Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Svet

Španski mediji tožijo Marka Zuckerberga

Osrednja novičarska podjetja v državi zaradi nelojalne konkurence na oglaševalskem trgu od Mete zahtevajo 550 milijonov evrov.
Tožba proti Meti je še eden od poskusov tradicionalnih medijev, da bi zaščitili svoj obstoj. FOTO: Dado Ruvic/Reuters
Tožba proti Meti je še eden od poskusov tradicionalnih medijev, da bi zaščitili svoj obstoj. FOTO: Dado Ruvic/Reuters
8. 12. 2023 | 09:00
8. 12. 2023 | 10:21
3:41

V nadaljevanju preberite:

Špansko medijsko združenje AMI, ki zastopa 83 državnih medijev,­ je proti lastniku družbenega omrežja facebook, ameriškemu podjetju Meta Platforms, vložilo­ tožbo v višini 550 milijonov evrov, in to zaradi nelojalne konkurence na oglaševalskem trgu. Gre za prvo tovrstno ofenzivo španske sedme sile proti tehnološkemu gigantu, ki bi lahko dobila odmev v drugih državah evropske sedemindvajseterice.

Tožniki, med katerimi so tudi izdajatelji osrednjih španskih časnikov, kot so El País, El Mundo, La Vanguardia in ABC, trdijo, da je podjetje Marka Zuckerberga zaradi »množične« in »sistematične« uporabe osebnih podatkov s platform facebook, instagram in whatsapp pridobilo nepošteno prednost pri oblikovanju in ponujanju personaliziranih oglasov. V združenju AMI so poudarili, da večina oglasov na platformah v lasti Mete temelji na osebnih podatkih, pridobljenih brez izrecnega soglasja uporabnikov. To je po njihovem kršitev splošne uredbe EU o varstvu podatkov, po kateri vsako spletno mesto zahteva dovoljenje za hrambo in uporabo osebnih podatkov.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine