Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Ameriška tajna služba prestregla več sumljivih pošiljk

V predmestju New Yorka so na dom Hillary in Billa Clintona poslali eksplozivno sredstvo. Drugi paket naj bi bil naslovljen na Baracka Obamo. Tretjo pošiljko so prejeli na uredništvu CNN.
FOTO: Kevin Coombs/Reuters
FOTO: Kevin Coombs/Reuters
P.V.
24. 10. 2018 | 15:34
24. 10. 2018 | 22:16
4:07
Ameriška tajna služba je prestregla pisemske pošiljke z eksplozivnim sredstvom, ki so bile naslovljene na dom Hillary in Billa Clintona v mestu Chappaqua v New Yorku. Sumljivo pošiljko pa naj bi danes v dopoldanskih urah po lokalnem času prejel tudi Barack Obama. Pošiljke niso prišle do naslovnikov. 

Sumljive pakete so našli tudi v poslovnem središču Time Warner Center v osrčju Manhattna, v poslovnih prostorih medijske hiše CNN, kjer so prostore zaradi nevarnosti preventivno izpraznili. Medtem ko so poročali o sumljivih pošiljkah, ki sta jih prejeli družini Hilton in Obama, naj bi v prostorih CNN-a zaslišali požarni alarm. Sledilo je obvestilo, da so tudi sami prejeli paket s sumljivo vsebino ter poziv, naj vsi uslužbenci stavbo preventivno zapustijo.



Prejemniki sumljivih paketov: bivši predsednik ZDA Barack Obama, državna sekretarka Hillary Clinton ter milijarder George Soros. FOTO: Stan Honda/Afp
Prejemniki sumljivih paketov: bivši predsednik ZDA Barack Obama, državna sekretarka Hillary Clinton ter milijarder George Soros. FOTO: Stan Honda/Afp


Po poročanju ameriškega časnika Bloomberg naj bi šlo za »funkcionalno eksplozivno sredstvo«. Pristojni organi so že sprožili preiskavo, incident pa povezujejo z dogodkom, ki se je na začetku tedna pripetil na domu milijarderja Georgea Sorosa v okrožju Westchester v zvezni državi New York. V poštnem nabiralniku ameriško-madžarskega poslovneža so namreč v ponedeljek prav tako našli paket z bombo. 

Dom bivšega predsednika Baracka Obame, kjer so danes našli potencialno eksplozivno sredstvo. FOTO: Andrew Harnik/Ap
Dom bivšega predsednika Baracka Obame, kjer so danes našli potencialno eksplozivno sredstvo. FOTO: Andrew Harnik/Ap


Pri preiskavi sodeluje ameriški Zvezni preiskovalni urad (FBI), tajna služba ter lokalne policijske oblasti. Predstavniki tajne službe so za javnost pojasnili, da so v sredo prestregli »dva sumljiva paketa,« ki sta vsebovala »potencialno eksplozivna sredstva«. Prvi je bil naslovljen na Hillary Clinton, drugi pa na rezidenco bivšega ameriškega predsednika Obame v Wahingtonu.

»Paketa sta bila med rutinskim pregledovanjem pošte takoj prepoznana kot potencialno nevarni napravi ter temu primerno obravnavana,« so pojasnili na tajni službi, kjer že preiskujejo ozadje pošiljke, ki je vsebovala doma narejeno bombo. Tajna služba sicer skrbi za varnost trenutnega ameriškega predsednika ter tudi bivših predsednikov in njihovih družin. 

V Na začetku tedna je milijarder George Soros v poštni nabiralnik prejel pošiljko s sumljivo vsebino. FOTO: Shannon Stapleton/Reuters
V Na začetku tedna je milijarder George Soros v poštni nabiralnik prejel pošiljko s sumljivo vsebino. FOTO: Shannon Stapleton/Reuters


Podrobnosti preiskave trenutno še niso na voljo, prav tako oblasti še ne morejo z gotovostjo trditi, da so bili vsi paketi odposlani s strani iste osebe. Predstavnica odnosov z javnostmi v Beli hiši Sarah Huckabee Sanders je dogodek komentirala sledeče: »Tovrstna teroristična dejanja so vredna prezira, odgovorni pa bodo ustrezno kaznovani v največjem možnem obsegu, ki ga zakon dovoljuje.«

Na napade se je prav tako odzval ameriški predsednik Donald Trump, ki je ostro obsodil vse tovrstne grožnje z bombnimi pošiljkami.


»Izjemno smo jezni, razburjeni in nesrečni zaradi tega, čemur smo bili priča zjutraj, in zadevi bomo prišli do dna. Nobeno politično nasilje ne sme imeti prostora v ZDA,« je v izjavi za javnost dejal Trump ter pri tem Američane pozval k enotnosti. Omenil je pošiljke, ki so bile namenjene politikom, v svojem govoru pa ni omenil, da naj bi ena izmed bomb prispela tudi na naslov televizije CNN, ki je tarča številnih Trumpovih napadov. 



Poleg prostorov v poslovnem središču Time Warner Center na Manhattnu naj bi po poročanju ameriških medijev preventivno evakuirali tudi prostore medijske hiše Kero v mestu Bakersfield v Kaliforniji ter pisarne časnika San Diego Union-Tribune, ki se prav tako nahajajo v Kaliforniji. 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine