Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Severna Koreja znova preizkuša orožje, zakaj zdaj?

Je ponovno testiranje orožja povezano z bližnjim srečanjem med Kimom in Putinom?
Preizkušanje orožja je Kim osebno nadzoroval. FOTO: Reuters
Preizkušanje orožja je Kim osebno nadzoroval. FOTO: Reuters
18. 4. 2019 | 08:10
18. 4. 2019 | 20:10
2:29
Prvo vprašanje, ki se je zastavilo, ko je severnokorejska tiskovna agencija KCNA v sredo sporočila, da so preizkusili nov tip taktičnega vodenega orožja, je bilo, zakaj zdaj in kdo je voditelju Kim Džong Unu ponudil podporo.

To, da je Kim osebno nadzoroval preizkušanje orožja, pomeni, da gre predvsem za politično sporočilo, ki je bilo tudi tokrat skrbno odmerjeno, da ne bi izzvalo preveč burnih odzivov iz Washingtona ter pokopalo vseh upov na tretje vrhunsko srečanje severnokorejskega voditelja z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom, a bi kljub vsemu opozorilo, da v Pjongjangu ne bodo neskončno dolgo čakali na naslednji korak v smeri odprave sankcij in podpisovanja mirovnih zagotovil.

Uro po objavi novice o testiranju orožja je visoki funkcionar severnokorejskega zunanjega ministrstva Kvon Džong Gan izjavil, da bodo morali, če si želijo ZDA nadaljevati pogajanja o miru, »izbrati bolj previdno in bolj zrelo osebo« od državnega sekretarja Mika Pompea, ki mu je vodstvo v Pjongjangu zamerilo nedavne kritične ocene nazadovanja v procesu denuklearizacije.
 

​Prvič v Rusiji


Je ponovno testiranje orožja povezano z bližnjim srečanjem med Kimom in Putinom? FOTO: Reuters
Je ponovno testiranje orožja povezano z bližnjim srečanjem med Kimom in Putinom? FOTO: Reuters
Nič od tega ni presenetljivo, kljub temu pa se postavlja vprašanje, zakaj prav zdaj. Eden od možnih razlogov so priprave na bližnje srečanje Kima z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Podrobnosti so skrbno varovana skrivnost, so pa iz Kremlja potrdili, da načrtujejo omenjeno srečanje. Po navedbah južnokorejskih virov bi se utegnila Kim in Putin sestati ob koncu prihodnjega tedna.

To bo prvi obisk severnokorejskega voditelja v Rusiji, čeprav bo Kim, kot domnevajo, potoval samo do Vladivostoka. Vsakič, ko se je Kim lani sestal s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom, je Severna Koreja zaostrila svoj odnos do ZDA. Tokrat bi torej lahko Putin bil povod za ponoven preizkus orožja. Rusija je namreč tako kot Kitajska ključna država pri odpravi sankcij, uvedenih proti Kimovemu režimu. Bližnje srečanje z ruskim predsednikom odpira severnokorejskemu voditelju prostor za preverjanje Trumpovih namenov in potrpljenja.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine