Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Sumljiv paket tudi v restavraciji igralca Roberta De Nira

V ZDA so prestregli vrsto pisemskih bomb, naslovljenih na demokratske politike in newyorško dopisništvo televizijske postaje CNN. Sumljiv paket prispel tudi v restavracijo igralca De Nira.
Robert De Niro je glasen nasprotnik aktualnega predsednika ZDA. FOTO: Reuters
Robert De Niro je glasen nasprotnik aktualnega predsednika ZDA. FOTO: Reuters
P.V., L. Z.
25. 10. 2018 | 08:08
26. 10. 2018 | 08:13
5:02
Ameriško javnost je pretresla novica o pošiljkah z eksplozivom naslovljenih na urad Hillary Clinton ter bivšega ameriškega predsednika Baracka Obamo. Pošiljki je ameriška tajna služba pri rutinskem pregledovanju pošte prestregla, so pa pisemsko pošiljko z bombo prejeli na uredništvu medijske hiše CNN v New Yorku, ki so ga morali izprazniti. Pošiljke so prejeli tudi številni drugi predstavniki demokratske stranke na visokih ravneh, poroča tiskovna agencija Reuters.

Zvezni preiskovalni urad (FBI) incident že preiskuje kot kaznivo dejanje terorizma. Uspešno so prestregli vsaj osem sumljivih naprav, preden so uspele priti do namenjenih prejemnikov. Med slednjimi je tako Obamov minister za pravosodje in ameriški državni tožilec Eric Holder, ki je odprl uradno preiskavo o uhajanju zaupnih informacij s področja nacionalne varnosti ZDA v medije, bivši predsednik Centralne obveščevalne agencije (CIA) John Brennan ter donator demokratske stranke George Soros, ki je v ponedeljek prejel prvo v vrsti številnih pošiljk.

Sumljive pakete so našli tudi v poslovnem središču Time Warner Center v osrčju Manhattna. FOTO: Joe Skipper/Reuters
Sumljive pakete so našli tudi v poslovnem središču Time Warner Center v osrčju Manhattna. FOTO: Joe Skipper/Reuters


Dve bombni pošiljki sta bili poslani v Kalifornijo in naslovljeni na kongresnico Maxine Waters, preiskovalci pa so poskušali izslediti tudi pošiljko, ki naj bi bila po njihovih informacijah naslovljena na bivšega podpredsednika Joea Bidena.

Podoben paket je priromal tudi v restavracijo Tribeca Grill v lasti igralca Roberta De Nira. Newyorška policija je sporočila, da je bila restavracija prazna, ko je naprava prispela na kraj. Če so dogodki povezani, je to že osma eksplozivna naprava, ki so jo poslali ta teden glasnim nasprotnikom Trumpa. De Niro je nekoč izjavil, da je Trump »naravna katastrofa«.

Da sta slavni igralec in bivši podpredsednik prejela nezaželjeno pošiljko, je potrdil tudi FBI.


 

K sreči brez žrtev 


Nobena izmed osmih pošiljk ni detonirala ter ni terjala žrtev, vendar prav tako nihče še ni prevzel odgovornosti za napad. Incident pa je poostril napetosti v že tako napetem predvolilnem ozračju Združenih držav, ki se pripravljajo na prihajajoče kongresne volitve v začetku novembra. 6. novembra bo tako odločeno, ali bodo demokrati prevzeli vajeti enega ali obeh domov Kongresa Združenih držav ter tako ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu odvzeli večino, ki jo njegova stranka trenutno uživa v obeh domovih.



Trump je na včerajšnjem političnem zborovanju v mestu Winsconsin dejal, da bo njegova vlada opravila »zelo agresivno preiskavo.« Predsednik je prav tako poudaril, da so vsa dejanja ali grožnje o političnem nasilju napad na ameriško demokracijo. »Želimo, da se vse strani združijo v miru in harmoniji,« je dejal na predvolilnem zborovanju v zvezni državi na severu ZDA ter dodal: »Odgovornost medijev je, da ustavijo neskončno sovražnost in nenehno negativno ter pogosto tudi napačno poročanje in napade.«

Po poročanju Zveznega preiskovalnega urada so bile številne pošiljke preusmerjene k naslovu pošiljatelja, ki je bil zabeležen na hrbtni strani. Šlo naj bi za pisarno predstavnice Debbie Wasserman Schultz, bivše predsednice Demokratičnega nacionalnega komiteja na Floridi.

Po poročanju ameriškega časnika Bloomberg naj bi šlo za »funkcionalno eksplozivno sredstvo«. FOTO:Shannon Stapleton/Reuters
Po poročanju ameriškega časnika Bloomberg naj bi šlo za »funkcionalno eksplozivno sredstvo«. FOTO:Shannon Stapleton/Reuters


Pošiljke naj bi po bile po podatkih preiskovalcev standardne pisemske ovojnice s samolepilnim zapiranjem ter zaščito na notranji strani. Na vsaki pošiljki je bil elektronsko natisnjen naslov ter znamke z napisom »za vedno,« na podlagi prvih ugotovitev pa so si same naprave, ki naj bi bila funkcionalna eksplozivna sredstva, med seboj na izgled podobne. Šlo naj bi za približno 15 centimetrov dolge cevi, napolnjene z eksplozivnim prahom, vsaj ena izmed pošiljk pa je bila opremljena tudi s koščki stekla.

Najbolj pestro je bilo v New Yorku, kjer so izpraznili dopisništvo CNN, saj so poleg pisemske bombe, prejeli tudi ovojnico z belim prahom. Televizija je pogosta tarča Trumpovih napadov, saj jih je že večkrat označil za sovražnike ljudstva ter razširjevalce lažnih novic. Župan New Yorka Bill de Blasio je poudaril, da je to »očitno teroristično dejanje, s katerim so želeli škodovati svobodi tiska ter vodilnim v državi.«

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine