri po srednjeevropskem času so novemu letu 2019 nazdravili Moskovčani, ob ognjemetu, katerega rakete so se skušale prebiti skozi megleno nebo nad rusko prestolnico.

Pred tem so bučno praznovali v Aziji. Ob 21. uri so v leto 2019 spektakularno, ob silvestrskih ognjemetih, vstopili v Abu Dabiju in Dubaju v Združenih arabskih emiratih. V Dubaju je bilo odštevanje sekund mogoče spremljati na stolpnici Burdž Kalifa, najvišji stolpnici na svetu, ki je bila tudi prizorišče ognjemeta in spektakularnih projekcij.



Novoletne želje so si pred tem že izmenjali v Indiji, ob 18. uri so se od leta 2018 poslovili na Tajskem in v Indoneziji. V Džakarti se bo silvestrovanje še posebej vtisnilo v spomin več kot 500 parom, ki so na silvestrovo skočili v zakonski jarem. Mestne oblasti so množično poroko organizirale predvsem za revne, ki pogosto nimajo uradnih dokumentov, kot je rojstni list.

Po državi so sicer v znak spoštovanja žrtev nedavnega cunamija, ki je zahteval več kot 400 smrtnih žrtev, odpovedali ognjemete, ponekod pa celotna praznovanja.

Ognjemet v Bangkoku: FOTO: Athit Perawongmetha/Reuters
Ognjemet v Bangkoku: FOTO: Athit Perawongmetha/Reuters


Uro pred tem so bili z odštevanjem zadnjih sekund v iztekajočem se letu zaposleni na Kitajskem, kjer bodo sicer v tradicionalno kitajsko leto prašiča, ki prinaša upanje, srečo in novo življenje, vstopili šele 5. februarja. Svet so že obkrožile podobe spektakularnega ognjemeta v Hongkongu, sicer pa so danes na Kitajskem silvestrovali predvsem mladi v večjih mestih, kot je Peking.

Prav tako ob 17. uri je vstop v novo leto zaznamoval tudi razkošen ognjemet v malezijski prestolnici Kuala Lumpur.



Ob 16. uri po našem času so se od leta 2018 poslovili na Japonskem in v obeh Korejah. Veličastno predstavo z ognjemetom so uprizorili v Pjongjangu, v Seoulu pa je 33-krat zadonel tri metre velik bronasti zvon, ki zvoni samo na silvestrovo. Število 33 sicer na Korejskem polotoku predstavlja veselje.


 

Prvi v letu 2019


Prebivalci tihomorskega otočja Kiribati so bili sicer prvi, ki so morali zamenjati koledarje, in sicer že danes ob 11. uri po srednjeevropskem času. Tudi nebo nad prestolnico Samoe Apio je tedaj razsvetlil ognjemet, domačine in turiste pa so razveselili še plesalci in žonglerji. V novo leto so vstopili tudi prebivalci Tonge, med tistimi, ki so že zgodaj zaplavali v leto 2019, pa je bil tudi Fidži.

Točka ognjemeta v Aucklandu je bil Sky Tower. FOTO: Doug Sherring/AP
Točka ognjemeta v Aucklandu je bil Sky Tower. FOTO: Doug Sherring/AP


Opoldne po našem času so v leto 2019 vstopili na Novi Zelandiji. V Aucklandu so dvanajst udarcev do polnoči projicirali na slavni televizijski stolp Sky Tower, od koder je nato nebo razsvetlil tudi impresiven ognjemet.



V Avstraliji so leto 2019 pričakali ob 14. uri. V Sydneyju je veličastni ognjemet, po navedbah organizatorjev največji doslej, spremljajo kar 1,5 milijona ljudi.

Ognjemet nad ikonično opero v Sydneyju. FOTO: Peter Parks/AFP
Ognjemet nad ikonično opero v Sydneyju. FOTO: Peter Parks/AFP


Ognjemet nad sydneyjskim zalivom s povsem novimi barvami in učinki je stal šest milijonov avstralskih dolarjev (3,7 milijona evrov). Ker je Generalna skupščina ZN leto 2019 razglasila za leto avtohtonih jezikov, danes v sydneyjskem zalivu slavijo tudi kulturo avstralskih staroselcev.


 

Evropski skok v leto 2019


Na Elizejskih poljanah v Parizu so se tudi letos odločili za proslavljanje prihoda novega leta z ognjemetom ter zvočno in svetlobno predstavo na temo bratstva. Kljub napovedanim protivladnim protestnikom iz gibanja rumenih jopičev, ki so se odločili za protest na silvestrovo.

Tudi v Londonu so se odločili za popestritev prvih minut novega leta s tradicionalnim ognjemetom pri atrakciji Londonsko oko. Čeprav trenutno znameniti Big Ben prenavljalo, so ga vseeno izbrali za polnočno donenje. V letu 2019 bo stolp praznoval 160. rojstni dan.

Londonski Big Ben bo leta 2019 star 160 let. FOTO: Neil Hall/Reuters
Londonski Big Ben bo leta 2019 star 160 let. FOTO: Neil Hall/Reuters


V škotski prestolnici Edinburgh pa praznovanje novega leta tradicionalno traja kar tri dni. Festival Hogmanay se je tako pričel že v nedeljo s procesijo z baklami, silvestrski polnočni ognjemet pa pripravljajo nad gradom. Prvi dan novega leta bodo praznovanje sklenili s tradicionalnim škotskim druženjem ceilidh.

V Berlinu so že v preteklih dneh postavili številne glasbene odre ter poskrbeli za varnost pri Brandenburških vratih z betonskimi bloki in drugimi ovirami. Obiskovalcem so pred vstopom na prizorišče določili temeljit varnostni pregled.

Za poostrene varnostne ukrepe so se odločili tudi na Dunaju, in sicer z več sto dodatnimi policisti. V silvestrski program so znova uvrstili ognjemet pri mestni hiši in Praterju.

Za enega vrhuncev novoletnega praznovanja ponovno velja pričakovanje novega leta v ameriškem New Yorku, kjer se vsako leto zbere milijon obiskovalcev. Nadobudneži najboljša mesta za spremljanje spusta velike kristalne krogle na newyorškem trgu Times Square običajno zasedejo že popoldne po lokalnem času. Prvič so sicer kristalno kroglo spustili že leta 1907.

Na zahodnih kontinentih bodo sicer vstop v novo leto med prvimi proslavili v brazilskem Rio de Janeiru, in sicer ob 3. uri zjutraj po srednjeevropskem času. Med zadnjimi pa bodo na Bakerjevem otoku, 13 ur za nami.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine