Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Šibek, a odmeven znak upora

Nepričakovane zmage »opozicijskih« kandidatov na ruskih regionalnih volitvah. Priljubljenost Vladimirja Putina se je zaradi pokojninske reforme zmanjšala. 
Nezadovoljstvo nad reformami so nekateri izražali na protestih po več ruskih mestih. Foto: Reuters
Nezadovoljstvo nad reformami so nekateri izražali na protestih po več ruskih mestih. Foto: Reuters
25. 9. 2018 | 19:19
25. 9. 2018 | 19:23
4:47
Zaradi osovražene pokojninske reforme se ni le zmanjšala priljubljenost ljubljenega vodje Vladimirja Putina. Izidi nekaterih nedavnih lokalnih volitev, na katerih so kremeljski kandidati doživeli poraz, so pokazali, da se je zamajala tudi mogočna ruska »vertikala oblasti«.

V dveh mesecih se je Putinova priljubljenost znižala z 80 na 70 odstotkov, je poudaril Stepan Gončarov z moskovskega centra za proučevanje javnega mnenja Levada. Po njegovih besedah je bila podpora predsedniku tako nizka le še od leta 2011 do 2013, ko so se vrstili protesti. Analitiki se strinjajo, da je tako bliskovito zmanjšanje priljubljenosti ne le predsednika države, temveč tudi drugih vej oblasti, izzval zakon o pokojninski reformi, ki ga zdaj sprejemajo poslanci v dumi.


Putin obljubil odpustke


»Zadnji dogodek, ki je tako poenotil ruske državljane, je bila 'priključitev' Krima,« je dejal Gončarov. Putin je v posebnem televizijskem nastopu obljubil nekaj odpustkov, zlasti ženskam, ki jim bodo podaljšali starostno dobo za upokojitev le za pet, ne za načrtovanih osem let. Toda po mnenju Gončarova si je Putin s tem govorom komajda povrnil astronomsko visok rejting.

Nezadovoljstvo nad reformami so tudi konec prejšnjega tedna izražali na protestih po več ruskih mestih. Te je zbobnal opozicijski politik Aleksej Navalni kar iz zapora, ki si ga je prislužil prav zaradi organizacije podobne nedovoljene množične prireditve. Zato so ga v ponedeljek, takoj ko je odslužil prejšnjo kazen, spet prijeli in odpeljali v pripor. V Moskvi se je v nedeljo po policijskih podatkih na protestih, ki so jih pripravili komunisti in druge levičarske skupine, zbralo 3000 ljudi, organizatorji so zatrdili, da jih je bilo na ulicah vsaj 20.000.



Ljudstvo je protestiralo tudi na nekaterih nedavnih regionalnih volitvah. Devetega septembra je po državi potekalo veliko glasovanj, od volitev sedmih poslancev spodnjega doma do izbiranja predstavnikov ljudstva v nekaterih regijah. Najbolj razburljive so bile volitve guvernerjev, voditeljev ruskih regij, o katerih so se volivci neposredno odločali v 22 od 85 subjektov federacije. Ne le da niso povsod tradicionalno v prvem krogu zmagali kandidati vladajoče Putinove stranke Združena Rusija, čeprav jih je ta osebno podprl in se z njimi srečeval tik pred glasovanjem, tudi v drugem krogu se je ponekod zapletlo. V eni regiji, kjer je do skoraj 95 odstotkov preštetih glasov vodil komunistični kandidat, potem pa so za zmagovalca razglasili »uradnega« kandidata, je bila centralna volilna komisija prisiljena celo razveljaviti volitve. V dveh drugih subjektih federacije si takšnega sovjetskega preštevanja glasov niso drznili, čeprav sta dosedanja guvernerja, ki ju je podpiral Kremelj, doživela ponižujoč poraz proti politikoma iz liberalnodemokratske stranke populističnega Vladimirja Žirinovskega, ki sploh nista vodila prave predvolilne kampanje.


Kazen, ker sta si drznili zmagati


V rezultatih drugih krogov je »navzoč element nepričakovanosti«, je izjavil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Po njegovih besedah je prav to imel v mislih Putin, ko je govoril o »prioriteti konkurenčnih, svobodnih, poštenih in pravičnih volitev«. Toda dobro obveščeni analitiki so v zadnjih dnevih opozarjali, da v Kremlju razmišljajo, kako bi spet odpravili neposredno izbiranje voditeljev regij. To so na začetku tega tisočletja odpravili, ponovno pa uvedli šele pred šestimi leti, vmes je guvernerje neposredno imenoval kar predsednik države. Včeraj so v ruskem poslovnem časniku Vedomosti razkrili, da odziv oblasti najbrž ne bo tako radikalen. Toda po besedah neimenovanega vira iz predsednikove administracije bo stranki iz »sistemske opozicije« doletela kazen, ker sta prekršili »džentelmenski dogovor« in si drznili zmagati na nekaj regionalnih volitvah. Poslej kandidatom komunistov in liberalnih demokratov tako kot predstavnikom nesistemske opozicije, v katero prištevajo Navalnega, sploh ne bodo dovolili nastopiti na volitvah.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine